Panowie mam problem, wczoraj po odpaleniu samochodu zauważyłem dużą plame na asfalcie pod bagażnikiem. Dzisiaj odpalam, cofam i to samo, a na desce rozdzielczej wyświetliła sie żółta kontrolka oleju i napis sensor.Czyżby miska pękła ? ;/
Panowie mam problem, wczoraj po odpaleniu samochodu zauważyłem dużą plame na asfalcie pod bagażnikiem. Dzisiaj odpalam, cofam i to samo, a na desce rozdzielczej wyświetliła sie żółta kontrolka oleju i napis sensor.Czyżby miska pękła ? ;/
|
Podłączę się do tematu. Mimo pasjonującej lektury nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi na nurtujące tu kilka osób i teraz jeszcze mnie, pytanie: co zrobić gdy pomarańczowa kontrolka "olej min" na fis'ie świeci a olej jest OK. Pytam tu szczególnie osoby, które taki problem rozwiązały skutecznie, ale za każdą uwagę będę wdzięczny. Zaczęło mi się kontrolką z sygnałem na trasie po ok 20 km jazdy. Na najbliższej stacji dolewka 250 ml. Kontrolka zgasła. Po kolejnych 60 km znów i następne 250 ml. Zgasła. Po ok 100 km znów świeci. Tym razem na bagnecie olej już maks, więc nie dolewałem. Nie pamiętam tylko czy mi zgasła kontrolka natenczas czy nie. Tak czy siak po 50 km byłem w domu i prosto do mechaniora podjechałem. Szybkie oględziny i dowód w postaci niedojedzonego kawałka chleba wskazały nam winowajcę i powód problemu. Szczurek nadgryzł któryś z węży a olej wyciekał lekko w zagłębienie z którego podczas jazdy odparowywał... Po wymianie tegoż, uzupełnieniu oleju, wymianie uszczelki pod deklem klawiatury oraz wymianie filtra powietrza wszystko było OK. Ale po ok 60-70 km kontrolka powróciła i tak świeci do dziś. Silnik suchutki, wymieniony olej i filtr oraz czujnik poziomu oleju. Błędów brak. Kontrolka nadal świeci. O ile dobrze zrozumiałem jeden z przytoczonych wcześniej linków (http://www.ozaudi.com/forums/a4-s4-r...ht-groups.html) to komputer sobie wylicza jakieś średnie stany i odchyłki poziomu co 100 km, więc po cichu liczę za jakieś 60-70 zgaśnie i będzie OK. Ale szykując się dalszą walkę chciałbym spytać Was czy czegoś na liście kontrolnej nie pomijam co powinienem jeszcze sprawdzić / wymienić. Mianowicie:
1) reset komputera poprzez odpięcie klemy "-" na ok. 15 minut
2) reset zegarów poprzez wyjęcie bezpiecznika zegarów
3) wymiana krańcówki lub całego zamka maski
Sprawdź temp. oleju kanał 50 w blokach pomiarowych w liczniku.
Z jakiej firmy masz czujnik oleju? Jak zamiennik to masz winowajce;p Sprawdź, czy kabel albo kostka ktora idzie do czujnika ma odpowiednie napiecie i czy nie jest uszkodzona.
Po sprawdzeniu stanu oleju kontrolka powinna zniknąć - odpowiada za to czujnik.
Jutro to zrobię i wrzucę wynik.
Najpierw wymieniłem olej i filtr. Gdy to nie zadziałało wymieniłem czujnik na zamiennik. Kostka czujnika jest OK fizycznie i elektrosolem była potraktowana, napięcia zmierzę jutro również. Niemniej wydaje mi się, że takie usterki powinny raczej wywołać na fis'ie komunikat "olej sensor", czy mogą też pokazać "olej min"?
No i po sprawdzeniu stanu kontrolka nie znika (świeci permanentnie) - czyli czujnik w sensie czujnik otworzenia maski?
Ostatnio edytowany przez oerdei - 31-01-15 o 08:53
Może być to wina czujnika ja kupiłem zamiennik i się rozleciał po miesiącu. Dlatego najlepiej kupić oryginalny używany. Ale prosty sposób sprawdź w tym kanale co pokazuje. Dodatkowo powiem,że problem z tą kontrolką może nie dotyczyć tylko czujnika ale także i licznika. Ja z tego powodu musiałem zmienić licznik bo pomimo dobrego czujnika licznik nie "widział" temp. oleju pokazywał cały czas 150 *C. Do tego był problem z magistralą can i radio concert II mi się wyłączało w nieregularnych odstępach czasu.
Temperatura OK. Pokazuje na bieżąco wynik prawie identyczny jak temperatury płynu.
Mój mechanik nie chciał sprawdzać, bo nie był pewny czy któryś z pinów nie jest od magistrali CAN i bał się jej uszkodzenia.
Lada dzień podjadę do specjalisty od elektryki/elektroniki audi to się może okaże co to za licho...![]()
Można pobawić się jeszcze w kodowanie licznika bo w adaptacjach w liczniku w wersjach po lifcie (8L pełen fis liczniki VDO) jest nawet opcja ustawiania klasy oleju, tylko nie pamiętam, który to był kanał![]()
Kodowania nic nie pomoze.
Jesli odlaczyles aku na ok 30 min i to nie pomoglo to:
Odepnij przewod od zamka maski.
Wymien czujnik w misce - to jest najczestsza przyczyna tego ze kontrolka swieci. Niestety zaden zamiennik nie dziala poprawnie jedyny ori rozwiaze problem.
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)