Witam , mam problem w ustawieniu dobrej jakosci ogrzania szybkiego auta zimą , prośba moja o rade i wskazówki , z góry dziękuje i pozdrawiam
Printable View
Witam , mam problem w ustawieniu dobrej jakosci ogrzania szybkiego auta zimą , prośba moja o rade i wskazówki , z góry dziękuje i pozdrawiam
Masz na myśli ogrzewanie webasto? Co dokładnie ci nie odpowiada? czas nagrzewania???
A ja powiem ze w stosunku do 8L trudno jest ustawic w 8P temperature...
W 8L dawalem 21 czasem 20 stopni i wszystko bylo git, a w 8P mam ustawione 17 czasem 18-19 i jak sie szybko auto nagrzewa to nie idzie wytrzymac bo wali goracym powietrzem. Ja wiem ze chodzo o to zeby szybko nagrzac wnetrze, ale w 8L bylo to jakies subtelniejsze. No i nie rozumiem skad ta roznica w temperaturach... widac jakies inne czujniki sa. Jak ustawie 20 to nie idzie wytrzymac tak jest goraco... mowa tylko o zimie bo w lecie jeszcze nie mialem 8P :)
ja tez mam dziwne pytanie. Nie wiem czy tez tak macie ale gdy ustawie nawiew na szybę ( ręcznie ) temp 17 i ustawie dmuchawę ręcznie na 3 stopieni, przejadę kawałek to sama podnosi obroty na 6. Zmniejszę je znowu na 3 a ona to samo po chwili 4, 5 i 6 za Trzecim razem jak ustawie na 3 to jest ok nic sobie nie zmienia ( sama ) hmmm :) W instrukcji pisze ze obrotu dmuchawy ustawiają sie automatycznie ale to w przypadku gdy używam przycisku AUTO. Dziwne jak che na 3 to ma być 3 a nie 6 :D
BO to jak z ESP, niby sie wylacza ale nie do konca :D
Nawiew dajesz na reczny... a jednak dziala automat.... ESP wylaczasz, ale jak bedzie naprawde zle to i tak sie wlacza. Czyli niby recznie a jednak automatycznie :)
też mam takie wrażenie od początku, ale nigdy się tym nie przejmowałem;
wystarczy na zmrożonym aucie ustawić owe 20 stopni, bez AUTO, bez wskazywania któregokolwiek z obiegów (nogi, środek, szyba) i zobaczycie że jak na początku ustawicie 1 kreskę mocy, to w miarę nagrzewania auta moc nawiewu będzie wzrastać;
w lecie idąc podobnym tropem ale z temperaturami w dół mam zjawisko "wpadania w AUTO" czyli np. 26 na zewnątrz, ustawiam na klimie np. 20, ale bez AUTO i również bez konkretnych nawiewów, po czym jak już się autko wychłodzi odpowiednio, to jak dojdzie do tych realnych 20, to tryb AUTO sam się załączy.
Ten nawiew jakiś tajemniczy jest zaraz sprawdzę w instrukcji co pisze :)
to normalne ( chociaz drazni :) ) zarowno w 8P jak i 8L
na zmrożonym aucie ustawiam 22 na econo ze wskazanymi obiegami i dopiero po nagrzaniu się nagrzewnicy wentylator zaczyna mocniej dmuchać - wydaje mi się sensowne bo po co dmuchać zimnym , przeciwnie w przypadku wydmuchu na szybę czołową od razy max max leci jakiej temp bym nie ustawił.
rozwiń swoją myśl; przy -15st.ciężko żeby auto Ci się szybko nagrzało;
Witam,
W moim Audi posiadam ogrzewanie postojowe. Problem jest taki, że jak ustawie ogrzewanie na daną godzinę to wsiadając do samochodu jest w nim zimno, próbując włączyć ogrzewanie bez timera sytuacja się powtarza. Widać tylko kontrolkę od ogrzewania która przez chwile miga i po chwili gaśnie, to wszystko.Wydaje mi się że ta funkcja po prostu nie działa. VAG nie pokazuje żadnych błedów. Chyba że nie wiem jak to uruchomić, ale wydaje mi się że wszystko robię dobrze.
Hmm... czy nikt nie ma ogrzewania postojowego? ;)
ja mam troszke inne pytanie ale nie hcce zakladac nowego tematu! jak ustawic taka sama temperature w obydwóch strefach tylko pokretlem kierowcy?? chodzi mi o to ze nie chce mi sie zawsze krecic obydwoma pokretlami zeby ustawic temp w calym aucie a wiem ze to jest mozliwe.
Musisz przytrzymać przez ok. 3 sekundy przycisk AUTO i masz regulację w obu strefach pokrętłem od kierowcy.
Ja miałem podobny problem ale vag pokazywał błąd sterownika , zrobił mi to jeden magik jak twierdzi aktualizujac sterownik webasto (matoly z aso kazali wymienić webasto na nowe) rozumiem że zagladales pod maskę i jest webasto :).Z tego co się orientuje to jeśli temp. Silnika jest powyżej 70 st. to ogrzewanie post. nie ruszy. Ten sam problem co ty miałem z wentylacją postojową problemem był panel klimatyzacji.
Wysyłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 2
Czy ktoś dorabial do ogrzewania post. pilota. Czy to wogóle da się zrobić?
Wysyłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 2
No dobra pytanie czy to normalne ze cieple powietrze zaczyna dmuchać po 5-10 km ?
jak sprawdzałem kompa to był jakiś błąd na dodatkowym podgrzewaniu jest takie coś? jak tak to jak to naprawić?
Zacznij od wklejenia dokladnego komunikatu bledu...
ja mam walniętą nagrzewnicę, ostatnio jak sprawdzałem błędy to był błąd nagrzewnicy nie pamiętam już dokładnie jaki.
W związku z tym że nie wiem jak to powinno prawidłowo pracować ktoś mi powie jak jest normalnie w TDi ?? tak jak kolega wyżej napisał 5-10km to przecież jest w każdym prawie aucie. Myślałem że jak jest nagrzewnica dodatkowa sprawna to pare min i już grzeje jak farelek ;)
a masz dodatkowa nagrzewnice ?
dodatkowa jest standardem w 2.0tdi, w innych juz nie
pare tematow nizej o tym pisalem http://www.a3-club.net/forum/showthr...ntry-8Z6/page5
(niestety problem ginie, bo jest w temacie o czyms innym)
kod wyposazenia 7E6 electric auxiliary air heater
oczywiscie mozna ja bardzo latwo domontowac, tez podawalem tego linka
http://www.golfmkv.com/forums/showthread.php?t=113468
Witam, mam problem z ogrzewaniem postojowym.
Po włączeniu zaczyna dymić się z pod maski i śmierdzi.
Podłączając pod komputer mechanik powiedzial, że coś z grzałką.
Co o tym sądzicie? Co to może byc i jakie koszta?
Nie jest to chyba oryginalne ogrzewanie.
Tak wygląda pilot:http://www.google.com/imgres?imgurl=...FQtZLAodmOYIEg
http://www.auto-motor-i-sport.pl/tec...tojowe,12703,1
Ja mam takie ogrzewanie jak te z linka.
Nigdy nie miałam z tym problemu,a używam tego zimą bardzo często.
Sprawdzałeś może czy przypadkiem tłumik się gdzieś nie zawinął?Bardzo trzeba na niego uważać ponieważ nawet jak ta rurka od niego gdzieś dotyka to może Ci coś przapalić.Kiedyś nawet nadtopiła mi osłonę silnika.
Wydech wystaje na zewnatrz, na kompie blad grzalki a moze po prostu jakis filtr czy cos, nie wiem nie znam sie kompletnie na tym. Gdzie takie cos mozna naprawic w okolicach debicy? Moze byc kawalek dalej ale zeby rozwbrali sprawdzili i zrobili.
Cześć, jest jakiś sposób żeby uruchomić ogrzewanie postojowe z pilota? Podczas trzymania przycisku załącz mrugnie parę razy zielona dioda na pilocie i to wszystko. Tak samo się dzieje gdy naciska się przycisk wyłącz tylko dioda jest czerwona (mruginie szybko ok 7 razy). W samochodzie nic się nie uruchamia. Ogrzewanie normalnie można załączyć z komputera.
To mruganie jest dość istotne, jeżeli masz wszystko sprawne, webasto nie zablokowane przez błędy, stan paliwa nie na rezerwie, to przy załączeniu zielona dioda miga 30 s. Jeżeli sterownik nie potwierdza prawidłowego działania podczas załączania, to wtedy miga na pilocie czerwona lampka. Sprawdź jakie sygnały wysyła Twój pilot to będzie można coś podpowiedzieć.
posiada ktoś instrukcję obsługi tego pilota ?
u mnie dioda mruga tylko na czerwono ,ale nie wiem co chce mi pokazać ,webasto działa ,ale udaje mi się to włączyć raczej na czuja..
czy potwierdzenie załączenia webasta z domu potwierdza mruganiem na czerwono ? czy włącza się osobno grzanie i osobno nadmuch np. dwukrotnym kliknięciem ?
https://obrazki.elektroda.pl/1656185000_1416467363.jpg
https://www.webasto.com/fileadmin/we...ual_poland.pdf
masz dwie opcje programowania pilota.
Pierwsza-dioda zielona tryb wentylacji wnetrza
Druga-dioda czerwona- tryb ogrzewania
Programujesz kombinacja przycisków.
Jeśli jest jakas awaria to dioda mryga kilkukrotnie w krótkich odstepach czasowych. Jak działa poprawnie to miga najpierw na zielono ,że załapała ,a potem "zwyczajnie"
Nadmuch we wnetrzu odpala dopiero jak piec sie troche nagrzeje, bo i po co dmuchać zimnym :)
Nie mam zielonej diody w pilocie i to nie jest instrukcja do mojego pilota ,ewentualnie do pilotów z lat 2012 gdzie faktycznie w a4 jest identyczny pilot i dioda zielona występuje .
W obydwu pilotach wybrane opcje z instrukcji nie działają .
To jest instrukcja tylko i wyłącznie do pilotów i i pieców oryginalnego Webasta, w Audi działa to na innej zasadzie.
Dioda jest dwukolorowa i tak jak napisałem wcześniej, jak jest komunikacja pomiędzy centralą a pilotem i webasto startuje z pilota to świeci na zielono, a jeżeli komunikacji nie ma lub jest niedostateczna (czasami webasto odpali co powinno skutkować świeceniem zielonej lampki ale lampka zapali się na czerwono), paliwo jest na rezerwie, lub są błędy w piecu i piec jest zablokowany wtedy lampka w pilocie świeci na czerwono. Jeszcze jest kwestia czy masz odpowiedni pilot, w A4 z wyglądu praktycznie takie same ale działaja na inej częstotliwości.
Nie masz racji ,jestem w domu mam 2 piloty w reku ,a3 w garażu nie ma z nimi komunikacji, a4 na 100000% nie ma z nim komunikacji w a4 zapala się na zielono w a3 tylko jest czerwona dioda .Cytuj:
Dioda jest dwukolorowa i tak jak napisałem wcześniej, jak jest komunikacja pomiędzy centralą a pilotem i webasto startuje z pilota to świeci na zielono,
Czy posiada ktoś oryginalną instrukcję do tego pilota ,audi a3 8p 2006 rok ?
To skąd zielona dioda na tym drugim pilocie ,skoro nie ma komunikacji z autem ? Wczoraj udało mi się włączyć webcastu ,auto zatankowane 0 stopni i pięknie nagrzała ,a w czasie włączania pilot mrygal na czerwono ? Po twoim wpisie wnioskuje , ze coś mam rozprohramowane ? To jak to sparować , żeby pokazywało mi na zielono , ze połączyło się z autem ?
Posiadam ten sam pilot do webasto jak Ty. Po uruchomieniu z pilota, normalnie mruga na zielono przez kilkanaście sekund i uruchamia piec i ogrzewanie. Na czerwono mruga tylko wtedy gdy jest poza zasięgiem samochodu lub nie może uruchomić webasto bo jest błąd. Spróbuj może ponownie zakodować pilot.
Ma ktoś może problem z akumulatorem posiadając webasto? Jakie jest zużycie prądu z akumulatora przez webasto?
Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie pilota. Jak zmienić tryby ogrzewania / wentylacji? Słyszałem, ze działa to poprzez naciśnięcie 2 klawiszy ale u mnie nie daje to żadnego efektu, włącza się zawsze ogrzewanie i świeci na zielono.
U mnie siedzi Webasto Thermo Top V
O tym czy będzie Ci grzać czy przewietrzać decyduje klimatronik, w zależności od ustawionej temperatury w środku i temperatury zewnętrznej.
Problemu nie ma jak jest dobrze naładowany, przyjmuje się że na 15 min pracy webasta, silnik powinien też pracować 15 min wtedy straty prądu są wyrównane.
zapozyczone z innego forum
Pobór mocy przy pełnym obciążeniu - 26 W (bez uwzględnienia pompy V55 oraz dmuchawy w kabinie)
Pobór mocy przy częściowym obciążeniu - 18 W (bez uwzględnienia pompy V55 oraz dmuchawy w kabinie)
Zużycie paliwa przy pełnym obciążeniu - diesel 0,59 l/h, benzyna 0,67 l/h
Zużycie paliwa przy częściowym obciążeniu - diesel 0,30 l/h, benzyna 0,34 l/h
Wie ktoś jak zaprogramować od nowa pilota z centralka , żeby poprawnie pokazywał załączenie webasta ?
Okej, dziękuję za pomoc. Jeszcze mam takie pytanie, czy robicie gdzieś przegląd webasto? Kupiłem samochód w kwietniu, webasto działa, nie ma z nim żadnych problemów. Tylko zastanawiam się, czy powinno się co jakiś czas zrobić przegląd.
Na innym forum udało mi się znaleźć taki opis:
1. Odłączyć zasilanie webasto. (wyciągnąć bezpiecznik)
2. Po jakichś 30s-1m je spowrotem włączyć (wsadzić bezpiecznik)
3. Po upływie kilku sekund (chyba 10, nie pamiętam teraz) można przez około 20 sekund zakodowac pilota za pomocą przytrzymania przycisku B na pilocie (przycisk B to "OFF").
Nie wiem niestety który bezpiecznik w naszych A3 jest od webasto, zerknij może do rozpiski na naszym forum:
https://www.a3-club.net/rozpiska-bez...ow-audi-a3-8p/
W Warszawie na Bemowie jest serwis ,działają od lat . Problem ,to ceny z kosmosu , ale chyba się do mich wybiorę . Na forum raczej zgaduj zgadula w tym temacie.Cytuj:
Okej, dziękuję za pomoc. Jeszcze mam takie pytanie, czy robicie gdzieś przegląd webasto? Kupiłem samochód w samochód w kwietniu, webasto działa, nie ma z nim żadnych problemów. Tylko zastanawiam się, czy powinno się co jakiś czas zrobić przegląd.
Jeżeli odpala, nie kopci, nie ma przerw w pracy to generalnie nic się z tym nie robi. Najczęściej awari ulega pompa obiegowa po czym następuje wyłączenie pieca z powodu przegrzania, drugą najczęstszą usterką jest zabrudzenie sadza pieca i wtedy z webasta wydostaje się dym podczas pracy.
Odłączyć ale nie zasilanie webasto tylko zasilanie sterownika radiowego bezpiecznik SC16 (skrzynka w środku)
dym zawsze się wydostaje ,webasto działa na ropę ;)Cytuj:
drugą najczęstszą usterką jest zabrudzenie sadza pieca i wtedy z webasta wydostaje się dym podczas pracy.
czy robił ktoś według tej instrukcji ?
Wczytywanie parametrów nadajnika Telestart - Thermo Top E i C
1. Włożyć baterię do nadajnika.
2. Wyjąć bezpiecznik 1A (czarny) z uchwytu w agregacie grzewczym (odłączenie
zasilania odbiornika).
3. Odczekać co najmniej 5 sekund i ponownie założyć bezpiecznik.
4. Po upływie ok 2 sekund, ale w ciągu 6 sekund nacisnąć przycisk OFF na nadajniku
i przytrzymać go przez co najmniej 1 sekundę.
5. Wczytywanie jest zakończone.
W ten sam sposób można wczytać maksymalnie 4 nadajniki. Przy wczytywaniu
większej liczby nadajników z pamięci usuwany będzie zawsze "najstarszy" nadajnik.
masz pilota na małe paluszki czy na okrągłe baterie ?
obejrzyj
View My Video
w lewym pilocie nie ma komunikacji tak samo jak w prawym :roll:
lewy jest z okolic 2012 ,prawy z 2005 . prawy pilot od a3 nigdy nie pokazał zielonej diody ,a włączał webasto ...
Pytałem o instrukcję ,bo nie wiem ,będąc na 5 pietrze w bloku czy webasto złapało czy nie ,czy pilot pokazuje ,ze się połączył i w jaki sposób i czy w ogóle .
nic mi też nie kopci ,wydobywają się normalne spaliny ze schowanej rury wydechowej od pieca
Pilot zakodowany od nowa . Nic się nie zmieniło ,jak by ktoś miał podobny problem ,to piloty z bateriami paluszkami nie posiadają zielonej diody .
Ps znalazłem instrukcję i według tłumaczenia z niemieckiego pilot posiada zieloną diodę .
może to przypadek 1/10000 ,ale u mnie działa wszystko poprawnie lecz nie potwierdza zielonym, sygnalizuję nawet szybkimi czerwonymi mrugnięciami o rezerwie, czyli sygnał wraca .