Miro, tak jak obiecałem, wrócę do tematu sprężarek. Ja swoją zamieniam na Sandena 1K0 820 808 B. Podchodzi bez najmniejszego problemu. Jest wydajniejsza niż ta co mam oraz ma "fajniejszy" elektrozawór ponieważ w razie problemów w przyszłości można go bez problemu wymienić samego - jest normalnie dostępny, w ludzkiej cenie i do wymiany nie trzeba nawet wyjmować sprężarki. Z tego co mówił mi gość naprawdę ogarnięty w temacie to przy okazji w tych sprężarkach jest mocniejsze/trwalsze koło. Padający elektrozawór może doprowadzić do sporych obciążeń w sprężarce, jej zacierania i w konsekwencji zatrzymania koła co powoduje natychmiastowe zerwanie/zrzucenie paska klinowego i unieruchomienie auta. Zdarza się to w zexelach i denso, w sandenach jednostkowe przypadki, zazwyczaj potwierdzone innymi zlekceważonymi objawami...
Wg tego co widzę w ETCE możesz śmiało pakować sandeny z serii 1K0 820 808 "x" - je głównie pakowali właśnie do diesli. Być może muszą być wydajniejsze ze względu na większe obciążenia cieplne? Nie wiem, strzelamNatomiast to, że są przeznaczone do diesla nic nie zmienia - ich wydajnością i tak steruje elektrozawór, do którego sygnał kieruje sterownik klimy. Jeśli pasuje koło, mocowania i węże to da się ją założyć
![]()