Witam, może znajdzie się tu ktoś kto pomoże mi rozwikłać przyczyne bądz ktoś kto miał podobny problem.

Od jakiegoś czasu (około miesiąca +/-) wskazówka temperatury w ogóle mi się nie podnosi, jest caly czas na 50°. Momentami podczas jazdy wyskakuję mi kontrolka temperatury. Zatrzymanie się i uruchomienie silnika, kontrolka znika, kontynuując jazdę temperatura ta spada. Ostatnimi czasy problem pojawiał się rzadziej. Auto jeździ normalnie, pali normalnie, nie zużywa ani więcej oleju ani paliwa. Przy zapaleniu się tej kontrolki i zgaszeniu silnika słychać wyłączające się wentylatory. Dodam też, że przy nie wyskoczeniu konrolki temperatura na postoju po zgaszeniu silnika i uruchomieniu go ponownie wskazuje normalnie od 70 do 90 w zaleznosci od dlugosci trasy.

Płyn chłodniczy w zbiorniczku jest, nie ucieka.
Termostat był wymieniany jakoś w połowie września na nowy, więc też myśle, że nie w tym jest przyczyna. Przewód wychodzący od zbiorniczka płynu chłodniczego również. Ostatnio 3 dni jeździłem robiąc trasy, kontolka się nie świeciła, natomiast wczoraj wracając do domu znów się ona zapaliła. Dodatkowo wyskoczył mi 'check engine'. Nie wyczytałem jeszcze kodu błędu ze względu na późną godzinę po powrocie do domu.

W internecie znalazłem, ze problem może być związany z czujnikiem temperatury.
Zdarzają się nierówne prace silnika na biegu jałowym, nieprawidłowo działająca wskazania temperatury silnika, włączanie się wentylatora chłodnicy, czy również trudności z uruchomieniem zimnego silnika. Silnik również nawet po dłuższej trasie nie jest zbyt rozgrzany, lekko ciepławy niezależnie od prędkości.

Model auta to AUDI A3 8P, silnik 2.0 FSI, rocznik 2005