witam :D co ile wymieniacie filtr paliwa w swoich tdi? 8) i jakich marek macie? zauwazyliscie jakies roznice miedzy markami? :P pozdrawiam
Printable View
witam :D co ile wymieniacie filtr paliwa w swoich tdi? 8) i jakich marek macie? zauwazyliscie jakies roznice miedzy markami? :P pozdrawiam
co 30 tys km. 1,9 tdi 130 km popmowtryski wymiana oleju co 15 tys km firmy HENGST innych marek nie uzywalem wiec sie nie wypowiem :)
ja wymieniam co druga zmiane oleju czyli co ok 25-30tys, filtry man
kuba84, MAN czy MANN? :wink:
ja u siebie co 20tys. (w benzynie)
pzdr
no nie wiedzialem czy 2xn czy n :) te żółto zielone :PCytuj:
Oryginalnie napisane przez czapu
a ja wymieniam co wymiane oleju,
wrzucam filtrona i wszystko OK
2 x N, MANN FILTER :wink: też ich używam :wink:Cytuj:
Oryginalnie napisane przez kuba84
tak często to nie ma sensu, bo normalnie ludzie wymieniaja co 40 tys albo wiecej, u nas (a3-club) ludzie wyjatkowo dbaja o autka ale az tak czesto to nie ma naprawde sensu :wink: chociaż z drugiej strony...przezorny zawsze ubezpieczony, przy tym syfie co tankujemy w naszym kraju :?Cytuj:
Oryginalnie napisane przez marekb
pzdr
czapu, pare razy widzialem co po 12-15 tyś km wylało się z filtra paliwa, wiec uwazam ze i tak rzadko zmieniam, zauważ jeszcze jedną rzecz, ja jeżdzę na gazie, więc paliwa idzie stosunkowo mniej
Ponoć w diesel'u jak sie nie wymieni starego filtra to można mieć problemy z odpaleniem w duży mróz.
Ja tam od razu wymieniłem wszystko jak leci :D
Ja muszę wymienić właśnie w AGU. czapu, kupić ori w ASO czy jakiś inny, gdzie i za ile? Nie wiem kiedy był ostatnio wymieniany ale coś mi przerywa jak jest mało paliwa i podejrzewam filtr a przynajmniej od niego zacznę.
ja kupuje w ASO albo MANN'a...w zależności gdzie mam bliżej podjechać przed wymianą :wink: omijam tylko Filtrona i Dechusser'a...Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Coolfon
pzdr
Ja tak samoCytuj:
Oryginalnie napisane przez marekb
No mi poniżej -15 st. C. pali za pierwszym razem ale troche dłużej muszę kręcić.Cytuj:
Oryginalnie napisane przez julo23
Znajomy mechanik powiedział mi że to właśnie przez filtr paliwa, na którym zbiera sie syf który łatwo zamarza i przez to nie podaje odpowiedniej dawki rozruchowej - ile w tym prawdy to niewiem, ale wymiana mnie czeka bo zbliża się 30tyś od ostatniej.
Odrazu zapytam dla pewności: Olej też wtedy wymienić, tzn czy po wymianie oleju trzeba zmieniać filtr paliwa? Sorry ale już mi się miesza :8
Ja u siebie filtr paliwa zmieniam co drugą wymianę oleju , a ten z kolei co 12 tys.
jedno nie ma nic do drugiego :wink: nie trzeba zmieniac filtra paliwa przy wymianie oleju. Przy wymianie oleju tylko filtr oleju jest konieczny nowy :wink:Cytuj:
Oryginalnie napisane przez daVor
pzdr
dzięks czapu wolałem się upewnić. pozdro
Ja wymieniam podczas każdego dużego przeglądu czyli co 30 tyś km.
daVor, ja miałem niedawno wymieniany filtr paliwa i jak postał dwa dni na dworze nie używany a mróz jest teraz duzy bo u mnie -12 to tez pali za pierwszym ale z 5 sek. go sie kreci albo lepiej.
jesli chodzi o mnie to co 15 tys olej + filtr oleju i paliwa
Filtr paliwa wymieniam co druga zmianę oleju czyli co 20 tys km. Nie ma co oszczędzać. Za oryginał płace ok 90 zł wiec nie ma tragedii.
To zdecydowanie za długo.Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Tubis85
Ja u siebie regulowałem kąt wtrysków, pompe, świece żarowe i jeszcze coś mi tam poprawiali, nie wiem dokładnie bo przy tym nie byłem, a później jak odebrał to gościu już zamekał warsztat i wogóle było późno i krótko rozmawiałem z nim. Ale teraz to nawet nie zdąże odbić kluczykiem a silnik pali. Nawet jak @Coolfon był u mnie to mówił że chyba za długo trzymam na rozruszniku. Ale krócej sie juz nie da. Robiłem u speców w miejscowości Dyrdy gmina Woźniki - polecam ich z czystym sumieniem, ale tylko do diesli, na benzynie sie nie znają.
Sorry za OT.
ja w dieslu (ASZ) co 10tys km olej i filtry ;-)
hej klubowicze a co z tymi jak juz pytalem markami jakies roznice ?? 8)
Jestem wreszcie po wymianie filtru paliwa i powietrza.
Filtr Paliwa BOSCH 1457433714 - 77,00zł
Filtr Powietrza BOSCH 0450906974 - 44,00zł
Robocizna w BOSCH Service Gołda Kraków aż 50,00zł!
W sumie 171,00zł
Dużo, ale to był mus i na szybko niestety załatwiane.
Aha, wszystko przy przebiegu 213 000 km.
Jedno pytanko, czy po takiej wymianie, normalnym jest że na wężyku (tym od filtra który podaje już paliwo do silnika) widać mikroskopijne pęcherzyki powietrza unoszące się w paliwie?
Ja filtr paliwa wymieniam jakoś tak raz do roku - przed zimą ( czyli co 40 000 km). Po letnim paliwku mogą pozostać jakieś syfy które w zimę mogą zamarznąć. Raz tylko jak zatankowałem na jakiejś podpadniętej stacji w trasie gdzieś w Polsce to ledwo dojechałem do domku ( v-max wynosił około 100 km/h ) Na szczęście wymiana filtra i sprawdzony RED POWER PLUS Orlenowski załatwił sprawę;)
wiecie a ja ostatnio wymieniłem filtr paliwa i byłem w szoku bo miałem jeszcze założony oryginalny z datą produkcjii auta czyli 98 ta obejma co trzymała ten filter rozkruszyła się w drobny maczek przy prubie zdjęcia filtra :O po wymianie autko inaczej mi zaczeło pracowac - minimalne drgania auta ustały :D
Filtr paliwa wymieniam co druga wymiane oleju czyli jest to około 20 - 25 tys km. Filtr firmy Mann
A co myślicie o filtrze paliwa "filtron"????
a ja chciałbym spytac jak samemu mozna wymienic ten filterek bo słyszałem ze jest ciezko , jakis podjazd pod domem mam to i spokojnie wejde pod autko .
i czy pozniej autko zapali czy trzeba jakos odpowietrzyc?????
Benzynki nie trzeba odpowietrzać. Można to zrobić samemu. Wchodzisz pod auto, filtr znajduje się przy prawym, tylnym kole. Odkręcasz obejmę wkrętakiem krzyżakowym. Z obu stron filtra są szybkozłączki. Musisz mieć malutki, płaski śrubokręt i delikatnie podwadzić wsuwkę w górnej część tej szybkozłączki. Ona nie wyjdzie cała. Podnieś tą wsuwkę o ok 1-2mm i potem wyciągnij szybkozłączkę z filtra. To samo z drugiej strony. Wycieknie Ci trochę paliwa z filtra więc uważaj żeby nie zachlapać oczu i weź jakieś wiadereczko może. I uważaj żeby nie załamać za bardzo przewodów paliwowych idących w stronę silnika. Możesz je wypiąć z obejmy. Jest tam dość ciasno, ale dasz radę.
Powodzenia ;)
uważaj na te szybkozłączki, bo jak za bardzo je nagniesz to lekko pękają, ja tak zrobiłem, apotem problem miałem, nic na siłę.....
a co powiecie o tym:
http://allegro.pl/item308834923_filt..._1_6_1_8_.html
pzdr.
:scratch:ciekawe jakie auto nie porusza się dziś wg nich w ciężkich warunkach, chyba to co stoi w garażu:scratch:
Wymianę Filtra Paliwa Robię Zawsze Przed Zimą! Zawsze zmieniam na filtr "FILTRON"
W benzynce nie wymienia się filtra paliwa tak często jak w TDi. Przynajmniej audi w swoich przeglądach nie uwzględnia tego. Raz na 100tys km wystarczy. Ale biorąc pod uwagę jakość paliwa w PL nie zaszkodzi robić tego częściej. Koszta nie wielkie bo ori filtr audi ok 30zł kosztuje a wymiana jest prosta i można to zrobić samemu.
Audi A3 Lipsk edytuj posta, proszę.
Aby zdjąć szybkozłacze to nalezy wcisnac ta wsuwkę bynajmniej w u mnie w a3 1.6 wkrętaka nie polecam uzywac.... ja uzyłem i musialem zainwestowac w nowy przewod łaczacy filtr paliwa z pompą poniewaz uszkodziła mi sie szybkozłązka... (samej nie mozna dokupic a koszt przewodu to 51zł w salonie) wiec jezeli nikt nie chce narazac sie na dodatkowy wydatek to proponuje wciskac a nie podwazać pozdrawiam i jeszcze raz tenx za opisik
ponizej załączam zdjecia:
http://img254.imageshack.us/img254/5...2245in1.th.jpg
http://img114.imageshack.us/img114/8...8479qn2.th.jpg
http://img114.imageshack.us/img114/6...6763xy5.th.jpg
pozdrawiam i zycze miłej wymiany ;)
chcialbym po raz pierwszy raz wymienic wszystkie 3 filtry... i zastanawiam sie jakiej firmy komplecik polecicie do mojej niuni zeby zrobic jej dobrze!? heh
orginaly przeciez tanie :)
Ja polecam "manna" na fitrach nie ma co oszcz?dza? ,niekiedy inni s? innego zdania.Filtr to filtr.A je?lichodzi o wymiane fitra paliwa to co wymiane oleju wymieniam wszystkie fitry oprucz py?kowego.Jego co jaki? czas:-)
link do zestaw?w fitr?w i o wiele taniej niz w sklepach motoooo...
http://allegro.pl/search.php?string=filtry+a3
Pozdrawiam i szerokosci.Zreszta "massiwo" por?wnaj ceny z sklepach.
OK a jak często wymieniacie filtr paliwa w A3 z LPG ???
wlasnie o tych manna myslalem...
dzieki...
a co ile filtr powietrza...!?
massiwo ja równiez mam MANN-a :) filtr paliwa co druga wymiane oleju a filtr oleju co zmiane oleju hehe
wedlug instrukcji uzytkownika przeciez wam wyraznie pisze :
Okres wymiany filtra powietrza co 60.000 km
Okres wymiany filtra paliwa co 30.000 km
Akurat filtra powietrza w polskich warunkach polecam przy kazdej wymianie oleju
a paliwa co druga wymiane
i juz
Ja wymieniałem w zeszłym roku filtr paliwa po kupnie samochodu. W tym roku (po przejechaniu ok. 18000 km) tez wymieniłem a ten stary rozbebeszyłem i szczerze powiem, myslałem ze bedzie gorzej wygladał. Mysle ze co 30 000 km, tak jak napisał Miro w zupełnosci wystarczy.
Ja wymieniam co 30 tys i nigdy nie narzekam z zapalaniem fakt jezdze tylko na v-power Diesel albo Bp Ultimate
ja olej daje co 10tys... polsyntetyk castrola, nalatane mam 200 tys ;)
od maja juz 20 po polskich drogach... idzie jak rzeznik...
taki offtop
A ja wszystkie plyny i filtry co 10-12tys wymieniam :Pi tez jezdze tylko na v-power, ultimate , verva itp :)
Moje autko musi meic to co najlepsze :P