Witam !
Jeżeli zgasła mi ikonka antenki obok zegarka cyfrowego i ustawiłem zegar ręcznie ponieważ mi na to pozwolił w tym momencie , to czy ona kiedyś jeszcze się pojawi i skalibruje czas ? :> czy lubi się wyłączyć ta opcja na dobre ?
Pozdrawiam
Printable View
Witam !
Jeżeli zgasła mi ikonka antenki obok zegarka cyfrowego i ustawiłem zegar ręcznie ponieważ mi na to pozwolił w tym momencie , to czy ona kiedyś jeszcze się pojawi i skalibruje czas ? :> czy lubi się wyłączyć ta opcja na dobre ?
Pozdrawiam
Mi raz znikła i już nie chce się pojawić :( nie mam pojęcia dlaczego i nie wiem czy da się to włączyć.
Mi właśnie opcja powróciła zza światów :) Widocznie coś laga załapało jak byłem na wiosce u znajomego :D Dzisiaj do pracy pojechałem do Wrocławia i od razu wskoczyło i się ustawiło ładnie wszystko. Tak więc jedno lekarstwo na ten problem , trzeba jechać w duże miasta gdzie jest "więcej" cywilizacji :)
zegarek cyfrowy, ustawia sie jak wiecie poprzerz pociaganie do siebie manatki i obracanie jej na lewo i prawo. pociaganie powoduje przeskakiwanie do kolejnych pozycji (godz, min, dzien, miesiac, rok) u mnie jak tak robie to na poczatku aktywna jest (miga) pierwsza pozycja godziny (i moge ja normalnie ustawiac) a po kolejnym pociagnieciu manatki miga juz cala data (dzien, miesiac, rok) i nic z tym juz nie moge zrobic. mial ktos podobny problem? jak mozna sobie z tym poradzic?
EDIT
w tym temacie:
http://www.a3-club.net/forum/showthr...rek#post274906
w 3 poscie Mentos napisal ze jesli przy zegarku jest znak antenki (a u mnie jest) to ustawic mozna jedynie godzine a reszta pobierana jest automatycznie. to dziwne bo wczesniej moglem ustawic wszystko po kolei (zegarek mi sie zresetowal i wszysto bylo na zero) wiec rozumiem ze to tylko przy pierwszym ustawieniu mozna kazda wartosc wprowadzic. na czym polega to automatyczne pobieranie minut i daty??? a co jesli zle wprowadzil bym minuty i chcial to zmienic?
ta antenka to jest synchronizowanie zegarka w aucie z zegarkiem atomowym który jest tam gdzieś w Niemczech. z tego co pamiętam to data i czas same się ustawią.
Dodano:
a bardziej szczegółowo to jest synchronizacja zegarka i daty przez radio właśnie z tym zegarkiem atomowym który znajduje się w Frankfurcie/Menem. ile masz w tym momencie do Frankfurtu ? bo zasięg tego jest do 1500 KM
sam się ustawi :) bardzo fajna sprawa z tą aktualizacja.
pozdro
Zgadzam się,ta aktualizacja jest bardzo wygodna. Zegar można ustawić także ręcznie,pociągajac manatke w odpowiednim kierunku. Stopniowo ustawiasz minuty,godziny itd.
Witam koledzy.
Jak wyłączyć tą "antenkę" aktualizacje zegarka cyfrowego. Od paru dni mam zegar cofnięty o 10 min i nie wiem jak to zmienić. Raz miałem wyłączone po zmianie czasu z zimowego na letni ale godzinę musiałem sam przestawić, a teraz antenka świeci cały czas. Próbowałem już różnych metod opisanych tutaj i nic nie zadziałało.
Pozdrawiam.
Vcds kanal 17 - instruments pozniej blok 9 i zmieniasz ostatnia cyfre z kodowania na 0.
I po problemie
Dzięki
Jutro spróbuję bo teraz do roboty mykam.
Kolego ja mam vag-coma 311.2 i polskiego vaga 4.9 i tam jak wchodze w kanał 9 to nic nie moge zrobić.
Pewnie kabel masz do d... tak wiec niestety nic nie zrobisz jak tego kodowania nie zmienisz.
Pomecz sie jeszcze a jak pod koniec pazdziernika bede w Rybniku to Ci to zrobie. No chyba ze dorwiesz kogos wczesniej.
OK dzięki.
no kabel mam taki za ok.50 zeta i to może dlatego nie dam rady.
narka
Musialem nie kliknac 1 :)
Teraz ja ;)
Auto stało ok miesiąca w garażu z odłączonym akumulatorem,teraz minął tydzień jak jest podłączony,zrobiłem ok 400km,słuchałem radia i zegarek na liczniku się nie ustawił a ta antenka która normalnie się wyświetlała nie świeci się a jestem 830km drogami od Frankfurtu ;)
Jakieś pomysły?
Ustawiłem dziś zegarek i datę ręcznie ale antenki dalej brak :(
Moim zdaniem nie ma reguły. W mojej a3 z 2000r. nie ma antenki, u mojej siostry w a3 z 2003r. antenka jest. A auta stoją obok siebie.
Nie mogłeś szybciej napisać?? ;)
Dzisiaj gdy odpaliłem rano auto antenka się świeciła :)
Średnio raz na dwa tygodnie zegarek i tylko zegarek sam od siebie się resetuje,dodam że nie mam żadnej antenki a ustawianie zegarka odbywa się bezproblemowo.
Regularność samoistnego resetowania jest zupełnie przypadkowa (czasem raz na dwa miesiące) ale zawsze ma to miejsce podczas wieczornego postoju.
Problem zawsze uwidacznia się nim ruszę do pracy - jeszcze przed odpaleniem.
Ma ktoś jakiś pomysł?.
Sprawdz czy wtyczki z tylu licznika sa dobrze podpiete ewentualnie piny czy nie polamane
Dzisiaj u mnie po 8 miesiącach powrócił symbol antenki radiowej. Skubany, ciekawe gdzie był tyle czasu ;)
Odgrzeję temat, ale podobnego nie znalazłem.
Gdzie w poliftowym 8L znajduje się odbiornik zegara radiowego? W 8P jest pod tylnym zderzakiem, ale w 8L tam nie ma. Jakby ktoś jakimś schematem dysponował albo zdjęciem byłym wdzięczny.
Chodzi mi o taki odbiornik:
http://www.dacar.pl/foto/20130722/da...2090730119.jpg
Ten, dzięki któremu na liczniku jest ta "palemka"
U Ciebie ten moduł był dokładany czy on fabrycznie znajduje się za licznikiem?
Tak jak Adams pisze ma byc za licznikiem i nie wszystkie zegary to obsluguja
Panowie w takim razie mam zagadkę, wyciągnąłem zegary, ale za licznikiem nie widzę tego odbiornika. Zegary mają numeru 8L0920932D produkcji VDO. W wyposażeniu po VIN mam kod U2A "instrument insert with km/h speedometer,radio-controlled clock, tachometer and trip odometer ", co by znaczyło, że mam radiowe ustawienie zegara. Po kupnie auta wyświetlała mi się ta palemka, ale po pewnym czasie przestała się pojawiać i zegar się nie ustawia, więc założyłem, że padł ten odbiornik, tyle tylko, że nie mogę namierzyć jego lokalizacji....
- - - Aktualizacja postu - - -
Dodam, że w zegarach ten odbiornik jest dobrze zakodowany
Rafał jak wyjąłes zegary to sprawdź czy masz taką małą wtyczkę 4 pinową w górnej części zegarów.
Właśnie w zegarach, w górnej części jest tylko puste miejsce.
Jakby ktoś kiedyś szukał, to w zegarach 8L0920932D radiowy odbiornik zegarka jest wbudowany w zegary, i nie występuje jako oddzielna część.
mam pytanie kupiłem Audi a3 8p ale nie świeci mi się ta antenka przy zegarku i musze go sam ustawiać jak można włączyć tą opcje ? żeby sam się zegar ustawiał do Frankurtu mam duzo mniej niz 1500km
przyłącze się do pytania mam polifta i w nim można ustawić to z opcji menu na fisie ale u mnie mimo, że zaznaczę tą opcję to ,,antenka" się nie pojawia.
Na vagu brak błędów w 17 instruments w bloku również sterowanie radiowe zegarkiem uaktywnione a mimo to nie działa.
Ktoś coś?
Kiedyś mi ta funkcja działała.
ja miałem ostatni to samo po odłączeniu zegarów ale po max 2 dniach sama wróciła
A macie odbiornik przy zegarach ? ten byl opcja a nie standardem
4B0 919 145B ( 8K0 919 145A ) kod PR U2A
Miro a gdzie ten odbiornik dokładnie się znajduje? Ja zegarów nie wyciągałem ani nic przy nich nie grzebałem nagle mi ta ikonka (zaznaczona czerwoną strzałką znikła)
http://i.imgur.com/GqQpfoM.jpg
Funkcję tą mam na 100% bo wszystko działało zegar co do sekundy z moim nadgarstkowym casio g-shockiem, który mam sterowany radiowo.
Jak już wspomniałem w menu fis i na vagu mam ,,radio controlled time" uaktywnione i czemu to nie chce to działać?
Częata przypadłośc, padający odbiornik zegara radiowego. Jest on umieszczony za tylnym zderzakiem na lewym ślizgu.
W moim 8p mam na fixie zaznaczona opcje żeby automatycznie ściągał czas ale nie działa nie ma w ogóle tej ikonki anteny jak mogę sprawdzić czy to jest gdzieś wyłączone czy po prostu muszę ta antenę dokupić?
jak pisalem wczesniej kod wyposazenia U2A
U2A instrument cluster with km/h speedometer, radio-controlled clock , itd
zwykle stare zegary kod U1A, nowe, rozbudowane np U5A ( rozbudowane, ale bez fabrycznie radio-clocka )
zegary bez FIS to U0A
a gdzie mogę sprawdzić jaki kod ja mam u siebie ?
musze zegary wyciągnąć czy np z tyłu koło koła zapasowego będzie na naklejce?
według vin wychodzi, że mam U2A.
Napiszcie jeszcze czy jak padnie odbiornik fal radiowych to vag nie wywala żadnego błędu?
Nie chcę kupować go w pośpiechu, vag u mnie nie wyświetla żadnego błędu w grupie 17.
Mam problem z modułem automatycznego aktualizowania czasu w 8L po FL. Został zamontowany jeden oraz zakodowany, później został zamontowany drugi oraz "odświeżone" kodowanie i niestety po kilku dniach nic się nie zmienia. Zarówno godzinę jak i datę można ustawić ręcznie. Co można z tym problemem zrobić?