Pokazane rezultaty 1 do 10 z 402

Temat: Wszystkie informacje o olejach

Threaded View

cosmo-pl's Avatar
    Data dołączenia
    Dec 2007
    Miasto
    StalowaWola/Warszawa
    Auto
    a3
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.8 AGN
    Podziękował
    12 razy

Domyślny

Cytuj Oryginalnie napisane przez ravers_19 Pokaż post
    Ja obecnie od 140tys jeżdżę na mobil s2000 10w40. Myślę, że spoko olej. Auto nic nie bierze. Zmieniam go co 10tys. Obecnie auto podchodzi pod 170 tys i szykuje się kolejna wymiana. Chłopaki zostać przy tym oleju? czy spróbować już coś innego przy tym przebiegu. Wiem, że to nie dużo ale tak pytam z ciekawości czy nie spróbować czegoś innego. Gazu nie mam jeżdżę tylko na benzynie
    Jak Ci nie bierze, tzn że masz zadbany silnik, więc możesz zmienić na syntetyk jakiś i robić wymiany co 15k km np lub jak masz kasę to dalej co 10k. W zimie będzie szybciej silnik dosmarowany i mniej paliwa Ci też trochę, przez to zużyje. Prawda jest taka, że jak się nie jeździ jakoś super agresywnie i nie ściga co start ze świateł, to się silnik najbardziej przy rozruchu zużywa i dopóki się olej nie rozgrzeje do temp pracy. Z drugiej strony, olej który ty używasz, czyli półsyntetyczny też jest dobry ale syntetyczny zawsze będzie lepszy. Decyzja więc zależy od Ciebie, co chcesz zrobić

ps. z dolewaniem i różnicą pomiędzy olejem syntetycznym i półsyntetycznym jest tak, że półsyntetyczny jest raczej dla tych co muszą robić dolewki albo użytkują auto umiarkowanie, bo trochę szybciej traci on swoje właściwości. Ze względu na to, że jest mieszaniną oleju syntetycznego i mineralnego. Dolewając więc, uzupełniasz ewentualne braki w składzie. Jak ty nie dolewasz to dobrym pomysłem jest mieć olej, który nie zmieni swoich właściwości pomiędzy wymianami, a taki efekt daje tylko olej w pełni syntetyczny.

pozdrawiam
    Ostatnio edytowany przez cosmo-pl - 15-06-11 o 10:18

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Zasady postowania