witam!!
Panowie jak w temacie klapa mi sie otwiera przy startowaniu autka!! :?
Jakis help z waszej strony bardzo mi by pomogl
niunia sprawdzana vagiem zero bledow
pzdr
Printable View
witam!!
Panowie jak w temacie klapa mi sie otwiera przy startowaniu autka!! :?
Jakis help z waszej strony bardzo mi by pomogl
niunia sprawdzana vagiem zero bledow
pzdr
Zwarcie w elektryce od alarmu/centralki
co sugerujesz ? sprawdzic polaczenie elektryki do centralki ? centralki do pompki centralnego ? czy zwarcie gdzies przy stacyjce?
wszystko kolejno,
po odlaczeniu alarmu problem ciagle wystepuje. zle wpiecie w instalacje ? Przeciez alarm odlaczony :clown:
problem zawsze wystepuje rano i czasami jak autko dostanie juz temperaturki
dzis wyskoczyl na vagu 01366 skasowalem
przekodowalem centralny i nic na kodowaniu 00000 tak samo wszystko sie zachowuje tzn. otwiera
wilgoc w pompce centralnego ?
a4wroc, odepnij centralny na chwile (pierwsza kostka na pompce (czarna)
i wtedy sprawdź
pomacaj pompke i zajrzyj do wneki gdzie onma stoi, ja tam mialem wode i cudawianki sie dzialy, pompke dalem wyzej i po problemie. cala gabka byla mokra u dolu az sie 1 z pinow zjaral ze zwarcia.
u mnie tez ta gombka byla cala zalana :shock:Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Jackq
Przy montazu suba przenioslem ja w inne miejsce, wiesz skad ta woda sie tam bierze :?: Az rdza w podlodze sie zaczela robic przez to :twisted:
no właśnie nie wiem lałem woda po klapie i nic. teraz mam w miare sucho ale wcześniej to normalnie można było tą gąbkę wykręcac. chyba tam małą dziurkę wywiercę żeby ściekało i dam jakaś gumkę.
kostka czarna odlaczona -> podlaczona i nadal to samo
Witam,
dziś pojawił się następujący problem: wchodze do auta chcę ruszać a tu słysze że bagażnik się otwiera.... i do póki nie zamknę drzwi to non stop się otwiera. Odłączyłem akumlator i teraz bagażnik przy otwartym aucie się nie otwiera tylko z pilota lub z kluczyka w zamku klapy. Pytanie czy to jest wadliwa pompka centralnego? może poprostu gdzieś sie dostała woda? jakiś miesiąc temu na vagu pojawił się następujący błąd 01367, 00955 Bardzo proszę o pomoc.
nic nie kupuj to sa mikrostyki wadliwe nie pompka. Jk bedzie cieplej to zacznie dzialac. Ewentualnie mozesz te klameczki z mikrostykami wyjac i wyczyscic.
- - - Aktualizacja postu - - -
Update dla tych ktorym nie otwiera sie bagaznik i reaguje tylko na pilota.
Stalo sie to u mnie dzis i znalazlem rozwiazanie.
Po otwarciu auta z pilota wcisnijcie ten przycisk otwierania auta w srodku na drzwiach. Odblokuje to bagaznik i bedzie dzialal jak poprzednio.
Wydaje mi sie że mój problem może rozwiązać tylko elektryk mianowicie: otwieram auto normalnie z pilota zamykam tez, tylko bagażnik można z kluczyka w klapie i przycisku na pilocie bagażnika. Natomiast jak otworze auto wsiądę i w chwili gdy opalam auto bagażnik sie otwiera... podniosę go do góry i cały czas słyszę otwierający sie zamek w klapie. Próbowałem różnych kombinacji składający kluczyk do zamka otwierać wtedy i teraz szyba kierowcy otwiera się po dziesiątym kliknięciu... Myślę że zostaje tylko elektryk ale przed wizytą u niego chciałbym mieć jakąś swoją diagnozę aby nie naciągnął mnie na niepotrzebne koszty. Proszę o pomoc
Majkel to co Ty piszesz jest normalnym objawem jak aku zostaje odlaczone.
Reset szyb aby ponownie dzialaly z jednego nacisniecia to musisz je opuscic pojedynczo w dol i pozniej do gory. Wtedy wroci otwieranie.
Sprawdz to z bagaznikiem jak napisalem byc moze jednak to zadziala jak u mnie zadzialalo.
Właśnie sprawdzałem Twoim sposobem i otwieranie przyciskiem z drzwi daje ten sam efekt co normalne otwieranie z pilota czyli bagażnik dalej zablokowany. O tyle jest to dziwne że wkładam kluczyk do stacyjki przekręcam i zapalają się kontrolki i w momencie przekręcenia w celu rozruchu bagażnik się otwiera. Jest to dość nie wygodne gdyż odpalam auto chcę jechać a tu muszę wyjść bagażnik zamknąć i szybko do środka zamknąć się przyciskiem na drzwiach żeby znowu się nie otworzył. Może jakieś wskazówki w czym szukać problemu?
Ok wiec dostan sie do pompki i sprawdz czy czerwony przewod w czarnej wtyczce nie jest zasniedzialy lub inne w jego okregu.
zdejmij osłone wewnetrzna klapy bagażnika i odepnij wtyczke do silniczka otwierającego klapę. wyczyśc wtyczkę spirytusem wysusz i włóż.
Witam,
Na początku ponownie odpiąłem klemy i zadziałało na 20min potem to samo. A więc dobrałem się do klapy i poczyściłem zaznaczone na zdjęciu styki i na razie pomogło
http://img23.otofotki.pl/miniaturki/gu107_klapa.jpg
Musiałem wyciągnąć cały jeden przycisk do otwierania klapy bo był bardzo brudny. Przy tej operacji urwał mi się jeden zaczep od niego i chciałbym już kupić cały nowy lewy. Możecie mi pomóc coś takiego wyszukać na allegro lub podać cenę ASO, wpisuję wszystko w szukajce otwieranie bagażnika, przyciski itp i nic.... Prosze o pomoc
http://allegro.pl/mikrostyk-klapy-bl...884393761.html
Pasuja rowniez z a4 rocznik 2000-2001
Dzięki wielkie! Już zamówione, mam nadzieję że to juz koniec moich problemów z tym centralnym.
Jednak moja radośc była przed wczesna... właśnie byłem w aucie otwieram i wszystko super tylko bagażnik zamknięty na amen da się otworzyć kluczykiem lub z pilota otwieranie od środka przyciskiem na drzwiach nie przynosi żadnego efektu... ręce opadają
a podłączyłeś z powrotem wtyczkę do siłowniczka ?
tak wszystkie wtyczki podłączyłem, teraz to niepotrzebnie kupiłem ten mikrostyk... objawy takie jak były bagażnik zamknięty na amen a jak się otworzy to już się otwiera cały czas
Czym czyściłeś wtyczki ?
Wtyczki czyściłem zmywaczem do paznokci, nie znalazłem nic lepszego, starałem się tez delikatnie śrubokrętem przetrzeć piny. Dziwi mnie to że po tej operacji działało jakiś czas, tak samo po odpięciu klem
nie wiem jak Ci pomóc :( u mnie pomogło czyszczenie wtyczki od tego siłowniczka i od tamtej pory spokój ehh
koledzy szukam i szukam tych klameczek (styków) i nie moge znaleźć. Znalazlem jedne na allegro ale drogie mozecie mi pomóc gdzie to dostac??
napisz na PW do buzz astal moze on ma,ale niechce mi sie wierzyc ze to od klameczek popatrz czy wsztstko masz dobrze pospinane i czy wtyczka od czujnika klapy sie nieodpieła i druga przy siłowniku
etanol to z pierwszego linku to do przedlifta,tam jest mechaniczne otwieranie
opróżnij skrzynke,mam te mikrostyki,za 70 komplet
Miałem u siebie podobny problem, zapalam auto a tu nagle bagażnik się otwiera. Jedziesz sobie drogą +100km/h, a tu jebut bagażnik się otwiera. Okazało się, że jeden z przycisków do otwierania bagażnika przy lampkach był uwalony i nałapał wody lub wibracji i otwierał bagażnik. Sposób na to był prosty, miałem kilka guziczków:
http://www.robotshop.us/media/files/...ton-switch.jpg
wywaliłem te 2 blaszki z środka i wsadziłem 2 takie przyciski z lewej i prawej, na to jedna cieniutka blaszka (gdy na środku naciśniemy). Totalny custom - działa do dzisiaj. Wyszło mnie to jakieś 50 groszy. :)
w sumie dobry pomysł :) a jak zabezpieczyłes przed wilgocią? jakaś guma?
Silikon dokola przycisku i na to ta guma czarna.
Jak zaśniedziały blaszki te co dociskają przycisk to ja to szczotką drucianą na małą kątówkę potraktowałem i zabezpieczyłem cienką warstwą olejku z towotem. Elektronike czyścimy izopropanolem. Jak się kostka rozleciała to może do takich dwóch pinów, drucików można przewód dolutować.
Panowie tak troszkę z innej beczki, z tego co doczytałem w klapie jest czujnik zamknięcia klapy bagażnika i chyba z nim mam problem. Jak otworze klape to niby na fisie wyświetla się ze jest otwarta ale w bagażniku nie świecą się lampki i tak jak by pompka nie widziała otworzonej klapy bo jak np. otworze klape z pilota i fizycznie ją otworze to po kilkunastu sekundach zamyka sie całe auto tak jak by pompka nie widziała ze klapa się otworzyła.
Zatem czy ten czujnik ma jakieś dwa obwody jeden na fis drugi na pompke czy jak? Przerabiał ktoś to?
A może tak powinno być? Nie mam scyzoryka, więc nie wiem jak ma być, mogę zerknąć do instrukcji.
Ale tak na logikę, otwieranie bagażnika z pilota powinno dawać skutek inny niż otwieranie samochodu i to jest po to żeby można było wrzucić zakupy do bagażnika, zatrzasnąć klapę i spokojnie odejść od samochodu, który jest zamknięty.
No wcześniej miałem inaczej :) Może nie dokładnie się wyraziłem, otwieram samochód normalnie i otwieram fizycznie tylko klape bagażnika, po kilkunastu sekundach auto się zamyka niezależnie od tego czy klapa jest zamknięta czy nie. Przy otwarciu samej klapy ze scyzoryka, otwiera się ale po zamknięciu powinny światła raz mrugnąć, nie ma tego. I cały czas brak oświetlenia w bagażniku.
Wcześniej głupiał centralny ale to była wina zaśniedziałej najmniejszej kostki przy pompce, całą elektronikę i wszystkie piny wymyłem odpowiednim preparatem i prawie wszystko wróciło do normy poza tym bagażnikiem.
Tutaj opisałem o co chodzi
http://www.a3-club.net/forum/showthr...o-zamka/page97
Zerkne na schemat ale raczej jest. Choc kiedy ja to mialem to wina byl zaczep od zamka klapy ten ci jest przykrecony do budy auta. Lekko go przesunalem i wsio wrocilo do normy. Mozesz jeszcze zatrzasnac zamek na otwartej klapie i jeszcze raz otworzyc z klamek. Ale zarkne ci na ten schemat i dam znac
I jak tam Danio zerknąłeś może? Ja w elsie znalazłem coś takiego ale dla mnie to czarna magia.
http://files.tinypic.pl/i/00471/kf7vc8tugb47.jpg
Próbowałem, bez efektu.
zerknij na połacznie B155
Zapomnialem zrobie to z rana
mialem ten sam problem...podczas jazdy lubiał sobie sie pootwierac i pozamykac ...
Panowie czy ta wyglada ten stycznik przy zamku?
http://img01.allegroimg.pl/photos/or.../83/3727448369
tak wyglada stycznik w górnym zamku ,jak mi nieswiecił bagaznik to po wymianie tego gów... swiatełka powróciły ,jest jeszcze jeden czujnik w jezyku zamka
No to musze się tam dobrać bo oświetlenie by się przydało w bagażniku ;)
Witam mam mianowicie taki problem jakiś czas temu bagażnik zaczął się sam otwierać często właśnie przy odpaleniu samochodu. Później zaczął się problemy z otwieraniem jak by ten przycisk na klapie nie działał i otwierałem kluczykiem a teraz jak miałem chwile czasu i chciałem tam zobaczyć co się dzieje to bagażnika nawet kluczykiem nie mogę otworzyć słyszę dźwięk siłownika jak otwiera ale klapa dalej nic nie drgnie. Czy można jakoś awaryjnie otworzyć bagażnik ?
Udało mi się otworzyć bagażnik okazało się że do zamka wleciał kawałek starego nita od rejestracji i zablokowało to mechanizm zamka :)