[8L] czujnik temperatury cieczy gdzie go szukac??
mam maly problem. wskaznik temperatury wogole sie nie rusza - caly czas wskazuje temperature 60stopni, termostat jest sprawny otwiera sie dopiero kiedy silnik jest nagrzany. mozecie powiedziec w ktorym dokladnie miejscu mam szukac tego czujnika temperatury cieczt odpowiedzialnego za podanie sygnalu na wskazniki deski rozdzielczej? tak patrzylem to widzialem trzy czujniki 1. na zbiorniczku wyrownawczym 2. na plastykowej zlaczce wezy (tak nad skrzynia biegow) 3. w chlodnicy (patrzac od przodu po prawej stronie na dole).
prosze o pomoc
Czujnik Temperatury Cieczy - Wymiana
Witam wszystkich.
Chciałbym odświeżyć trochę ten temat ponieważ spotkał mnie podobny problem ze wskazaniem temperatury na desce.
Objawy:
1. Po odpaleniu autka wszystko w porządku. Silniczek się nagrzewa, leci ciepełko ale wskazanie temperatury na 0!?, po przejechaniu 10km nagle temperaturka idzie na 90 a po około 5min spada na 70 a później na 0 i zostaje.
2.Po odpaleniu autka wszystko w porządku. Silniczek się nagrzewa, wskaźnik dochodzi na 90 ale nagle spada do 0. Dodam tylko że na vagu brak błędów.
I tak w kółko:)
Dodam tylko że jakiś rok przed objawami został wymieniony termostat, tak więc wszystko wskazywało na czujnik. Na forum dowiedziałem się że te czujniki są awaryjne.
Cóż udałem się do sklepiku i zakupiłem odpowiedni i wymieniłem. Od tej pory wszystko hula jak trzeba:)))):thumbright::thumbright:
W 1.6 AKL czujnik znajduje się po prawej stronie obok głowicy w przewodzie chłodzenia mniej więcej jak na zdjęciu poniżej. Zielona kostka na cztery piny.
UWAGA::o:o PRZY WYMIANIE NALEŻY PAMIĘTAĆ ABY AUTKO BYŁO ZIMNE PONIEWAŻ MOŻNA SIĘ POPARZYĆ PRZY WYMIANIE. UKŁAD JEST POD LEKKIM CIŚNIENIEM I NALEŻY NAJPIERW POWOLI ODKRĘCIĆ ZBIORNICZEK Z PŁYNEM CHŁODZĄCYM (ABY CIŚNIENIE ZMNIEJSZYĆ) A NASTĘPNIE GO ZAKRĘCIĆ. PODŁOŻYĆ MISECZKĘ POD CZUJNIK (TROCHĘ PŁYNU ZAWSZE WYCIEKNIE), ODPIĄĆ WTYCZKĘ, ZDJĄĆ ZAWLECZKĘ ZABEZPIECZAJĄCĄ CZUJNIK PRZED WYPADNIĘCIEM. W MIEJSCE STAREGO WKŁADAMY NOWY I JUŻ. PŁYN KTÓRY WYCIEKŁ WLEWAMY Z POWROTEM DO ZBIORNICZKA.