Cytuj Oryginalnie napisane przez cosmo-pl Pokaż post
- i jeszcze jedno na temat testów - nie raz, nie dwa było powiedziane, że trzeba je traktować z przymrużeniem oka, bo nie są do końca wiarygodne. Wyniki pomiędzy gazetami, instytutami potrafią być o 180o różne. Jak widać, nie do wszystkich to dociera. ADAC dobrze zrobione, jest na tyle wiarygodne, że opona jest kupowana w przypadkowym sklepie, a nie od producenta. Ich procedury testowania są znane i udostępnione. Wszystko jest standaryzowane i opisane, od ciśnienia w oponach, po metody pomiarowe. Jeżeli więc nie oszukują i trzymają się procedur, wyniki są w miarę wiarygodne. I no naprawdę litości - ADAC testuje oponę o szerokości 205, a Auto-Zeitung 215 i już taka różnica??? No litości, różnica żadna pomiędzy szerokością.. Ja naprawdę nie mam sił komentować takich rzeczy, bo w ten sposób to się można spierać do końca życia. Po prostu mija się to z celem.
Logika żelazna - testy wrzucone przez ciebie sa wiarygodne, a przez innych nie.
O "uczciwości" testów ADAC była głośna afera w zeszłym roku.

do auta przez producenta na poziomie 91 czyli tak jak wcześniej podałem 615 kg,
Proste pytanie - przy jakim ciśnieniu jest te 615 kg - wiesz czy nie panie wykształcony?
przy mniejszym indeksie nośności byłoby proponowane ciśnienie 320 kPa i nic nie stoi na przeszkodzie.
Zmartwię cię - stoi.

mówiłem, że opony mają charakter sportowy
Czyli jak chodze w dresie to mam charakter sportowy? Charkter sportowy to ma opona Kumho KU36 czy Bridgestone RE070. A te są przeciętne. Nie złe a przecietne. Na mokrym sie nie prowadzą i tyle. Oczywiście 99% kierowców nigdy tego nie odkryje bo im umiejętości na to nie pozwolą.

kupuj opony z pierwszego miejsca testów, po czym jak w innym będą na jakimś kolejnym - to je wyrzuć do śmieci i kup nowe.
Nie kieruje sie testami w wyborach, a swoimi potrzebami i chęcia przetestowania. Mam taki komfort że często sobie pozwlam na zmianę opon prawie nowych na kolejne. Taki kaprys - na swoich autach zużyłem/sprawdziłem pewnie grubo ponad sto róznych modeli opon. Na innych autach miałem okazję na pewnie drugiej takiej ilosci jeździć w warunakch od ulicznych po torowe.

bo jesteś na zupełnie innym poziomie abstrakcji
Masz rację jesteś na poziomie abstrakcji - ja żyję w świecie realnym.