obdzwonilem pare firm w Warszawie:
hol 100pln ( choc nie wiem czy juz potrzebny skoro auto chodzilo z tym plastikiem )
demontaz/montaz 300-400pln
dalsze naprawianie tubo w zaleznosci od padniecia turbo :/
obdzwonilem pare firm w Warszawie:
hol 100pln ( choc nie wiem czy juz potrzebny skoro auto chodzilo z tym plastikiem )
demontaz/montaz 300-400pln
dalsze naprawianie tubo w zaleznosci od padniecia turbo :/
|
tym sposobem j bym proponowal turbo arl plus programik![]()
po co mu turbo arl jak nie ma wtrysków? a i tak nie zaszaleje bo sprzeglo padnie.....przerost formy...
zdejmij tą turbine , nie jest to trudne i skomplikowane.
na forum golfa masz instrukcje krok po kroku i jak wyczyscic geometrie prawidłowo. Na YT masz nawet filmiki. Troche chęci, zapału, nie stosowac druciarstwa a wszystko bedzie zrobione tak jak trzeba. Jak nie masz garazu to 2 kurtki i atakuj , dasz rade. Zrób najazdy aby sie tylko wsunąć pod silnik. Od góry możesz miec problem z zapieczonymi srubami. Sprysaj jakims WD i pusci. Tam nie ma nic skomplikowanego.
leviatanm
kadlubek (25-01-13)
nie wiem gdzie dokładnie wpadł CI ten plastik, ale jeśli poszedł gdzieś w gorącą część to na początku turbina nie nagrzewa się bardzo więc mogło go nie stopić co nie jest powiedziane że sie nie stanie później. Jeśli masz garaż podziemny to próbuj bo nie ma wielkiej filozofii przy tym tylko rozkręcić wyczyścić i skręcić dokładnie tak jak było bez jakiegoś ustawiania itd. Nie dotykaj tylko wirnika niczym poza sprężonym powietrzem a będzie wszystko dobrze.
Audi A3 1.9 TDI ASV powered by CARSOFT Przemyśl: 140KM <-- modyfikacje sterowników promocje dla forumowiczów!
kadlubek (25-01-13)
Rozmawiałem z innym moechanikiem i powiedział że jeśli auto było już odpalone to plastik i wirnik na pewno już by dostały i to w kilka pierwszych sekund , a bardzo prawdopobne że plastik ugrzązł między kierowniczkami tej turbiny. Tak czy siak trzeba zdjąć turbinę. Poza tym każdy mówi coś innego, bo jeden mówi że auto na hol a drugi że można podjechać spokojnie do warsztatu i np odpiąć zawór N75 od gruszki żeby nie ruszało kierowniczkami i jakoś dojechać w trybie notlauf...
Jaka jest prawda wg was ?
Nie ryzykuj i holuj go! Zaoszczędzisz 100 a jak rozpadnie się turbina stracisz trochu więcej.
Dalej auto stoi i czeka, terminy się pokończyły i wszędzie gdzie dzwoniłem okazało się że terminy na przyszły tydzień. Znalazłem blisko siebie zakład który zdejmie i załozy turbinę za 200pln i podcholują ale gościo powiedział że rzekomo na czyszczenie kierownic oddają do innego warsztatu jakimiś ultradźwiękamiza 350pln, więc to mnie trochę zastanowiło nad rzeczowością tego zakładu.
Ewentualnie na jutro udałoby się dowieźć do innego zakładu ale to taki bardziej "mini" warsztat bez zaplecza konkretnego, ale dalej ode mnie z kilka km , w tym holowanie 150pln ale czyszczenie z demontażem robią za 300pln.
Nie wiem co wybrać , i ewentualnie jakby na przyszły tydzień to może jutro udałoby mi się wczołgać pod auto w garażu i odkręcić 3 śruby od wydechu żeby cyknąć fotkę wirnika po stronie gorącej,
dobrze byłoby widzieć czy jest co zbierać. Czy da radę jakoś to odkręcić bez kanału itd od lewej strony ? I czy dobrze kminię , że warto to sprawdzić żeby wiedzieć na czym się stoi ?
![]()
Ostatnio edytowany przez kadlubek - 25-01-13 o 11:25
Rozwiązanie z odpięciem N75 jest ok, moszesz smialo tak zrobić i nic się nie stanie z turbo. Znajdz tylko dobry warsztat który to zrobi jezeli sam się obawiasz. Przy wycenie usługi pytaj co wchodzi w skład czyszczenia, czy samo turbo czy może cały układ dolotowy i wydechowy z EGRem i węzami, chłodnicą bo to warto przy takiej naprawie zrobic razem. Czyszczenie ultradzwiękami...hmmm żadna filozofia bo teraz wszystko można tak czyścić tyle że bez rozkręcenia wszystkiego i tak sie nie obędzie więc tu rozchodzi się tylko metodę a nie o to czy efekt końcowy jest lepszy lub gorszy. Całość nie usługi powinna się zmieścić w max 500zł z czyszczeniem kolektora EGRa i reszty. Praktycznie nie używa się żadnych części zamiennych poza uszczelkami więc cala reszta to czysta usługa.
Audi A3 1.9 TDI ASV powered by CARSOFT Przemyśl: 140KM <-- modyfikacje sterowników promocje dla forumowiczów!
Jesteś pewien że po wypięciu N75 jazda autem jest możliwa , mimo że plastik jest ( lub był i się już spalił ) w kolektorze wydechowym ( kierowniczkach turbiny ) ? ( Przypominam że zacięta jest sztanga turbiny i ledwo drgnie)
Nie uszkodzi się turbina , wirnik strony gorącej ?
dzięki za odpowiedź. Proszę o szybką odpowiedź bo zaraz na jutro może się jeszcze umówię.
- - - Aktualizacja postu - - -
Leviatan czy powietrze z wydechu wlatuje między kierowniczkami i wlot ma szerokość taką jak wysokość tych "żaluzji" jak w 3:30 tego filmiku ?
Ile mniej więcej to mm ?
Bo jeśli < 1cm to ten plastik mógł faktycznie ugrzezgnąć i nie dotknął wirnika , ewentualnie spalony plastik od spalin mógł jakoś uderzyć o wirnik , ale jak widzę tam b mało miejsca .
a co to da odpiecie N75? to przeciez podcisnieniem steruje ciegnem i rusza lopatkami a one i tak sa zapieczone, jak cos wpadlo w wirnik to przeciez odlaczenie tego nie zatrzyma wirnika, same spaliny z silnika beda wprawialy w ruch smiglo
There are currently 2 users browsing this thread. (0 members and 2 guests)