witam, jestem ciekaw czy jacys z uzytkownikow audi stawiajacych auto na dworze ma jakies zabezpieczenia przed mrozem i sniegiem, np jakies maty na szyby albo na cale auto, piszcie swoje pomysly.
Printable View
witam, jestem ciekaw czy jacys z uzytkownikow audi stawiajacych auto na dworze ma jakies zabezpieczenia przed mrozem i sniegiem, np jakies maty na szyby albo na cale auto, piszcie swoje pomysly.
Na szyby najprościej to kawałek kartonu pod wycieraczki zatrzymane w połowie podłożyć. Tak i szyby nie trzeba skrobać i wycieraczki nie są przymarznięte do szyby. Trzeba tylko odpowiednio karton zagiąć i ułożyć. A reszte auta miotełką boczne szybki tylko przeskrobać i ogień! :)
ja mam pokrowiec.
dmdash
pokrowiec na szyby czy na cale auto? ile taki kosztuje i gdzie kupiles?
Pokrowiec na całe auto za 80-90 zł kupisz :) ja widziałem w marketach po 90zł do a3 :)
Ja kupiłem w sklepie typu norauto i za 80 zł
kiedyś wcześniejszych aut nie garażowałem i wtedy:
albo tektury ale często zwiewało
lepiej się sprawdzała duża miękka szmata, koc, duży stary ręcznik np plażowy czy cos w tym stylu, nakrywałem szybę i zacinałem bocznymi drzwiami a wycieraczkami dociskałem.... to się świetnie sprawdzało na mróz i śnieg
podobno osłona przeciwsłoneczna też w miarę działa, można dowiązać gumki albo sznurki i zaczepić na lusterka, wycieraczkami docisnać ale to jest bardzo lekkie i zwiewne,
ja z kolei znam kogos komu taka plandeka porysowala auto :/
byl bardzo duzy wiatr
Ja na bieżąco odśnieżam ale problem mam nie tyle z zamarzaniem z zewnątrz co z szronem na szybach od środka. Na próbę zamówiłem wkładki do pochłaniania wilgoci.
Czy te płachty na szybę poza brakiem oszronienia z zewnątrz jakoś wam pomagają z szronem na szybach w samochodzie wewnątrz?
no właśnie te pokrowce nie rysuja wam fur ?
Gdzieś czytalem ,że tak i ile w tym prawdy ?
czy poprawia komfort i mniej zamarza/szroni
zdecydowanie tak,
jak jest ******sty mróz to szyba w środku też zamarza i też nieraz trzeba trochę podrapać co nie, taka cienka warstewka szronu, jak osłonisz szybę to nie zamarza ani z zewnątrz ani wewnątrz
ja mam taka materialową lekką, nie przykrywającą całego auta, tylko szybę czołową, boczne z przodu i lusterka.
Ja ju? drug? zim? korzystam z tego typu maty: http://allegro.pl/tania-mata-oslona-...348670411.html
Odk?d j? stosuj? szyba nie przymarza, a i od ?rodka przy du?ych mrozach szronu jest bardzo ma?o.
Mata nie ma jak rysowa? auta, wi?c jest to dodatkowy jej plus :-)
Tak wi?c mog? poleci? tego typu rozwi?zanie :-)
A ja niczym nie nakrywam, nie zabezpieczam. Lubię wyjść wcześniej, odśnieżyć, poskrobać szyby, zakopać się w śniegu. Taki urok zimy. Święta mi tyle frajdy nie dają co latanie ze szczotą i skrobaczką wokół auta.
:thumbright:
chciałbym odkopać temat, w związku ze zblizającą się zimą. Jak zabezpieczyć auto przed zimą, nie mając garażu? Pokrowiec? ktoś ma, używa?
Najlepiej jest wynająć garaż, jak ktoś chce mieć spokój w zimie to najlepsze rozwiązanie, a jak nie to dobre woski na lakier i jeździć. Plandeki bym sobie darował, tym to się nakrywało maluchy w PRLu.
Tak BTW, jeszcze nie słyszałem żeby ktoś auto na dworze trzymał... Na polu koledzy, na polu :P
Pozdrawiam z małpolski
Jak nie boisz się obciachu to pokrowiec, dużo mniej skrobania i standard czyli jakiś dobry silikon-preparat do uszczelek gumowych.
Z tym, ze ja tym autem nie jezdze na codzien i mam w dupie czy sasiadowi to przypadnie do gustu czy nie. Chce gonzabezpieczyc przed brudem, sniegiem i wszystkim innym (np. Ptaszkami i kotkami). Dodatkowo ja mam auto oklejone folią to z tymi preparatami to roznie jest...
Zle sie wyraziłem, trzymam auto na podwórku :P
To jakiś porządny pokrowiec ino;-)
Ja parkuje na parkingu miedzy blokami wiec taki pokrowiec na caly samochod to dla mnie troche siara :P ale zastanawiam sie nad takim -> http://allegro.pl/pokrowiec-na-samoc...662929778.html , chociaz wczoraj przyszla mi zamowiona niby super skrobaczka Murska :D ale szczerze nienawidze porannego skrobania i zamarznietej pozniej ręki ;] ... tylko zastanawiam sie jak ten pokrowiec sie "montuje", na rogach chyba jakies sznurki sa i gdzie je sie niby przywiazuje?
Hehe ano albo siara albo poranne skrobanie;-) jak już to i tak wolałbym na cały samochód, żeby podejść i zciągnąć i wsio niż coś zapinać. Mi się sprawdza ta skrobaczka z dino za6-8 zł, dwa w jednym znaczy szczotka na którą można wsunąć skrobaczkę.
tylko , z ejak załozysz pokrowiec na całys amochow a spadnie 20cm śniegu to i tak bedziesz musiał sie babrac w śniegu:)..ten pokrowiec na same szyby fajny , ale jak to sie ma dla złodzieja?podejdzie szarpnie i pojdzie z nowym pokrowcem:)
Witam,chcialbym zapytac wlascicieli a3 1.9tdi,ponieważ niestety siła wyższa sprawiła że moja a3 19tdi 98r nie będzie używana przez zime,co powinienem zrobić żeby nic jej sie nie stało przez ten okres,spuscic plyny jakieś czy coś??
Za każde rady bede dozgodnie wdzieczny
Pozdrawiam
nic nie rob :) nic się jej nie stanie
od czasu do czasu sprawdź napięcie na akumulatorze, i w razie czego podłącz pod prostownik (tylko porzadny, taki który sam sobie "zbada" akumulator i podtrzyma odpowiednie ładowanie)
czyli zadnych akumulatorow nie odlaczac,zadnych plynow nie spuszczac tak??
dzieki za rade
Akumulator możesz odłączyć. tzn ściągnąc kleme. Bo i tak rozładuje sie samoczynnie, więc od czasu do czasu trzeba go podładowac.
Hej :) Czy ma ktoś coś takiego i może mi powiedzieć, jak to się sprawdza w zimę? Parkuję swoje auto pod domem i już muszę skrobać szyby. Na przednią mam srebrną matę, ale fajnie by było nie skrobać też pozostałych. Chodzi mi głównie o to, czy nie przymarza, nie targa się pod wpływem niskich temperatur i wody, czy jak popada na to śnieg to bez problemu omiotę i wrzucę do bagażnika itp.
Aukcja: http://allegro.pl/auto-pokrowiec-na-...251706840.html
http://img11.allegroimg.pl/photos/or.../68/5251706840
Miałem, fajna sprawa nawet, ale jak zaczęło szeleścić na wietrze to pies mój kochany się z tym rozprawił :D zaaplikuj na szyby jakąś powłokę hydrofobową, szron nie będzie tak siadał, kilka postów wcześniej chłopaki pisali co się sprawdza, np. gtechniq g1, ja używam mainz'a i też jest całkiem w trąbkę...
A jeśli mam antenę na dachu taką zwykłą długą, to da się to w jakiś sposób nałożyć? Jakieś rady? Wyciąć dziurę na antenę?
ja osobiście wyciąłbym otwór ew.naciął PLUS ale ranty zabezpieczył jakąś mocną taśmą aby uniknąć dalszego targania się miejsca na antenę
Dobra słuchajcie, a czy ktoś miał takie coś na swojej A3 i powie mi, jaki rozmiar wybrać? Zmierzyłam właśnie od dołu przedniej szyby do dołu tylnej przez środek dachu i wyszło mi 325...? No i chyba coś źle robię, bo nawet XL nie jest taki długi (do 292cm). Co blondynka źle zrobiła?
Baranek od spodu co by sól nie żarła.
Na góre najlepiej kupić takie plandeki tyle, że zaczepiane na felgi i na to dodatkowo jakieś stare prześcieradło - będzie elegancko.