patryk w-wa sprawdz najpier błedy na klimatroniku,
patryk w-wa sprawdz najpier błedy na klimatroniku,
|
Witam! Chciałbym przeczyścić trochę klimę, wiadomo klimę się używa i czasami trzeba ją przeserwisować. Klimę nabiłem początkiem wiosny. Brakowało 150 ml czynnika. Klima jest w super stanie.
Kupiłem taki preparat do dezynfekcji klimatyzacji Wurth http://www.wurth.pl/katalog2/karty/A0893%20764%2010.pdf chciałem go użyć posługując się tematem z działu "zrób to sam" z tego linku: http://www.a3-club.net/forum/showthr...e-Klimatyzacji Rozkręciłem wszystko tak jak w instrukcji i o dziwo wszystko jest czyściutkie bez żadnych grzybów i pleśni aż się zdziwiłem. Skoro preparat już mam psiknąłem nim kilka razy w parownik (w miejsce gdzie wypiąłem czerwony czujnik z porady oczyszczenia klimy) preparatu została sporo.
W instrukcji preparatu pisze:
Sposób użycia: Wyłączyć klimatyzację i wentylację. Wprowadzić sondę do kanału odprowadzającego wodę ze skraplacza i rozpylić około połowy preparatu (ok. 30 sekund). Zawartość opakowania wystarcza do dwukrotnego zastosowania.
Główne pytanie - gdzie jest kanał odprowadzający wodę ze skraplacza? Chcę tam zgodnie z instrukcją rozpylić pół preparatu (w końcu chce go jakoś użyć)
Poproszę o jakieś zdjęcie albo jakąś instrukcje poglądową (z obrazkami hehe) gdzie mam wprowadzić tą rurkę z tego preparatu.
Pozdrawiam
Witam wszystkich! Jestem tutaj dopiero 2 raz i chciałbym opisać problemy z moim autem, które trapią mnie już od 2 miesięcy, a te z klimatyzacją od miesiąca.
Audi A3 8L 5d, 1.6 , 102 KM + LPG, prod. 2001, bezwypadkowy
Obecne problemy z klimatyzacją zaczęły się ok. 1,5 miesiąca temu od problemów z zapłonem. Tutaj nastąpiła wymiana kabli wysokiego napięcia. Po tej wizycie w warsztacie na trasie wywaliło mi przewód chłodnicy (nie potrafiłem udowodnić, że mechanik coś odłaczył ale auto stało tylko u niego). Udało mi się nie przegrzać silnika. W konsekwencji, awarii uległ duży wiatrak chłodnicy, który wymieniłem zaraz po awarii. Oba chodziły dobrze, klimatyzacja bez zarzutu. W 5 dni po awarii z przewodem chłodnicy po właczeniu nadmuchu lub klimatyzacji w okolicy schowka pasażera a może i niżej dochodzi głośne turkotanie w momencie rozpędzania auta. Towarzyszy temu spadek mocy.
Przy okazji inspeckji płynów uzupełniłem zbiornik wspomagania układu mechanicznego i turkotanie ustało na 2 dni, ale znowu dało o sobie znać.
Następnie awarii uległ mały wiatrak chłodnicy, który wymieniłem dzisiaj. Po wymianie przednie wycieraczki najpierw działały bardzo wolno, aż w końcu zatrzymały się. Wymiana bezpiecznika nie pomogła.
Już na etapie wymiany kabli zapłonowych diagnostyka komputerowa nie wykazała innych błędów. W sumie następowała ona po każdej wymianie wiatraka chłodnicy, za każdym razem w innym zakładzie mechanicznym i nic. W zakładzie od klimatyzacji jeszcze nie byłem.
Turkotanie nie występuje na postoju. Czasami nawet w trakcie przyspieszania klimatyzacja chłodzi tak jak powinna, a hałas występuje dopiero gdy osiągnę prędkość ok 50 km/h . Dzisiaj obserwowałem na parkingu przez 30 min pracę sprężarki, która nie odznacza się dziwnym brzmieniem, przerwaniem pracy, czy dziwnym zapachem. Sprawdziłem mocowanie wszystkich przewodów i tutaj jest ok. Elektryk nie stwierdził anomalii w instalacji. Opisane problemy nie wpływają na spalanie LPG i benzyny.
Bardzo dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam
pod schowkiem masz wentylator a tuz za nim parownik
rozkręć zerknij tam
Witam mam taki problem naładowałem klime , wszystko chodziło fajnie tylko coraz bardziej słabo , asz do dzisiaj wogóle ,przy weżach jest troche mokre , czy to moze być oring do wymiany ?
błydy na klimatroniku sa 00779 ,01272, 00600, 00625
czy ktos cos moze powie co to za błedy ?
błedy to skasuj i zobacz czy wróca, sprawdz takze czujnk temp zewnętrznaj, jak pisalem wcześniej zobacz czy nigdzie nie widać zielonkawego nalotu, a szczelność ci wogole sprawdzali przed nabiciem?
błedy są juz na forum opisane a jak nie to google
- - - Aktualizacja postu - - -
jak klima pracuje, tzn sprezarka włączona to i wentylatory powinny działać i chłodzić a jak nie to coś nie tak, moze być to przekaźnik wentylatorów.
- - - Aktualizacja postu - - -
kanał odprowadzajacy znajduje sie na ścianie grodziowej gdzieś mniej wiecje tutaj:
bedzie czuć wybrzuszenie
Pixel (30-07-13)
Witam POMOCY
Od wczoraj mam dziwne trzaski od klimy a mianowicie. Na postoju wszystko działa bez żadnych zastrzeżeń. Jak wpiję bieg i jadę do 30km/h jest jeszcze wszystko OK ale po przekroczeniu tej granicy z pod maski wydobywa się trzaskanie plastików lub coś podobnego. Wydaje mi się że może to być wentylator ale mogę się mylić. I muszę wyłączyć klimę bo boję się że coś urwę![]()
Witam,
Mam problem z klimatyzacją na postoju. Gdy jest włączona silnik dość mocno się grzeje (ok 110 stopni) a po upływie ok 2 min gaśnie. W dodatku auto bardzo słabnie na tyle, ze ciężko jest ruszyć tak by nie zgasł... Spotkał się ktoś z podobnym problemem?
Dodam, że w czasie jazdy wszystko jest ok.
wczoraj przy upale 36 stopni gdy właczyłem klime i chciałem jechać na benzynie to nie mogłem prawie ruszyć, taki muł jak cholera, dopiero jak przełaczyłem na LPG to już całkiem normalnie jechał, co sie może dziać?
There are currently 2 users browsing this thread. (0 members and 2 guests)