Strona 6 z 73 PierwszyPierwszy ... 456781656 ... OstatniOstatni
Pokazane rezultaty 51 do 60 z 728

Temat: Problem z odpalaniem

Data dołączenia
    Jan 2008
    Miasto
    Kraków
    Auto
    Audi A3 1.8
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.8 AGN
    Podziękował
    9 razy

Domyślny

Panowie a czy ktoś ma pomysł co może być przyczyną gdy mamtaki problem z odpalaniem na gazie? tzn, jeżeli mam ustawiony gaz na normalnym trybie - czyli samoczynne przełączanie przy odpowiedinej temp. i po przekroczeniu 1200 obrotów - to zawsze dłuuuugo kręci zanim odpali. Natomiast gdy przed zgaszeniem samochodu, sam ręcznie przełącze na benzynę na 20-30 sekund - samochód potem odpala ok Myślałem że może to wina przełącznika czy coś - że np. od razu próbuje na gazie odpalać - ale nie, kontrolka miga po odpaleniu i dopiero po chwili przełacza się na zasilanie gazem Instalacja sekwencja - stag 300, ma może miesiąc. wymienione kable oraz świece

larius's Avatar
    Data dołączenia
    Apr 2007
    Miasto
    Warszawa
    Auto
    The Revenant
    Model
    A3 8P
    Silnik
    2.0T CCZA
    Podziękował
    20 razy

Domyślny

zajcev_25, odpuść sobie wymianę przekaźnika, bo to Ci nic nie da! Jakby przekaźnik był popsuty, to w ogóle byś nie mógł odpalić na benzynie.
    Tak na prawdę problemem jest ECU, który z upływem lat niestety nie działa jak powinien podobnie jak to jest w dieslach z mapami rozruchu... Otórz, piszę po raz kolejny, napięcie sterujące na przekaźnik jest za niskie w momencie włączenia zapłonu. Dopiero przy kręceniu silnikiem jest na tyle duże, aby przekaźnik mógł uruchomić pompę paliwa.
    Jednym ze sposobów jest zamontowanie zaworka, tak jak to zrobił wyder. Wtedy paliwo nie ścieknie z powrotem do baku i przy tej usterce powinno ww 100% pomóc.
    Można też kombinować z elektroniką i montować swojej roboty wyzwalacze, które ruszą pompą zanim zakręcimy silnikiem.

za szybki, powodem długiego kręcenia też może być sama pompa paliwa... Jeżeli jest ta od nowości, to możliwe, że jest już "zmęczona" i nie daje takiego ciśnienia jak powinna. Zamontowanie zaworka wtedy tylko pogorszy sprawę logicznie myśląc. Najlepiej jakbyś sprawdził ciśnienie paliwa, powinno wynosić min. 4 bar.(dla silnika z T, dla bez T min. 3 bar)
    Ostatnio edytowany przez larius - 14-05-08 o 09:21 Powód: złączenie postów
    Arguing with an engineer is a lot like wrestling in the mud with a pig. After a few hours, you realize that he likes it.

MarekB's Avatar
    Data dołączenia
    Sep 2006
    Miasto
    Warszawa
    Auto
    Audi & VW
    Model
    Inny
    Silnik
    inny
    Podziękował
    2 razy

Domyślny

Cytuj Oryginalnie napisane przez larius Pokaż post
    dla bez T min. 3 bar
    2,4 bara wg producenta
    Odkupię wolny czas, info na PW
    Cześci do Audi i nie tylko

Data dołączenia
    Jan 2008
    Miasto
    Kraków
    Auto
    Audi A3 1.8
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.8 AGN
    Podziękował
    9 razy

Domyślny

Dzięki larius - ale tak na chłopski rozum nie rozumiem dlaczego problem nie występuje przy odpalaniu na benzynie? Odpuszczę chyba wszystkie wymiany i udam się po prostu do gaziarza, no bo gdy odłącze ręcznie gaz i jeżdze cały czas na benzynie - problemu nie ma.

larius's Avatar
    Data dołączenia
    Apr 2007
    Miasto
    Warszawa
    Auto
    The Revenant
    Model
    A3 8P
    Silnik
    2.0T CCZA
    Podziękował
    20 razy

Domyślny

Cytuj Oryginalnie napisane przez MarekB Pokaż post
    2,4 bara wg producenta
    Pierwsze słysze, ETKA i ELSA mówią 3 bar

Cytuj Oryginalnie napisane przez zajcev_25 Pokaż post
    Dzięki larius - ale tak na chłopski rozum nie rozumiem dlaczego problem nie występuje przy odpalaniu na benzynie? Odpuszczę chyba wszystkie wymiany i udam się po prostu do gaziarza, no bo gdy odłącze ręcznie gaz i jeżdze cały czas na benzynie - problemu nie ma.
    Mądre posunięcie...
    Arguing with an engineer is a lot like wrestling in the mud with a pig. After a few hours, you realize that he likes it.

MarekB's Avatar
    Data dołączenia
    Sep 2006
    Miasto
    Warszawa
    Auto
    Audi & VW
    Model
    Inny
    Silnik
    inny
    Podziękował
    2 razy

Domyślny

Cytuj Oryginalnie napisane przez larius Pokaż post
    Pierwsze słysze, ETKA i ELSA mówią 3 bar
    ja w elsie widzialem 2,4 bara ale sie kłócic nie będę
    opis był ze pompa fabryczna max moze dać 3 bary a wymagane jest 2,4
    Odkupię wolny czas, info na PW
    Cześci do Audi i nie tylko

Endrju BB's Avatar
    Data dołączenia
    Jul 2008
    Miasto
    Bielsko-Biała
    Auto
    Audi
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.8 AGN
    Podziękował
    7 razy

Domyślny

Przed chwilą chciałem się przejechać i niestety się nie udało Auto nie odpaliło! Próbowałem kilka razy, kontrolki w normie, kręcił jak zawsze ale nie chce się odpalić! Po otwarciu maski i przekręceniu kluczyka z okolic silnika dochodzi głośne i ciągłe brzęczenie. Poza tym żadnych innych objaw...
    Może ktoś wie co może być przyczyną? Dodam, że cały dzień jeździłem bez problemów, dopiero teraz jak auto postało z 3 godziny pojawił się problem.
    Czy może to mieć coś wspólnego z wymienionym (dziś rano) czujnikiem temperatury? Założyłem nowy (po problemach ze wskazaniem temp. cieczy), auto zaczęło lepiej chodzić więc go trochę dziś pomęczyłem - mogło coś się "namieszać" po wymianie walniętego czujnika na którym jeździłem z miesiąc?
    PS. Jutro z samego rana chciałem jechać niunią na dłuższą wyprawę, wygląda na to, że zostałem uziemiony

EDIT: Dziś rano odpalił bez problemów Także wyjazd chyba uratowany, co nie zmienia faktu, że coś jest nie tak...
    Ostatnio edytowany przez Endrju BB - 23-08-08 o 06:04

Data dołączenia
    Mar 2009
    Miasto
    Lublin
    Auto
    Audi A3
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.9TDI ALH
    Podziękował
    5 razy

Domyślny Problemy z odpalaniem

Witam mam mały problem z odpalaniem w mojej a3. Gdy jest zimno zaskakuje od razu a tak normalnie to potrafi się z 5 razy przekręcić zanim odpali. Byłem u elektromechanika powiedział że może mi to zrobić za 700 zł . Trochę mnie to zdziwiło. Czy naprawdę może być aż taki problem że aż tyle kosztuje ?

olo_sl's Avatar
    Data dołączenia
    Aug 2009
    Miasto
    Słupsk
    Auto
    Audi A4 B7 2,7 TDI
    Model
    Inny
    Silnik
    inny
    Podziękował
    3 razy

Domyślny

Kolego napisz jaki silnik czy benzyna czy diesel i co CI mechanik chce zrobic za 700 zł bo jak narazie wiemy ze masz a3 i cos ma CI mechanik z elektryka zrobic za 700 zł nic wiecej

Sztomel's Avatar
    Data dołączenia
    Feb 2009
    Miasto
    Rybnik
    Auto
    Volkswagen Golf Mk4
    Model
    Inny
    Silnik
    1.9TDI ALH
    Podziękował
    raz

Domyślny

Cytuj Oryginalnie napisane przez Dominikj Pokaż post
    Gdy jest zimno zaskakuje od razu a tak normalnie to potrafi się z 5 razy przekręcić zanim odpali. Byłem u elektromechanika powiedział że może mi to zrobić za 700 zł
    trochę zbyt drogo jak za korekcję dawek startowych, u znanych i renomowanych tunerów kosztuje ten zabieg 400 zł lub 15 złotych jeśli będziesz chciał zamontować w desce rozdzielczej dodatkowy wyłącznik, którym na czas odpalenia ciepłego silnika odłączysz sygnał z czujnika G62 do ECU - wyłącznik montujesz wtedy na pinie nr 3.

A jednak są wróżki
    http://www.a3-club.net/forum/signaturepics/sigpic10577_1.gif

Strona 6 z 73 PierwszyPierwszy ... 456781656 ... OstatniOstatni

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Zasady postowania