Witam za niedługo będę wymieniał tuleje tylnej belki w a3 i mam dylemat febi czy lemforder ?? cena febi to 110 kpl w sklepie tylko takie maja sprzedawca mówił że to jest to samo co lemforder. Które polecacie ?? bo nie chcę oszczędzać na częściach
Printable View
Witam za niedługo będę wymieniał tuleje tylnej belki w a3 i mam dylemat febi czy lemforder ?? cena febi to 110 kpl w sklepie tylko takie maja sprzedawca mówił że to jest to samo co lemforder. Które polecacie ?? bo nie chcę oszczędzać na częściach
u mnie febi po 20000 km zaczęło się odzywać , włożyłem teraz oryginalne , mam nadzieje , że dłużej wytrzymają .
ja u siebie zapłaciłem za febi ok 70zł
jeśli miałbym teraz wymienić to na poliuretanowe (bikopur). Rok temu założyłem febi i są bardzo miękkie (auto trochę pływa zwłaszcza na koleinach) mimo, że nie są poobrywane.
Lemforder chyba lepszy niż febi wytrzymalszy
robinnn mówisz orginalne tzn jaka firma ? gdzie takich szukać tylko ASO ?? Możecie polecać inne, jakiś link ze sklepu czy coś
pozdrawiam
serwisuje auto w sieci Q-service , tam kazałem założyć oryginalne , czyli takie jakie włożyła fabryka .
przed wymianą właściciel serwisu pytał mnie , jak długo mam zamiar jeszcze pojeździć tym autem , bo może założyć Febi za 'pare groszy' , albo orginały które po prostu są lepsze ( czyt. więcej na nich pojeżdże ) , nie stać mnie na ciągłe wymiany ;)
dziś dostałem odpowiedź z auto lelka z Gliwic oryginały w cenie 99 zł. Raczej nie będę oszczędzał i kupie org.
pozdrawiam
polecam febi .. mam u siebie
oryginał to oryginał - masz pewne, że jest "pierwszej jakości", tym bardziej, że od zamienników jest niewiele droższy oraz biorąc pod uwagę, że to jeden z elementów zawieszenia, a wiemy jakie mamy drogi...
a te oryginalne można zamówić przez Internet ?
ja nie mam możliwości tylko odbiór osobisty w Auto-lelku w Gliwicach
Mozliwe ze po wymianie tulejek tylnej belki podczas ruszania/dodawania gazu na 1,2 biegu slysze chrupniecia? Przedwczoraj je wymienilem i pojawil sie taki odglos. Przy niewielkich nierownosciach tez slysze czasami chrupanie.
Powiedzcie mi, czy 5 stówek za obie tuleje (100 za każdą i 300 za robociznę) to dużo? Bo mam wrażenie, że próbują ze mnie zedrzeć :>
Audrey wg. mnie trochę za dużo... Zobacz sobie po ile chodzą tuleje na allegro i porównaj Twoja cenę 100zł/szt.. No chyba że zmieniasz od razu na poliuretany wtedy to zmienia postać rzeczy- ale w to wątpię ;) Niech ktoś inny się jeszcze wypowie może w Twoich okolicach mają takie ceny, ale mi wydaje się to za dużo.
No trochę drogo za te tuleje i przełożenie,same tuleje Lemfoldera to koszt w granicach 120-140 zł za komplet + za wymianę w granicach 150 zł, w tej cenie co podał ci mechanik to chyba doliczył sobie łącznie z zakupem ściągacza do tuleji.
OMG, mnie mechanik skasował za wymianę 40zł/szt czyli 80zł. Tulejki kosztują ok 100zł dwie, zależnie od firmy i rodzaju tulei. U siebie mam te droższe, metalowe. Mechanik pracujący w ASO powiedział, że nie warto przepłacać bo one i tak wytrzymują ok 200 tyś. km. Oszust nie mechanik.
Audrey kolego ja kupilem dwie za 120 zl :D i sam sobie wymienilem hehe :):):)
Kolego Murdziu, cieszę się, że miałeś taką możliwość, ja niestety raczej zielona jestem w tej kwestii ;) od biedy mogłabym jakiegoś kolegę wykorzystać, ale o ile przy drobnych naprawach nie ma problemu, tak wymiana tulei to jednak bardziej pracochłonna kwestia i niestety nikt od ręki mi tego nie zrobi, a mi zależy na czasie.
Ostatecznie w innym serwisie stanęło na 3 stówach.
uuu aa... ja te? mam do wymiany tuleje z ty?u i jak narazie u mnie te? krzycz? u minie ok 300 za robot?...troch? sporo:(
a pro po czy wie kto? czy ta bd pasowa?a do mnie http://allegro.pl/tuleja-tylnej-belk...274455822.html
Memek te tuleje co dałeś link będą do ciebie pasowały ale proponuję ci poszukania tulei Lemfoldera są w podobnej cenie, ogólnie to szukaj tulei z numerem 1j0 501 541 C lub 6R0 501 541 C. Co do wymiany to tak sobie liczą mechanicy koło 150 zł za wymianę, jeśli masz dostęp do kanału to możesz sam sobie wymienić, ogólnie do wymiany używasz ściągacza ale jak nie masz to możesz je wybić bo i tak są do wyrzucenia( z wybijaniem jest trochę zachodu ale da radę)
Witam mnie mechanik skasował 280zł ze wszystkim , jak coś to mam na sprzedaż tuleje lemfordera 72 mm za 45zł za szt
S? dwa rodzaje tuleji tylnej belki!
http://allegro.pl/tuleja-tylnej-belk...274455822.html te s? cz??ciej spotykane
i
http://allegro.pl/tuleja-tylnej-belk...281919848.html rzadziej spotykane.
Nie ma zasady jakie s? zamontowane w poszczeg?lnych samochodach, podobno lecieli jak popadnie przy monta?u.
Wi?c, memek, niekoniecznie b?dzie pasowa?a.
a no właśnie lukwilma ma racje,już kiedyś kupiłem na przód złe silentblocki i później maiłem problem z oddaniem,tylko teraz mi powiedzcie jak spr jakie ja mam? co zmierzyć czy co?
kanału już nie mam niestety:(
wymienialem u siebie i wedlug vinu mialem miec 72 mm tuleje,umowilem sie z sprzedawca ze wezne 69 i 72 mm i pozniej oddam.ciezko bylo wcisnac 69 mm a o 72 mozna bylo zapomniec.tak wiec nie ma reguly,trzeba wymontowac i zmierzyc
Witam!
Jestem nowym posiadaczem A3 1.6 z 1998r, zaraz po zakupie pojechalem do diagnosty, ktory stwierdzil ze mam zle ustawiona zbierzność. Pomierzył popatrzył i powiedział że chyba belka do wymiany gdyż jest troche przesunięty jak stwierdził. Powiedzcie mi czy to wina tych tulei czy faktycznie belka do wymiany. Samochód sprowadzony z Niemiec tydzien temu, kupujący twierdzi że nie był bity więc z czego ta belka wykrzywiona?? Pozdrawiam i czekam na odpowiedz, Kamil
masz zle ustawiona zbierznosc tylnich kol?chyba chodzi o geometrie.jak masz belek przestawiona to tylko po dzwonie,zanim auto wyjedzie z fabryki jest testowane wiec zapomnij ze usterka powstalo w fabryce.jest tez opcja ze ktos montowal gumy i nie wcisnal ich do konca,to juz trzeba wejsc pod auto i sprawdzic co tam widac
Sporóbuje w takim razie jechać do jeszcze jednego diagnosty niech sprawdzi, na oko wszystko jest ok prowadzi sie rownierz ok, no zobaczymy co powie, pozdrawiam
ale to w koncu chodzi o 8L czy o 8P?w 8P nie ma belki tylko jest zawieszenie niby "wielowahaczowe"
Oczywiscie mowimy tu o 8L przed liftingiem, 1998.
kolego to zmien woje dane na profilu co do auta bo masz zaznaczone ze masz 8P ;p
Byłem u mechaniora i pomierzył, poapatrzył i stwierdził że belka troszke wygieta chyba po dzwonie, no nic zabieramy sie za robote :) pozdrawiam
Nic strasznego, też miałem tą "dolegliwość". Ale belka wymieniona i jest cacy. Tylko musisz wiedzieć, że są dwa rodzaje belki, różnią się tulejami i grubością pręta, który idzie przez całą szerokość belki. Samochód nie musiał mieć nie wiadomo jaki dzwon, czasem wystarczy z niewielką prędkością walnąć kołem w krawężnik i już belka skrzywiona.
A mi się udało w końcu tuleje zrobić za 250 zł ;) Śmiga teraz jak ta lala ;D
Min??y 2 lata od wymiany tulei, zrobi?em ok 30 tys i za? wali lewa strona. Jakie mechanik wsadzi? to nie wiem ale pewnie febi/lemforder. Teraz zastanawiam si? nad orgina?ami i nad poliuretankami http://allegro.pl/tuleja-belki-audi-...551195135.html.
Podzielcie si? waszym do?wiadczeniem, ma kto? poliuretanki ? jak si? je?dzi?
pozdr Tomek
mam złożone przednie wahacze na poliuretanie (żółty) z firmy powerflex wszystko spoko... ale:
1) ciut sztywniejsze od serii - dla mnie akurat plus
2) skrzypią jak fiks przy temperaturach od -5st i przy upałach powyżej 23st
- to chyba największy minus!
podstawa przy zakładaniu to nie żałować smaru!!im więcej tym lepiej... bo skrzypienie doprowadza do szału
moim zdaniem jeśli nie zamierzasz obniżać auta, uzywać go do sportu itp... daruj sobie poli tylko ori tuleje lub lepsze zamienniki załóż
dzięki za info, chyba założę org. A aso powiedzieli mi 98 zł.szt, tylko muszę zmierzyć jeszcze średnice :)
tak więc kupiłem tuleje 72 mm i teraz pytanie, tuleje mają być wkładane od wewnątrz czy od zewnątrz ? Miałem wsadzone od wewnątrz ale chciałem się upewnić.
Tak tuleje są wciskane od wewnątrz.
A powiedzcie mi czy przez zuzytą tuleję z lewej strony może mi auto sciągać na prawo???? No i jeszcze jedno czy tuleje 72mm bedą pasowały do mojej AUDI?? Według ETKi wynika że tak. A po postach wcześniej zamieszczonych nie mam już takiej pewności;/
w Aso powiedział mi gościu że do a3 były tylko 72 mm
dziwne jak u mnie był 69mm
pod prasą to i 72 mm wejdzie bo jest plastikowa
Zużycie tylnych tulei nie powinny mieć wpływu na ściąganie auta tu bardziej powinieneś przyjrzeć się przedniemu zawieszeniu,objawami zużycia tulei tylnych są stuki bo jest ona wybita a najważniejsze możesz wyczuć że tył jest niestabilny i nim zarzuca od czasu do czasu zwłaszcza na jakiś nierównościach.
Co do rozmiarów tulei to ori są 72mm i są one wprasowywane zaś pozostałe zamienniki są robione na wzór ori i stąd ta różna wymiarówka.
No właśnie, gdzieś wyczytałem że zużycie może mieć wpływ. W najbliższym czasie mam je wymienić więc będe wiedział czy to to czy nie. Na badaniu technicznym mechanik stwierdził że tylko ta tuleja jest wybita. Do niczego innego nie miał zastrzeżeń.