Strona 63 z 103 PierwszyPierwszy ... 1353616263646573 ... OstatniOstatni
Pokazane rezultaty 621 do 630 z 1025

Temat: [8L] Notlauf

edraven's Avatar
    Data dołączenia
    Aug 2011
    Miasto
    Kraków
    Auto
    Audi A4 B8
    Model
    Inny
    Silnik
    inny
    Podziękował
    8 razy

Domyślny

@nsmarcin

Standardowo muszą być zrobione logi. Inaczej diagnostyka to troche wróżenie z fusów. Po logowaniu najczęściej wychodzi która część jest ok a która nie. Gruche lepiej sprawdzać pod autem, ale z góry też można tylko musisz wiedzieć gdzie złapać i popchnąć a trzeba troche reke powyginac do tego. Zrób logi, na forum znajdziesz której grupy. Tylko jak ktoś bedzie Ci to robił to logować każdy kanał osobno żeby zczytało jak nadokładniej cały zakres obrotów a nie tylko 1 pomiar na 2s bo po tym nic nie zobaczysz.
    Audi A3 1.9 TDI ASV powered by CARSOFT Przemyśl: 140KM <-- modyfikacje sterowników promocje dla forumowiczów!

cirman's Avatar
    Data dołączenia
    Jan 2011
    Miasto
    Człuchów
    Auto
    Audi
    Model
    S3 8L
    Silnik
    1.8T AMK
    Podziękował
    raz

Domyślny

Sprawdz najpierw dokładnie czy to chodzi o turbo.. "fachowiec" który zajmuje sie regeneracją lub czyszczeniem turbin zawsze Ci powie, ze to jest wina turbo.
    a czy wiesz, że ACzy rządzi? [SIGPIC]

Data dołączenia
    Sep 2012
    Miasto
    Polska
    Auto
    Audi
    Model
    A3 8L 5d
    Silnik
    1.9TDI ALH
    Podziękował
    3 razy

Domyślny

@edraven
    właśnie znalazłem tą sztangę od góry tylko ona strasznie ciężko chodzi, być może przez złą pozycję ręki ale mogę ją wepchnąć tylko troszkę w dół, ale jak odpaliłem silnik to gdy zdejmuję wężyk idacy od N75 do gruchy to sztanga chodzi się to chyba nie zaworek. Rozebrałem niby wczoraj ten zawór i zauważyłem, że jak przykładam 12V to prawie nic się nie dzieje, nie wiem jak on ma działać dokładnie ale wydawało mi się, że powinien być wciągany ten wewnętrzny malutki tłoczek. No ale skoro robi podciśnienie na gruszce to chyba jest ok. Spróbuję zrobić logi ale wydaje mi się, że albo kierowniczki nie pracują w pełnym zakresie albo zaworek nie cofa gruszki tzn tej sztangi przy wyższych obrotach.

edraven's Avatar
    Data dołączenia
    Aug 2011
    Miasto
    Kraków
    Auto
    Audi A4 B8
    Model
    Inny
    Silnik
    inny
    Podziękował
    8 razy

Domyślny

@nsmarcin

Na 90% turbo do czyszczenia skoro mówisz że sztanga ciężko chodzi, powinna chodzić bardzo płynnie ale z delikatnym oporem który stwarza grucha. Niech Cie to nie przeraża, najcześciej nie jest konieczne regenerowanie. Koszt maks 500zł z częściami. Jeśli wyceniają drożej szukaj dalej bo dla ogarnietego gościa to jest pół dnia roboty. Tylko trzeba mu powiedzieć żeby wyczyścił tez kolektor i EGRa i odciągnął olej z IC. No ale jeśli sam nie masz sprawdzonego gościa to może CI tego nie zrobić bo to troche wiecej zabawy.

Ruch gruchy nie jest ściśle związany z obrotami silnika na jałowym biegu, dlatego nie sugeruj sie do końca tym.
    Audi A3 1.9 TDI ASV powered by CARSOFT Przemyśl: 140KM <-- modyfikacje sterowników promocje dla forumowiczów!

Data dołączenia
    Mar 2008
    Miasto
    opolskie
    Auto
    Seat
    Model
    Inny
    Silnik
    inny
    Podziękował
    10 razy

Domyślny

nsmarcin
    Zrob podstawowe logi dynamiczne i statyczny grupy 011 (tu możesz obserwować cały zakres pracy sztangi).

Data dołączenia
    Sep 2012
    Miasto
    Polska
    Auto
    Audi
    Model
    A3 8L 5d
    Silnik
    1.9TDI ALH
    Podziękował
    3 razy

Domyślny

Logi wklejone do odpowiedniego działu

Norbert85's Avatar
    Data dołączenia
    Apr 2012
    Miasto
    Kraków
    Auto
    Honda
    Model
    Inny
    Silnik
    inny

Domyślny

Witam mialem problem z turbo dzis odebralem od mechanika mialem zablokowana geometrie i sztanga wogole nie chodzila teraz turbo ma wyczyszczona geometrie sztanga chodzi prawidlowo a auto ma kopa niesamowitego :} pozdrawiam . :}

edraven's Avatar
    Data dołączenia
    Aug 2011
    Miasto
    Kraków
    Auto
    Audi A4 B8
    Model
    Inny
    Silnik
    inny
    Podziękował
    8 razy

Domyślny

I znowu się zaczęło…
    Były dwa miechy spokoju z notlaufem po czyszczeniu turbo, kolektora, EGRa. Dynamika auta świetna, spalanie git, kopcenia zero… słowem raj! Ale wróciło, standard 120 km/h, 4 bieg i odcinka. Grucha mam wrażenie twarda tak jakby znowu geometria się zacięła!!!Przed zrobieniem logów chcę was zapytać czy macie jakiś pomysł? O co kaman? Dodam że auto po programie z katem z zaślepionym EGR. Dzięki z góry za pomoc.

Siwus90's Avatar
    Data dołączenia
    Jun 2010
    Miasto
    Tarnów
    Auto
    Audi
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.9TDI AHF
    Podziękował
    3 razy

Domyślny

Wtryski mogą lać.
    a3-club.net/forum/showthread.php?t=52543 Green power
    "Ptakiem Hermesa nazywają mnie, pożeram swe skrzydła by poskromić się"

Data dołączenia
    Oct 2012
    Miasto
    Olecko
    Auto
    Audi a3
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.9TDI AGR

Domyślny

Witam serdecznie
    Przykro mi, że tak wygląda mój pierwszy post i nie zdążyłem się przywitać. Mam nietypowy problem, otóż mam typowy notlauf. Odpalam silnik ruszam na pierwszym biegu i przy 2,5 tys obrotów mam chwilową zawiechę i nagle samochód dostaje przyspieszenia. Wszystkie biegi idą jak powinny, ale problem pojawia się na czwartym biegu przy około 3tys obrotów. Przyspiesza i nagle jakby ktoś delikatnie ręczny zacągnął, zbiera się jak krew z nosa. Jeżeli nie przekroczę danych obrotów to całkiem przyjemnie zbiera się i wrzucam piąty bieg. Wszystko jest dobrze dopóki nie przekroczę 110km/h. Znów spadek mocy i ledwo do 120km/h się doczłapie. Chciałem wyczyścić n75, ale ku mojemu zaskoczeniu siedzi tam http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...79231a379.html zaworek od 1Z. Chciałem sprawdzić czy silnik nie jest zmieniony i szukałem modelu na bloku i zauważyłem, że brak jest akumulatora doładowania (czarna kula). Silnik to jednak AGR. Możliwe, że sprawcą zamieszania jest brak akumulatora doładowania? Podkreślę, że jest mocowanie, które trzymało go.

Strona 63 z 103 PierwszyPierwszy ... 1353616263646573 ... OstatniOstatni

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 2 users browsing this thread. (0 members and 2 guests)

Zasady postowania