Witam,
nie chcę zakładać nowego tematu bo ten idealnie pasuje do mojej sytuacji. Dodam, że prześledziłem cały temat i nadal ciężko mi znaleźć przyczynę spalania 13l/100km. Samochód to a3 z 97', przebieg okolo 240.000 (rok w Polsce), silnik AEH, kupiłem miesiąc temu, wymieniłem wszystkie filtry, olej, rozrząd. Samochód byl sprawdzony na komputerze, nie wykazał on zupełnie żadnych błedów, wiec sonda jest ok. Sytuacja odnośnie jazdy wygląda tak: jeżdże nim tylko po mieście, ale jestem studentem i zajęcia mam ułożone tak, że omijają mnie godziny szczytu, więc samochód staje tylko na światłach, nie jednokrotnie zdarza mi się zapiąć "5" przy 80-90km/h, a3 korków nie widziała na oczy, staram sie jezdzic ekonomicznie, więc biegi wrzucam przy około 2400-2600 obrotów, a audi regularnie wypija w granicach 13l/100km, wiem, że mamy zimę i silnik młody nie jest, ale czy 13l przy takiej jezdzie to nie jest "troche" za dużo? Byłbym skłonny stiwerdzić, że gdy daje mu ognia łyka coś koło 18-20... tylko gdzie jest to bi-turbo i 300hp, ktore zapewniaja mi takie spalanie? Płakać nie będe, ale coś z tym musze zrobić tylko co?