Strona 29 z 161 PierwszyPierwszy ... 1927282930313979129 ... OstatniOstatni
Pokazane rezultaty 281 do 290 z 1609

Temat: [8L] Klimatyzacja w 8L - problemy, porady, serwis

mateusz233's Avatar
    Data dołączenia
    Jul 2009
    Miasto
    Proszowice
    Auto
    A4 B6 Avant 1.9TDI+
    Model
    Inny
    Silnik
    inny
    Podziękował
    59 razy

Domyślny

Muszę wymienić sprężarkę klimy bo daje tylko 5 bar.
    Z tego co znalazłem to jej numer jest taki : 1J0 820 803 (litera)
    Czy obojętne jaka litera jest na końcu numeru? Czy musi być taka jak w aucie?

I drugie pytanie. Lepiej szukać używanej sprężarki czy lepiej wykosztować się na nową (najtańsza na allegro 870 zł: link)

arielo87's Avatar
    Data dołączenia
    Nov 2010
    Miasto
    Koszalin
    Auto
    A3
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.9TDI ALH
    Podziękował
    7 razy

Domyślny

Jeżeli nie rozbebeszałeś kompresora to najlepiej będzie wysłać go do regeneracji. Prawdopodobnie padają wewnętrzne uszczelnienia i stąd ten problem. Jest trochę firm co się tym zajmują ale koszt naprawy raczej ustalany jest indywidualnie. Co się bardziej opłaca to już musisz ustalić sam

Data dołączenia
    May 2013
    Miasto
    Reda 3city
    Auto
    Audi
    Model
    A3 8L 5d
    Silnik
    1.9TDI ASZ

Domyślny

Mateusz233 jaką masz pewność, że to spreżarka, a nie za malo czynnika? Ściągałeś i ważyłeś czy tylko manometry podpiełeś ?

bronx's Avatar
    Data dołączenia
    May 2007
    Miasto
    Lidzbark Warmiński
    Auto
    Ford Mondeo 2.5 ST Titanium X
    Model
    Inny
    Silnik
    inny
    Podziękował
    6 razy

Domyślny

Witam!

Od jakiegoś czasu mam mały problem z klimatyzacją w A3. Klima działa sprawnie, chłodzi dobrze, ale czasami zdarza się że przez dosłownie sekundę (albo i krócej) jest taki podmuch ciepłego powietrza i po chwili znów normalnie... i za jakiś czas znów to samo i tak w kółko.

Czym to może być spowodowane ? Dodam że podłączałem auto pod Vaga i wykazało błąd:

17664 - Engine Coolant Temp Sensor (G62): Open or Short to Plus
    (17664 Czujnik temperatury płynu chłodzącego - zwarcie do plusa/przerwa)

Ale to raczej nie powinno mieć wpływu bo błąd wykasowałem, nie pojawił się znów a taka przypadłość z klimatyzacją wystąpiła.

Odnośnie samej klimatyzacji błędów brak (zarówno na vagu jak i poprzez tryb serwisowy na panelu klimatyzacji).

Więc w czym może być problem ?

pozdrawiam
    było Audi A3 1.9TDI - 130 KM // jest Ford Mondeo 2.5 ST Titanium X - 220 KM

iknife's Avatar
    Data dołączenia
    May 2012
    Miasto
    Rzeszów
    Auto
    A3
    Model
    A3 8L 5d
    Silnik
    1.8 AGN
    Podziękował
    10 razy

Domyślny

Cytuj Oryginalnie napisane przez iknife Pokaż post
    Cytat Zamieszczone przez domel79 Zobacz posta
    a co ci nie dziala?
    Kilka postów wcześniej
    Inny formumowicz miał identyczny problem i problem był w elektryce. Niestety fachowiec nie podzielił sie widząco było nietak

Cytat Zamieszczone przez iknife Zobacz posta
    Koledzy, teraz ja potrzebuję pomocy
    Objawy:
    nagle całkowity brak chłodzenia w kabinie (węże od kompresora cały czas ciepłe)
    oba wentylatory nie uruchamiają się przy włączonej klimie

Sprawdzone:
    Wszystkie bezpieczniki na akumulatorze OK
    Kabel nie pokazuje żadnych błędów
    Panel climatronika błed DTC zero
    Pod kodem 20 prawidłowe napięcie 14V
    Kod 22 – 1

Dodam tylko, że w tym roku nie był sprawdzany poziom czynnika, ale czy coś jeszcze mogę sam sprawdzić?
    W moim przypadku uszkodzeniu uległ sterownik klimy numer 1j0 010 506 H

Data dołączenia
    Mar 2013
    Miasto
    Częstochowa
    Auto
    Audi A3
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.6 APF
    Podziękował
    2 razy

Domyślny

Hej,
    W sumie w necie coś już jest napisane o przypadku który mnie trapi ale nigdzie nie ma diagnozy na 100%. Może tutaj znajdzie się ktoś to się na tym solidnie zna albo to przerabiał. Mianowicie chodzi mi o sprężarkę/kompresorek klimy. Jak klima jest wyłączona to jest cisza i spokój ale jak włączę 'śniezynkę' to z okolicy sprężarki wydobywa się takie huczenie. I teraz nie wiem czy do wymiany cały kompresor i nabicie klimy od nowa co tanie nie jest ;/ czy wystarczy wymienić elektromagnes koło pasowe i tarcze sprzęgła? Taki zestaw jest tutaj: http://allegro.pl/sprzeglo-kompresor...305184704.html.
    Proszę o wyrozumiałość i pomoc.

Data dołączenia
    Jun 2013
    Miasto
    RZESZOW
    Auto
    AUDI
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.6 AEH

Domyślny

też miałem taką sytuację, że po włączeniu klimy terkotała strasznie. Skończyło się na wymianie sprężarki (200zl używka na allegro)+150 nabicie+100 robocizna. po 2 miesiącach posypało się już samo sprzęgło( odpadła tarcza sprzęgła) i kolejna wizyta u mechanika. ze starej wyciągnął sprzęgło i wałek który starło kompletnie, nabił ją(wcześniej wyciągając z układu to co było) i zapłaciłem 100 zl.

RoMo's Avatar
    Data dołączenia
    Feb 2011
    Miasto
    Nowy Sącz
    Auto
    a3
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.8 AGN
    Podziękował
    raz

Domyślny

Cytuj Oryginalnie napisane przez mateuszste91 Pokaż post
    Hej,
    W sumie w necie coś już jest napisane o przypadku który mnie trapi ale nigdzie nie ma diagnozy na 100%. Może tutaj znajdzie się ktoś to się na tym solidnie zna albo to przerabiał. Mianowicie chodzi mi o sprężarkę/kompresorek klimy. Jak klima jest wyłączona to jest cisza i spokój ale jak włączę 'śniezynkę' to z okolicy sprężarki wydobywa się takie huczenie. I teraz nie wiem czy do wymiany cały kompresor i nabicie klimy od nowa co tanie nie jest ;/ czy wystarczy wymienić elektromagnes koło pasowe i tarcze sprzęgła? Taki zestaw jest tutaj: http://allegro.pl/sprzeglo-kompresor...305184704.html.
    Proszę o wyrozumiałość i pomoc.
    Jak jesteś w stanie sam sobie wymienić sprzęgło to jedz do kogoś dogadaj sie żeby Ci spuścił gaz później Ci dobije i zapłacisz za braki które były i ewentualnie coś za fatygę. Ja tak robiłem. i objawy miałem takie same ze sprzęgłem kupowałem na allegro też.

Data dołączenia
    Mar 2013
    Miasto
    Częstochowa
    Auto
    Audi A3
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.6 APF
    Podziękował
    2 razy

Domyślny

Wywnioskowałem że to jednak nie sprzęgło tylko łożysko wewnątrz sprężarki, bo jak próbuje je kręcić ręką to idzie z dużym oporem a patrzyłem w innym aucie i kręci się duużo lżej. Nie wiem czy dobrze rozumuje, proszę mnie ewentualnie poprawić.

raflik82's Avatar
    Data dołączenia
    Aug 2009
    Miasto
    mysłowice
    Auto
    audi
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.9TDI AHF
    Podziękował
    raz

Domyślny

Witam serdecznie i mnie dopadła nie dziełająca klima (8l).
    Pare dni temu nie chciała sie włączyć ,ale po 20 min włączyła sie od wczoraj ani rusz cały czas ciepłe powietrze z nadmuchów tzn nawiew działa bez problemu wyświetlacz klimy też bezpieczniki całe. Jak włączam klime to nie ma charakterystycznego obciążenia silnika , słychać taki cichutki szmer przez chwile jak włączam i wyłączam klime.
    Myślałem że to brak czynnika i byłem napełnić okazało sie że czynnika było jescze 540g(wydruk z automatu) układ szczelny.
    Vag wykazał mi błąd 64767 ale nie znalazłem do niego tłumaczenia filtr pyłkowy mam nowy .

Strona 29 z 161 PierwszyPierwszy ... 1927282930313979129 ... OstatniOstatni

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Tags for this Thread

Zasady postowania