bo odma musi być podłączona... nie może tam być dziury na przestrzał.
bo odma musi być podłączona... nie może tam być dziury na przestrzał.
|
Nie kumam, po wyjęciu szmatki odmę normalnie podłączyłem jak być powinna i takie cuda się działy..
Jest więc gdzieś nieszczelność i dostaje się lewe powietrze. Objaw masz typowy. Sprawdź szczelność samej odmy i połączenia. Pewnie jest do wymiany.
Cosmo, co do odmy to myślę, że jest OK, ponieważ się nią zająłem, starałem się zniwelować wszelkie małe dziurki, dmuchają w przewód odmy i zatykając wylot i ten cienki wężyk, mogłeś dmuchać i dmuchać i cały czerwony, czyli teoretycznie jest szczelna.
Zbytnio nie wiem, gdzie mogę szukać przyczyny.. A w tym miejscu, gdzie odma nachodzi na "lejek" od wlewu oleju też nie może być żaden dostęp powietrza, bo niby ścisnąłem opaską, ale pomimo tego widać delikatne ślady oleju z tamtąd (z włożoną szmatką).
Jeżeli odma jest stara i mówisz o "likwidowaniu" małych dziurek, to prawie pewny jestem, że jest gdzieś nieszczelność. Pytanie też o podłączenie tej odmy i czy czegoś nie naruszyłeś to robiąc. Wszystko dobrze jest na górze pospinane?
Odma się składa z kilku części i któraś z nich może być nieszczelna.
Aha jak to już wykluczysz na 100% to proponuję od nowa zaadaptować przepustnicę.
Cosmo, u mnie w 1.6 odma ma bardzo prostą budowę, wchodzi w dolot jedna grubsza rurka (harmonijka) i pod nią, druga, mniejsza rurka, która wchodzi w kolektor.
no to sprawdź szczelność obu, najlepiej w jakiś miarodajny sposób, np wodą z mydlinami, a nie tylko siłą płuc. Potem zresetuj komputer, przez odłączenie klem akumulatora albo za pomocą VAG-a. Po adaptacji wszystko powinno wrócić do normy, jeżeli odma jest szczelna.
Prosta odma to jedna rurkajak masz 2, to już masz 3 łączenia, nie 2
. Ogólnie jak miałeś ją wcześniej zaślepioną, a teraz ją podłączyłeś, to przepustnicy się zmieniły ciśnienia na dolocie i mogła zwariować.
A ja zatkalem wejsciowe do dolotu z odmu korkiem od wina a do odmy dopiolem wezyk i puscilem ja z boku samochodu mam pewnosc ze nie bedzie lapac lewego powietrza %-) i przepustnica bedzie czysta
Ostatnio edytowany przez dzakas001 - 04-08-12 o 14:43
DZAKAS001 Ty to plec zenska czy meska???
coz to za niemoralne pytanie z moja odma wszystko ok![]()
There are currently 2 users browsing this thread. (0 members and 2 guests)