Czy ktos posiada taki bayer w AUCIE ?
Po schemacie widze ze ida CANY do lusterka do GATEWAYA :)
Printable View
Czy ktos posiada taki bayer w AUCIE ?
Po schemacie widze ze ida CANY do lusterka do GATEWAYA :)
http://hostuje.net/file.php?id=27e01...c540c01624b0d3
fajna sprawa ten asystent
Od kiedy był montowany w A3 ?
jesli byl to dopiero od MY10, nie wystepowal w bornetz dopiero od BCM na co wskazuje polaczenie LIN, patrzylem na to kiedy probowalem uruchomic czujnik wigotnosci powietrza w lusterku
Autko mam z czerwca , GATEWAY 19 kodowanie przyjmuje . Gdzie jeszcze sie koduje ?
W Bornetz nie widze :confused:
Ja mam u siebie asystenta świateł ,a auto z 12.2009
Spoko bajer ale lusterko nie jest najtańsze ,
Tu masz opis z a4 :
http://a4-klub.pl/audi-a4-b8-133/asy...assist-236568/
wrclaguna tak obczaiłem temat i na dobra sprawe mod dobry ale mało użyteczny no chyba że dużo latach poza miastem w nocy :) chyba wolałbym przeznaczyć cash na inne mody. Tak czy inaczej czekam aż to odpalisz bo nie kojarzę żeby ktoś to dokładał u nas na forum.
PS. Tym modem rzuciłeś Czarkowi rękawicę :D
lusterko moze byc z a4 lub a5
To zadne wyzwanie podlaczyc w polifcie
Oczywiscie zadnych cudów nie ma , masa zasilanie i CANY do Gateway .
Podłączenie to faktycznie żadna filozofia. Z tego co widzę, to asystent pojawił się w RM2010, czyli po zmianie borda na zintegrowany z modułem komfortu.
Ciekawe czy to zadziała w moim bordzie K (RM2009).
Jak ktoś się chce pobawić:
podłączenie w polifcie RM2010>2012:
(stara wtyczka 6-pin -> nowa wtyczka 8-pin):
pin 1 -> pin 1 - zasilanie, z różnych miejscw zależności czy ktoś ma start-stop (jeśli brak to z bezpiecznika SC4)
pin 2 -> pin 2 - masa
pin 3 -> brak
pin 4 -> pin 4 - sterowanie fotochromami w lusterkach bocznych
pin 5 -> pin 5 - sterowanie fotochromami w lusterkach bocznych
(CAN Gateway -> nowa wtyczka 8-pin):
pin 6 -> pin pin 8
pin 16 -> pin pin 3
- - - Aktualizacja postu - - -
Rozwiązując Wasze zagadki - auta produkowane od maja danego roku mają już rocznik modelowy następnego roku.
- - - Aktualizacja postu - - -
Bord bajt 0 bit 5?
Załącznik 11937
Choć mi coś świta, że widziałem w adaptacjach. Ale nie mam jak teraz sprawdzić (uwalony VCDS).
Kable pociagnałem juz do Gatewaya ;) Lusterko załozyłem z A1 ( 150 pln)
Rozpiska PINOW sie zgadza :thumbright:
W bordzie coś kodowałeś w końcu?
Ps. "stare" lusterka mi się bardziej podobają, bo nie są jajowate jak te z A1 oraz A3 8V.
tylko za 150zł nie kupisz raczej lustra od a4 a3 8p a5 i innych które takie posiadają . Też myślałem , że szkoda kasy na takiego moda ale przy wydatku 150zł na lustro fajny bajer . Sam czasami używałem , chociaż ma swoje minusy. W nocy przy podjeżdżaniu do wzniesienia my już widzimy samochód z naprzeciwka , nasz asystent dopiero jak pojazd się pojawi , co powoduje chwilowe jego oślepianie. W A3 nie rozpoznaje znaków , tylko kolor czerwony i biały
a jak to wyglada np w moim aucie ? 03 rok produkcji jest to wykonalne w ogole?
pewnie na początek wymiana xenon na bix. pewnie tez can.
w sumie najwazniejsza kwestia czy ruszy to na bordzie K , pozniej mozna pomyslec
a to chyba to lusterko
http://allegro.pl/lusterko-wewnetrzn...793761215.html
ETKA nie widzi tego numeru 8J0857511AD
Kiedys juz przerabiałem ten temat w A5 , Q5 i mocowania lusterka
Z tego co kojarze to tu jest inne mocowanie ktore wystepuje w nowych modelach AUDI
no tak po 2010RM (z opisu) ale to takie do asystenta
hahah czyli myslales o tym :P , mi juz przeszlo ale to jest bardzo cenna informacja
odświeżam temat mogę mieć takie lusterko w cenie 150zł
chciałbym zrealizować ten mod u siebie (a3 polift) patrzyłem w [19]-can gateway mam opcję włączenia asystenta ale już w [09]-central elect. w długim kodowaniu tej opcji do włączenia nie mam.
Rozumiem, że będę musiał wymienić bordnetz i teraz pytanie z jakim numerem borda muszę kupić?
Witam
czeka mnie wymiana przedniej szyby(odprysk od kamienia i pęknięcie)
nie posiadam w standardzie czujników zmierzchu i deszczu, ale mam zamiar przy wymianie doposażyć auto w te funkcję + asystent swiateł drogowych
mój sterownik to 8P0 907 063 G pójdzie to na nim??
Co potrzebuje do obsługi asystenta?? lusterko i jeszcze coś??
znalazłem taką szybę ori GUARDIAN??
http://allegro.pl/nowa-szyba-przedni...970891997.html
i lusterka z asystentem
http://allegro.pl/lusterko-wsteczne-...1.html#thumb/2
http://allegro.pl/audi-q7-lift-s-lin...2.html#thumb/2
będzie któreś pasowało do a3??
Mam szybę do wymiany i tak czytam, ale w sumie nie znalazłem odpowiedzi. Czy do auta z 2008 roku, RM 2009 da się zakodować asystent świateł drogowych?
Bord N.
A RM 2009 to nie jest polift? Kierunkowskazy w lusterkach itp?
Może ktoś to rozkmini otóż założyłem sobie lusterko z Audi A1 funkcją asystenta i wszystko mi działa ściemnia, rozjaśnia,przełącza na długie światła prócz połączenia ze sterownikiem abym np. wprowadzić zmiany itp. .Oczywiści znajduje się na liście sterowników nie wyrzuca błędów ogólnie. We wtyczce mam 8 przewodów 1 brąz 2 zielony 3 żółtyfiolet 4 fiolet 5biały 6czarny 7pomarańczowy i 8 żółty. Zastanawiam się nad pinem 7 pomarańczowym czy on nie jest do diagnostyki .Może ktoś to mi rozjaśni dlaczego mam problem z połączeniem z tym sterownikiem..
Rozumiem iż nawet fornuowicz wrclaguna który zrobił i opisał tego moda nie odpisując mi łaskawie na pw. Formuowicz wrclaguna nie jest w stanie udzielić informacji dlaczego jest problem z wejściem w sam sterownik aby doknać zmian
Widzę, że znalazłem ciekawy temat na moda, trochę co prawda stary, ale może uda się uzyskać jeszcze jakieś podpowiedzi bo parę pytań mi się nasuwa. Moje A3 to RM2010 i z tego co patrzyłem to obsługuje high beam assist.
1. Obecnie mam lusterko w wersji ABC (absolutny brak czegokolwiek) więc szyba do wymiany. Czy szyba w wersji z mocowaniem lusterka z czujnikami deszczu/zmierzchu/fotochrom różni się od tego w wersji z czujnikami + kamera?
2. Instalacje do czujników zmierzchu/deszczu/fotochrom i kamery asystenta to są dwa niezależne tematy czy jakoś połączone (wszystko razem w jednej kostce przy lusterku czy osobne kostki od kamery i osobne od czujników? Zastanawiam się czy będzie dużo "makaronu" do przeciągnięcia
3. Jakieś wskazówki, które lusterka z kamerą będą P&P do A3? Widziałem info, że niektórzy montowali z A1, A4, A5 itp. Z jakich roczników szukać lusterek, żeby mocowanie było to samo? Może macie jakieś konkretne numery których szukać, żeby uniknąć niepotrzebnych komplikacji przy montażu (szczególnie jeśli chodzi o instalację elektryczną)?
Myślę, że to tyle na początek. Gdyby się udało poczynić tego moda, przy okazji postarałbym się zrobić jakąś fotorelację jak to ogarnąć, żeby było dla potomnych.