Pukanie przy zdejmowaniu nogi z gazu
Witam klubowiczów i forumowiczów!
Zauważyłem dziś dziwne "pukanie"/stukanie za każdym razem kiedy zdejmuję nogę z gazu. Nie zauważyłem spadku mocy, problem nie występuje, kiedy wciskam sprzęgło - czyli można powiedzieć, że stukanie pojawia się niezależnie od biegu jedynie jednorazowo po zdjęciu nogi z gazu, tylko przy hamowaniu silnikiem.
przebieg 110 000 tyś, zbieram się do wymiany rozrządu
skrzynia 6 stopniowa
wcześniej świszczała turbina przy zmianie biegów ale na hamowni powiedział mi rok temu rob555, że turbina przy BKD nie powinna dużo wytrzymać...
ma ktoś pojęcie co to może być?
dopiero co wymieniałem po małej stłuczce tuleje, drążek kierowniczy przy prawym kole...
będę wdzięczny za pomoc.
Rytmiczne stukanie podczas puszczania pedału gazu
Witam! Od niedawna zaczeło mi coś rytmicznie stukać gdy puszczę pedał gazu, dźwięk dobiega z przodu po lewej stronie. Gdy przyśpieszam wszystko jest ok, gdy próbuje hamować silnikiem znowu stuka. Objawy pojawiają się dopiero od ok. 50 km/h. Bardziej słychać przy lekkich skrętach. Byłem u diagnosty bo myślałem że są jakieś luzy w zawieszeniu, ale niestety nic nie znalazł.
Pacjent to Audi A3 8p 1.9 BKC
Stukanie tylko na ciepłym silniku na niskich obrotach
Hej wszystkim,
Od dłuższego czasu męczę się z dziwnymi stukami spod maski (jeszcze nie zlokalizowałem źródła).
Mają miejsce TYLKO na ciepłym silniku na niskich obrotach - głównie podczas postoju na światłach.
Trwają max kilka minut i znikają. Po ponownym wejściu na obroty i puszczeniu gazu znów się NA CHWILĘ pojawiają...
Stuki są bardzo nieregularne. Wystąpi kilka, później przerwa, po chwili znów 1,2,3,kika, przerwa itd.
Co dziwne (dla mnie) problem natychmiast ustępuje po wciśnięciu pedału hamulca.
Przeszukałem wątki oraz pół youtube'a ale myślę, że żaden z przypadków stukania nie jest podobny do mojego.
Załączam dźwięki:
1) Po zaparkowaniu, na luzie: https://clyp.it/v1x5pjcn
2) Po (1) po dodaniu gazu: https://clyp.it/ldeqtecj
Może ktoś się z tym spotkał albo kojarzy co może być przyczyną?
Problem ze skrzynia biegów. Jezdzic obserwowac lub ten typ tak ma?;) R32
Witam.
Od miesiaca jestem posiadaczem a3 8p 3.2 Bdb quattro manual. To byla milosc od pierwszego uslyszenia lecz obawiam sie ze pomimo wpakowanej kasy cos dalej moze byc nie tak;)
Zaraz po zakupie wymienilem rozrzad swiece uszczelki i wiele wiecej... Ale na wolnych obrotach slyszalem lekkie pukanie oraz zgrzyt przy wciskaniu sprzegla ...mechanik stwierdzil ze to na bank dwumas.
A wiec nowy zestaw Luka (dwumas docisk sprzeglo) oraz łozysko jakies tam ale juz nie Luka. Pukania praktycznie juz nie slysze chociaz czasami powraca jak stoje na swiatlach... Rusze pare metrow i juz nie slychac takze raz to jest a raz tego nie ma... Nie wali mocno bo zeby to uslyszec to musze wylaczyc radio i nadmuch ale irytuje... Zgrzytanie przy wciskaniu sprzegla wystepuje chyba tylko na wstecznym i 1 i 2 biegu... Ale tylko jesli jade delikatnie i rowno... Bo jak ruszam energicznie na 1i2 biegu to juz tego nie ma gdy wciskam sprzeglo... I ten zgrzyt slysze np jadac na 2 biegu przy 2 tys obrotow gdy delikatnie dodaje i odpuszczam gazu podczas tych szarpniec slychac ten lekki zgrzyt... Moze jeszcze powiem ze na wolnych obrotach slysze lekki szum a jak wcisne sprzeglo to nastaje cisza.... Kolega twierdzi zebym nie wymagal od 15 letniego auta cudow no ale chcialbym dowiedziec sie czym to jest spowodowane.
Mechanik stwierdzil ze lapa silnika i skrzyni juz sa zbyt miekkie i buja silnikiem wiec nalezaloby to wymienic... Ale to chyba nie wyeliminuje moich objawow...
Biegi wchodza dobrze bez zgrzytow...Waszym zdaniem skrzynia nadaje sie do wymiany badz regeneracji? Na co zwrocic uwage?
Autem fajnie sie jezdzi gdyby nie te objawy oraz uwazam ze jest zbyt wyrywne i agresywne... Trzeba sie starac i umiejetnie operowac gazem i sprzeglem zeby jechac delikatnie;D
Z gory dzieki za wszelkie podpowiedzi i pozdrawiam;)