Cytuj Oryginalnie napisane przez czaro95 Pokaż post
Witam. Mam pytanie w sprawie Fis

Jak podłączony jest czujnik temperatury do zegarów? Z tego co wywnioskowałem z tematu daw21 to na 5 pin kostki licznika musimy podłączyć termistor lecz po przeczytaniu tego tematu zdania są podzielone. Stare zegary miałem na Immo1 typu z końcówką A a nowe są na Immo2 z końcówką E.

Próbowałem wg tej instrukcji włączyć temperature lecz nie udało się bo wgl nie moge odczytać tego bloku :/
,,Po podlaczeniu do autka przekrecamy kluczyk w stacyjce i na zapalonym autku laczymy sie ze sterownikiem 17-Instruments
Nastepnie wchodzimy do modulu 10-Adaptation
W polu Channel Number wpisujemy wartosc 19 i klikamy Read. W polu Stored Value powinna pokazac sie cyfra 0
teraz w polu New Value wpisujemy wartosc 10 i klikamy Test. W polu Test Value powinna nam sie pokazac wartosc 10.
Klikamy na Save i w okienku ktore sie pokaze klikamy na Tak/Yes
i od tego momentu cieszymy sie z wyswietlanej temperatury na wyswietlaczu między zegarami!''
To ja także się podłączę. Skoro do komputera ciągnięmy tylko 1 kabel (tj. spalanie), a licznik do niczego innego nie jest podłączony, to jak w przypadku jak mam klimatronic w przedliftowym 98r. mogę bez dokładania dodatkowego czujnika lub termistora zaczytać temperaturę? Podłączenie się pod czujnik przed klimatronikiem powoduje przekłamanie temperatury. Pytanie więc brzmi czy da się (a na pewno się da bo fabryczny fis nie ma 2 czujników) i gdzie podłączyć ten 5 pin z licznika, aby poprawnie odczytywał temperaturę, bo wpisanie samych kompend mało co nam da, bo nie jesteśmy do niczego podłączenia, więc na chłopski rozum skąd licznik ma odczytać tę wartość? Prosiłbym o mały help, jak kolega wyżej, bo to jedyna rzecz, jaka mi została przy fisie do zrobienia..