Strona 6 z 105 PierwszyPierwszy ... 456781656 ... OstatniOstatni
Pokazane rezultaty 51 do 60 z 1043

Temat: Klimatyzacja w 8P - problemy, porady, serwis

morgan's Avatar
    Data dołączenia
    May 2011
    Miasto
    PL
    Auto
    Audi
    Model
    A3 Sportback
    Silnik
    2.0T AXX
    Podziękował
    14 razy

Domyślny

Cytuj Oryginalnie napisane przez Miro Pokaż post
    a to jest tak ze mozna wsadzic dowolna sprezarke ?

o co mi chodzi, mam teraz 1K0 820 808 A Denso (silniki CCZ ), ona sie chyba konczy , po zaledwie 3 latach i 30paru tysiacach przebiegu

moge miec pewna z silnika CDL.. 1K0 820 859 S Denso

ale zabiles cwieka tymi Sanden, czy moge kupic taka 1K0 820 859 Q Sanden lub jej nastepce 1K0 820 808 B (tez zastapiona D i F) (przeznaczona wg etki dla silnikow wyskopreznych)
    Miro, tak jak obiecałem, wrócę do tematu sprężarek. Ja swoją zamieniam na Sandena 1K0 820 808 B. Podchodzi bez najmniejszego problemu. Jest wydajniejsza niż ta co mam oraz ma "fajniejszy" elektrozawór ponieważ w razie problemów w przyszłości można go bez problemu wymienić samego - jest normalnie dostępny, w ludzkiej cenie i do wymiany nie trzeba nawet wyjmować sprężarki. Z tego co mówił mi gość naprawdę ogarnięty w temacie to przy okazji w tych sprężarkach jest mocniejsze/trwalsze koło. Padający elektrozawór może doprowadzić do sporych obciążeń w sprężarce, jej zacierania i w konsekwencji zatrzymania koła co powoduje natychmiastowe zerwanie/zrzucenie paska klinowego i unieruchomienie auta. Zdarza się to w zexelach i denso, w sandenach jednostkowe przypadki, zazwyczaj potwierdzone innymi zlekceważonymi objawami...
    Wg tego co widzę w ETCE możesz śmiało pakować sandeny z serii 1K0 820 808 "x" - je głównie pakowali właśnie do diesli. Być może muszą być wydajniejsze ze względu na większe obciążenia cieplne? Nie wiem, strzelam Natomiast to, że są przeznaczone do diesla nic nie zmienia - ich wydajnością i tak steruje elektrozawór, do którego sygnał kieruje sterownik klimy. Jeśli pasuje koło, mocowania i węże to da się ją założyć
    Ostatnio edytowany przez Miro - 12-07-13 o 16:53

Miro's Avatar
    Data dołączenia
    Nov 2005
    Miasto
    Kraków i okolice
    Auto
    Biały Smok
    Model
    Inny
    Silnik
    2.0T CCZA
    Podziękował
    129 razy

Domyślny

Czyli tak jak pisalem, te sandeny 808 B / C/ F tez pasuja

u mnie na 99% pada nie sprezarka a zawor sterujacy kompresora, ten wkrecany z wtyczka
    ale do Denso on kosztuje ponad 200zl, wiec zamowilem cala sprezarke, bo tez pewnosci nie mam czy to faktycznie sam zawor...

Sprezarke kupilem od Kingsofta z TTRS ( CDLA/CDLB ) 1K0 820 859 N (tez Denso ) , mam nadzieje ze bedzie sluzyla
    Nie pomagam na PW, nie muszę
    Od tego jest forum i tematy na nim

morgan's Avatar
    Data dołączenia
    May 2011
    Miasto
    PL
    Auto
    Audi
    Model
    A3 Sportback
    Silnik
    2.0T AXX
    Podziękował
    14 razy

Domyślny

Czyli tak jak pisalem, te sandeny 808 B / C/ F tez pasuja
    Tak. Nie pamiętałem tych numerów i musiałem popatrzeć w ETCE, która jest która i co leży u mnie
    u mnie na 99% pada nie sprezarka a zawor sterujacy kompresora, ten wkrecany z wtyczka
    Czyli właśnie elektrozawór - jak zwał tak zwał Problem w Denso jest taki, że po pierwsze ciężko go dorwać, po drugie jest drogi w stosunku do ceny całej sprężarki a po trzecie jak już pada to sprężarka dostaje strasznie w pupę i zazwyczaj po jego wymianie i tak szybko się kończy... A tak czy siak żeby go wymienić trzeba opróżniać układ więc robota prawie taka sama jak przy wymianie kompresora.

Miro's Avatar
    Data dołączenia
    Nov 2005
    Miasto
    Kraków i okolice
    Auto
    Biały Smok
    Model
    Inny
    Silnik
    2.0T CCZA
    Podziękował
    129 razy

Domyślny

Cytuj Oryginalnie napisane przez morgan Pokaż post
    że po pierwsze ciężko go dorwać
    z tym nie ma zadnego problemu , mam katalog DEnso, zamawiasz i na drugi dzien jest, tylko ceny od 200zl w gore

Cytuj Oryginalnie napisane przez morgan Pokaż post
    A tak czy siak żeby go wymienić trzeba opróżniać układ więc robota prawie taka sama jak przy wymianie kompresora.
    no dokladnie, wiec wole to zrobic teraz zeby jeszcze nie plukac calego ukladu ( to znaczy i tak czynnik trzeba odessac do maszyny i przeplukac) czynnik jest zielony bez zabrudzen, wiec osuszacza nie wymieniam, zderzakow , pasow itd nie demontuje, zobaczymy

morgan's Avatar
    Data dołączenia
    May 2011
    Miasto
    PL
    Auto
    Audi
    Model
    A3 Sportback
    Silnik
    2.0T AXX
    Podziękował
    14 razy

Domyślny

no dokladnie, wiec wole to zrobic teraz zeby jeszcze nie plukac calego ukladu ( to znaczy i tak czynnik trzeba odessac do maszyny i przeplukac) czynnik jest zielony bez zabrudzen, wiec osuszacza nie wymieniam, zderzakow , pasow itd nie demontuje, zobaczymy
    Dokładnie, nic mu nie będzie Jeśli nic wcześniej nie było jeszcze rozbierane ani dłubane i wszystko jest sprawne to przez tą chwilę nic mu się nie stanie. Nie zostawiaj tylko rozpiętego układu na cały dzień
    Ja do swojej sprężarki zawór musiałbym zamawiać i czekać 2tyg... Cena 230zł, po jakiś tam zniżkach gdzie indziej 190 kilka. A używanego kupować nie zamierzałem bo to strzał w kolano Do tego sandena nowy dostępny od ręki kosztuje 60zł.

Data dołączenia
    Aug 2010
    Miasto
    Olsztyn
    Auto
    Audi A3
    Model
    A3 8P
    Silnik
    inny
    Podziękował
    raz

Domyślny

również posiadam problem z klimą, nie załącza mi się wiatrak po włączeniu klimy a klima nie działa.
    Wczoraj podłączyłem u znajomego pod komputer i on mówi, że to nie wiatraki ponieważ przetestował wiatraki pod kompem, wiatraki kręciły się po tym jak włączył a aplikacji ich test. Coś mi wspominał, że to może być jakiś elektromanges przełączający klime, przez co nie chce się sprężarka załączyć. to możliwe ?

czyli rozumiem ze elektrozawór padł jak mi powiedział @morgan. mozna to jeszcze jakoś w 100% sprawdzić czy to na pewno to? i jakie są koszta tego ? a co do mechanika to kolega z niemiec przyjechał z VCDSem i potestował mi audika( i tak go zrozumialem ze elektromagnes bo nie za bardzo niemiecki znam ) byłem pewien ze to klątwa wentylatorów ale włączył test i zaczęły chodzić bez problemu. Klimatyzacja po włączeniu nawet nie reaguje nie załącza się sprężarka na obrotach nic nie widać zero jakby jej nie było.

morgan's Avatar
    Data dołączenia
    May 2011
    Miasto
    PL
    Auto
    Audi
    Model
    A3 Sportback
    Silnik
    2.0T AXX
    Podziękował
    14 razy

Domyślny

Cytuj Oryginalnie napisane przez kamilm84 Pokaż post
    czyli rozumiem ze elektrozawór padł jak mi powiedział @morgan. mozna to jeszcze jakoś w 100% sprawdzić czy to na pewno to? i jakie są koszta tego ?
    Skierowałem Cię do tego wątku nie tylko po to żebyś się tutaj zapytał ale też po to żebyś go sobie poczytał - znajdziesz tu wszystkie informacje jakie Cię interesują. I to wcale nie musisz zbyt głęboko szukać bo dopiero co był temat elektrozaworu poruszany... Na 100% to go możesz sprawdzić podmieniając na inny.

P.S. Skoro już napisałeś to samo tutaj to z wątku o wentylatorach kasuje Twój post.

Miro's Avatar
    Data dołączenia
    Nov 2005
    Miasto
    Kraków i okolice
    Auto
    Biały Smok
    Model
    Inny
    Silnik
    2.0T CCZA
    Podziękował
    129 razy

Domyślny

poza tym wentylatory sie nie wlacza jesli tylko cos nie tak jest z klimatyzacja, czy to brak czynnika, czy zatarta sprezarka, elektrozawor, zawor cisnienia, zawor rozprezny itd

to czy sama sprezarka wlacza sie elektrycznie mozna podejrzec jak pisalem wczesniej w blokach silnika, kanal 50 i 57

w samym dziale "klimatyzacji" pod VCDS tez jest jej test
    zaczac trzeba od sprawdzenia obecnosci czynnika, poterm dalej, ale na pewno nikt tego przez net nie wygdyba

Data dołączenia
    Aug 2010
    Miasto
    Olsztyn
    Auto
    Audi A3
    Model
    A3 8P
    Silnik
    inny
    Podziękował
    raz

Domyślny

Czynnik jest napełniałem niedawno i podczas napełniania okazało się ze klima nie chodzi Rozumiem ze VCDSem można sprawdzić co jest przyczyną niedziałającej klimatyzacji?

Miro's Avatar
    Data dołączenia
    Nov 2005
    Miasto
    Kraków i okolice
    Auto
    Biały Smok
    Model
    Inny
    Silnik
    2.0T CCZA
    Podziękował
    129 razy

Domyślny

VCDS mozesz zczytac bledy jesli takowe beda,
    jesli elektrozawor ma blad elektryczny to blad bedzie
    tak samo z czujnikiem roznicy cisnien

tak jak pisalem, w blokach silnika mozna podejrzec prace sprezarki

a elektormagnes Ci pasc nie mogl, bo go nie masz, jest to sprezarka sterowana elektrozaworem
    stad tez nie ma spadkow mocy, wlasciciwie niezauwazalna jest roznica w obrotach silnika podczas wlaczenia klimatyzacji, tak samo rozne zaleznie od potrzeb jest obciazenie sprezarki, widac to w kanale 57 , wartosc w Nm

pewne jest ze przez net nikt nie wywrozy przyczyny

11. Podziękowania dla Miro za pomoc w problemie

kamilm84 (23-07-13)

Strona 6 z 105 PierwszyPierwszy ... 456781656 ... OstatniOstatni

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Tags for this Thread

Zasady postowania