|
ma problem wymieniłem turbo na asz , za pierwszym razem odpalił, jechałem 2,5tys obrotów i waż spadł z turbiny, teraz nie chce odpalić , co moze być przzyczyną , pomocy jestem bez radny mam juz dość
U mnie szczotki także wwygladały na ok. Ale po dogłebym przyglądnięciu okazało sie że pracują jedynie 2szczotki (świecąca powierzchnia), dwie kolejne niby dochodziały do komutatora ale nie "świeciły" sie od pracy. Jak sie później okazło jedna szczotka miała prawie nie zauważalne pęknięcie przez co chodziłą z oporem w prowadnicy. Po wymianie szczotkotrzymacza na nowy oryginalny BOSCH rozrusznik kręci jak wiertarka. Wcześniej też niby kręcił bardzo dobrze ale w porównaniu do tego jak działa w tej chwili (SZOK). Zniknał problem z odpalaniem na zimnym i na ciepłym. Pobór pradu rozrusznika spadł z 480A do 360A.
Wcześniej podejrzewałem padającą pompę wtryskową, słaby akumulator. Teraz problemy znikły. Cała operacja kosztowała zaledwie 48zł.
Panowie dobrze sprawdzcie połaczenia elektryczne miedzy rozrusznikiem a akumulatorem (przeczyścić), sprawdzcie dobrze luzy wirnika i to czy szczotki poruszają sie swobodnie w prowadnicach. Odnosnie smarowania przekłądni nie polecam zwykłych smarów. W niskich temperaturach stają sie bardzo lepkie (większe opory przekładni). Warto zabrac od jakieś dobrego mechanika odrobinę smaru przezaczonego do tego typu przekładni.
ALHandra serial 1,9TDI ALH 90+ ------> 120KM 269Nm------> 140KM 340Nm ------>------>???
piteroo21
Rozbierałem rozrusznik ,w sumie szczotki byly ok ,ale moze i masz racje ,bo w zasadzie powierzchni szczotek za bardzo nie oglądałem ,z tego co pamietam to się świeciły wszystkie ,ale byc moze racja zeby wymienic jednak szczotkotrzymacz caly.
Napiecie na każdej z fajek mam.
Witam
U mnie objaw ciężkiego odpalania jest taki że po nocy przy powiedzmy małej ilości paliwa musze strasznie długo kręcić. Na ciepłym silniku odpala bez problemu. Zauważyłem też że przy większej ilości paliwa (np połowa baku) odpala dużo lepiej. Stąd moje pytanie czy zaworek zwrotny mógłby tutaj pomóc?
Możesz dać zaworek,napewno nie zaszkodzi. W okresie zimowym unikaj małej ilości paliwa w baku,min.połowa.Czemu to juz znajdziesz na forum.
Najpierw elektryk powinien sprawdzić jak sprawuje się akumulator i rozrusznik mierząc wartości spadku napięcia na akumulatorze i wartość prądu jaką pobiera rozrusznik. U mnie napięcie spadało do 10V a wartość prądu pobieranego przez rozrusznik to 480A. Więc dość sporo jeżeli norma to 360-390A.Wydawało się akumulator nie tego jest (data produkcji to 2008r). Dla pewności założyliśmy inny akumulator (nowy). I pomiary wychodziły bardzo podobnie. Więc nowy aku nie mógł być padnięty. Więc pozostał rozrusznik.
Wyjęcie rozrusznika nie jest trudne (4 śruby i wtyczka). Rozbieranie też nie sprawia kłopotów. Warto przyjrzeć się mu w kilka osób. Każdy może coś zauważyć co na pierwszy rzut oka może wydawać się ok.
Zawsze można oddać do firmy która sprawdzi nam urządzenie profesjonalnym sprzętem.
- - - Aktualizacja postu - - -
Napięcie na każdej ze szczotek to nie wszystko. Ważne aby każda szczotka pracował luźno w prowadnicy (bez zacięć). Szczotka musi mieć odpowiednia długość żeby sprężynka mogła dobrze docisnąć ją do komutatora. Poza tym tulejki - jeżeli mamy duży luz to wirnik będzie nam telepał wewnątrz obudowy rozrusznika niszcząc szczotki i obniżając sprawność całego urządzenia
ALHandra serial 1,9TDI ALH 90+ ------> 120KM 269Nm------> 140KM 340Nm ------>------>???
piteroo21
Tulejki zostały wymienione mimo tego ze i tak luzu nie mialy,a szczotki chodzily w prowadzeniach ,o tym wiem doskonale ze nie moga sie przycinać ,ale co do samych szczotek to jest raczej loteria czy po wymiane bedzie lepiej ,sporo osób wlasnie tak pisze ze pomimo że szczotkotrzymacz byl ze szczotkami dobry ,po wymianie była kolosalna równica ,więc myśle ze 50zł to jeszcze nie takie straszne pieniądze ,a w przyszlosci bedzie przynajmniej pewność że ma sie włożone dobre szczotki.
There are currently 2 users browsing this thread. (0 members and 2 guests)