Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokazane rezultaty 11 do 20 z 50

Temat: stukanie przy ruszaniu/hamowaniu

krzychu55's Avatar
    Data dołączenia
    Aug 2012
    Miasto
    Kraków
    Auto
    Audi
    Model
    Inny
    Silnik
    inny
    Podziękował
    6 razy

Domyślny

Cytuj Oryginalnie napisane przez Szymy Pokaż post
    Zaciągnij ręczny, wrzuć 1 i próbuj ruszać, a 2 osoba niech obserwuje jak zachowuje się silnik. Jeżeli będzie bardzo wychylał w się w stronę podszybia i pojawią się te stuki to będzie prawdopodobnie problem z łapą skrzyni biegów.

U mnie jak była luźna łapa skrzyni to mogłem rozbujać lekko cały silnik przez samo złapanie właśnie za skrzynię i ciągnięcie jej do góry

Potwierdzam całkowicie, stuki powinny się pojawić i silnik będzie mocno się wychylał.

czaro95's Avatar
    Data dołączenia
    Aug 2011
    Miasto
    Radom
    Auto
    Audi A3
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.8T AUM
    Podziękował
    18 razy

Domyślny

A więc sprawdziłem poduchy i są ok

Przy dokładnym przysłuchaniu się stuki najczęściej słychać przy skręcaniu lub na wybojach. Po zerknięciu w zawieszenie najbardziej niepokoi mnie sworzeń wachacza, wiem że na ,,oko'' to chłop w pewnej placówce zmarł ale koło nie ma jako takich luzów wyczuwalnych na podnośniku a ten sworzeń wygląda niezbyt uczciwie. Co myślicie o tym?

Sory za jakość zdjęć ale tylko telefon miałem pod ręką.

lukas2710's Avatar
    Data dołączenia
    Aug 2010
    Miasto
    Mińsk Maz.
    Auto
    Audi
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.6 AKL

Domyślny

i u mnie równiez bylo słychac stuki przy skrecaniu i na wybojach okazało sie ze winne były właśnie sworznie, wiec ja bym sie im przyjzał w pierwszej kolejnosci

PROSTO's Avatar
    Data dołączenia
    Jun 2008
    Miasto
    64-100
    Auto
    a6
    Model
    Inny
    Silnik
    inny
    Podziękował
    11 razy

Domyślny

przejazd przez stacje diagnostyczna jest darmowy , wiec jedziesz oni sprawdza i bedziesz wiedzial. Poruszac kolem kazdy moze w momencie gdy kolo nie ma styku z nawierzchnia a tutaj wlasnie chodzi o obciazenie jakiemu jest poddawany sworzen kazdej jazdy
    Who I am? I am a the Champion.

Zbanowany Zbanowany
    Data dołączenia
    Apr 2012
    Miasto
    GDYNIA
    Auto
    AUDI A3
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.8T AGU

Domyślny

Też mam problem tego typu że jak ruszam i skrecam to puka. Byłem u mechanika powiedział że to poduszki oraz łożyska amortyzatorów przednich. Komplet kupiłem za 70 zł po niedzieli będą wymieniane i mam nadzieje ze pukanie ucichnie

czaro95's Avatar
    Data dołączenia
    Aug 2011
    Miasto
    Radom
    Auto
    Audi A3
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.8T AUM
    Podziękował
    18 razy

Domyślny

Cytuj Oryginalnie napisane przez Adii_91 Pokaż post
    Też mam problem tego typu że jak ruszam i skrecam to puka. Byłem u mechanika powiedział że to poduszki oraz łożyska amortyzatorów przednich. Komplet kupiłem za 70 zł po niedzieli będą wymieniane i mam nadzieje ze pukanie ucichnie
    W tamtym roku wymieniłem poduszki amortyzatorów + łożyska (lemforder) więc u mnie odpada. Dodam jeszcze że auto powyżej 150km/h prowadzi się troche niepewnie, mam tak jakby uczucie pływania.

Data dołączenia
    Jun 2013
    Miasto
    Anglia
    Auto
    Audi
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.8T AUM

Domyślny

Witam forumowiczów mój temat wylądował w śmietniku wiec podpinam się tutaj, jak w temacie stukot w silniku na postoju podczas dodawania gazu, załączam filmik poglądowy i zwracam się o pomoc starych wyjadaczy a3 co to może być

czaro95's Avatar
    Data dołączenia
    Aug 2011
    Miasto
    Radom
    Auto
    Audi A3
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.8T AUM
    Podziękował
    18 razy

Domyślny

Stuki i puki zlikwidowane Okazało się że właśnie zużyte były sworznie wachacza. Po wyjęciu prawy latał jak bielizna u pewnej pani przy drodze Przy okazji przetarta była osłona przegubu więc wymieniłem na nową + łożysko prawego koła ponieważ miało już troche luzu. Po całym dniu autem wyjechałem z zabałaganionego garażu. Efekt - błoga cisza na jakichkolwiek wybojach

Data dołączenia
    Jun 2013
    Miasto
    Anglia
    Auto
    Audi
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.8T AUM

Domyślny

U mnie okazała się niedokręcona pół ośka :/

Data dołączenia
    May 2013
    Miasto
    oln
    Auto
    A3
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.9TDI ASZ
    Podziękował
    5 razy

Domyślny

odświeżam kotleta bo mam podobny problem:
    Przeczytałem już chyba wszystkie tematy ale żaden nie pasuje do mojego przypadku. Przy ruszaniu słychać jedno mocne puknięcie czuć je na podłodze, najczęściej gdy puszczę nogę ze sprzęgła i dodaję gazu ale również podczas jazdy gdy jest wrzucony bieg i depnę pedał gazu na obojętnie którym biegu. Nie słychać żadnych stuków podczas jazdy gdy nogę mam cały czas na pedale dopiero jak zdejmę i raz jeszcze depnę. Nic nie słychać przy skręcaniu ani po odpuszczaniu pedału. Jakiś miesiąc temu mechanik mówił mi, że dwumasę mam do wymiany czy ktoś spotkał się z czymś takim? Wszystkie luzy miałem sprawdzane w zeszłym tygodniu (wszystko ok)

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Zasady postowania