Czy w końcu moc świadczy o przyśpieszeniu auta i czy przy 3800 obrotów (moc max), auto będzie tak samo przyśpieszało jak przy 1900 gdzie jest maksymalny moment?
Czy w końcu moc świadczy o przyśpieszeniu auta i czy przy 3800 obrotów (moc max), auto będzie tak samo przyśpieszało jak przy 1900 gdzie jest maksymalny moment?
|
moze sie myle ale ja bym powiedzial ze o przyspieszeniu swiadczy wlasnie moment obrotowy a czym wieksza moc tym max szybkosc samochodu jaka mozna osiagnac jest wyzsza jak mowie zle prosze o korekte![]()
Za przyspieszenie i prędkość max odpowiada przebieg krzywej moc w całym zakresie obrotów, którą liczy się ze wzoru :
MOC = (moment obrotowy x obroty na minutę) / 9549
Dlatego wysoko obrotowy silnik z małym momentem przyspiesza tak samo jak Diesel z wielkim.
Pomijam przełożenia i masy auta
Quattro 165KM
skoro moc jest odpowiedzialna za przyspieszenie a moment tylko na nia wplywa, to wg wykresow podanych w tym temacie moj AGR powienien najbardziej ciagnac chwile przed 4 k obrotow ... dlaczego mam najwieksze przyspieszenie przy ~2 ?
EDIT:
a jesli wg drugiej teorii za przyspieszenie odpowiada tylko moment, a moc za v max, to po co ludzie patrza na konie mechaniczne ? I tak na naszych drogach rzadko kto korzysta z pelnego kopa silnika i przekracza ~200 km/h
Bo wtedy masz największy skok na wykresie przez co wrażenie mocnego przyspieszania. Spróbuj rozpędzić samochód od 0 do 100 zmieniając biegi w okolicy max momentu, a później zmieniając przy max mocy zobaczysz różnice.
Quattro 165KM
no znalazlem o tym rzetelny artykul ale nie wiem czy moge go tak tu podawac bo jest z innego forum. Musze sie z tym przespac bo mi nie daje zyc ! Bo z jednej strony auto ma najwieksze przyspieszenie jak ma max moment, a z drugiej najlepiej przyspieszac az do max mocy i dopiero zmiana biegu.
na chlopski rozum ... moc odpowiada za przyspieszenie, a moment obrotowy na dynamike zwiekszania przyspieszenia. Jest taka wielkosc fizyczna ? a = roznica v / t
I teoretyczne wymyslone przeze mnie b = roznica a / t. Moc odpowiada za a, moment odpowiada za b
wyższy moment obrotowy to większa elastyczność silnika a więc można mniej mieszać biegami a i tak jechać dynamicznie , przyklad wjazd pod gorke dieslem a benzyna , benzyna bardziej slabnie niz diesel
---------- Post dodany 05-04-12 o 23:01 ----------
tu ladnie prosto kolega z innego forum wytlumaczył
"najkrócej to powiem tak :
moment to siła
moc to moc
na chłopski rozum żeby to sobie wyobrazic.
traktor ma olbrzymi moment obrotowy czyli rusza momentalnie majac np 500 obr/min praktycznie bez gazu i nie zgasnie bo ma ******sty moment obrotowy (siłe) ale jak już ruszy toszybko nie pojedzie bo am mala moc.
porownanie np honda o pojemnosci
honda 600cm i honda 1000cm
oba maja np po 100KM
ale honda z 1000cm ma wiekszy moment (wiesze tloki wiekrza sila posuwu na tlok, korbowod itd.to sie mnożny dzieli itp ) zaleta jest taka ze:
jak jedziesz honda 600cm to czujesz ze za****** zapier.. dopiero od np 8000 obr/min
wsiadasz na honde 1000 i czujesz ze ona zapier.... juz od 2000obr/min do samego konca
a oba maja po 100KM , ale honda 1000cm ma 2 razy wiekszy moment "
Też nie do końca z tym mieszaniem biegami, bo taka Honda na 2 biegu osiągnie 120 km/h a w diesel z wielkim momentem masz już 4 bieg![]()
Quattro 165KM
tak ale tu chodzi ze majac jeden bieg to mozesz na roznym terenie jechac i ci auto pojdzie dynamicznie a benzyna na nizszych obrotach bedzie na wzniesieniach zamulona i wtedy musisz zmienic bieg na nizszy by byc na wyzszych obrotach a diesel na tym biegu spokojnie sobie poradzi a co do 4 biegu to tak nie bedzie bo ja na 2 biegu przy 4 tys obr mam 80 km/h
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)