Strona 32 z 161 PierwszyPierwszy ... 2230313233344282132 ... OstatniOstatni
Pokazane rezultaty 311 do 320 z 1609

Temat: [8L] Klimatyzacja w 8L - problemy, porady, serwis

Data dołączenia
    Sep 2009
    Miasto
    Gdańsk
    Auto
    Audi
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.9TDI AGR

Domyślny

Cytuj Oryginalnie napisane przez kosmo Pokaż post
    nie koniecznie przewody, moze takze cewka w przekaźniku juz przestała działać, no ale przewody napewno trzeba sprawdzić
    Tylko, że mam właśnie dwa sterowniki i na obydwu nie chce zadziałać..

kosmo's Avatar
    Data dołączenia
    Aug 2011
    Miasto
    siedlce
    Auto
    audi
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.8T ARY
    Podziękował
    9 razy

Domyślny

to sprawdz czy spręzarka dostaje napiecie dobre czyli choć 13,5v i czy nigdzie przewód nieprzetarty

Data dołączenia
    Sep 2009
    Miasto
    Gdańsk
    Auto
    Audi
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.9TDI AGR

Domyślny

Napięcie pokazuje na klimatroniku 14,5
    Ten przewód do którego bezpośrednio było napięcie podłączone to pierwszy od zaokrąglonej strony na kostce, zielono - czarny..

Data dołączenia
    Jul 2013
    Miasto
    Chełm
    Auto
    audi a3
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.9TDI ALH

Domyślny

Witam.
    Jestem posiadaczem audi a3 8l 1.9 tdi ALH od prawie ponad miesiaca.
    Mój problem to oczywiście klimatyzacja która stopniowo co raz gorzej chłodzi (teraz to chyba wogóle).
    Wiec tak kupiłem to autko miesiąc temu, a wcześniejszy właściciel dwa tygodnie przed sprzedaniem nabijał klimę (mam paragon na to), no i klima chodziła nawet bardzo dobrze, ale zbiegiem czasu czułem ze chłodzi coraz gorzej (myślałem ze to może tylko moje odczucie). Auto posiada climatronic. Więc tak: zapalam samochód włączam klimę i słychać ten charakterystyczny pstryk i wtedy obroty silnika lekko spadną a potem podskoczą (czyli domniemam ze sprężarka sie włącza) na wyświetlaczu jest symbol śnieżynki, temperaturę ustawiam na LO ale nie leci z kratek zimne powietrze nawet po godzinie jazdy (no może lekko chłodne ale to chyba tak jak ze zwykłego nawiewu). Nie wiem co moze być grane z ta klimatyzacją. Po włączeniu klimy wentylatory na chłodnicy sie nie włączają, a wczesniej o ile dobrze pamietam to chodziły. Gdy klima jest włączona to w środku auta słychać syczenie, raz trochę głośniejsze raz cichsze (tak jakby gdzies rozprężał sie gaz czy coś). Powiedzcie mi co moge jeszcze sprawdzic zanim udam sie do "fachowca". Vag żadnych błędów w klimatroniku nie widzi. Przewody (te chyba od klimy co idą obok rozrządu) to w dotyku są takie ze ten cięki jest gorący a ten grubszy jest lekko ale to lekko chłodny. Proszę o pomoc, troche jestem jeszcze zielony w tym samochodzie (wczesniej posiadałem audi 80). Jak bedzie to przydatne to moge zrobić zdjęcie tego paragonu, są tam jakies rysunki co niby było wykonywane przy napełnianiu klimatyzacji a ja nie wiem co one oznaczają.

Ostatnio w samochodzie był wymieniany rozrząd sam nie wymieniałem bo sie trochę bałem tego zaczepiać i oddałem do mechanika, czy mogło być tak ze mechanik jakimś cudem ulotnił mi gaz z klimy? No tylko ze po wymianie (jakies dwa tygodnie temu) chłodziło, lecz z drugiej strony nie było aż takich gorących dni jak ten dzisiaj... Sam już nie wiem

Pozdrawiam

kosmo's Avatar
    Data dołączenia
    Aug 2011
    Miasto
    siedlce
    Auto
    audi
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.8T ARY
    Podziękował
    9 razy

Domyślny

paweeel822 napewno nie ma błędów na klimatorniku? kolejna sprawa to sprawdzenie szczelnosci układu oraz nabicie ponowne, jak nie widać tego zielonkawego nalotu to prawdopodobnie szczelnie choć jeszcze zostaje nagrzewnica ktorej nie widać a moze byc rozszczelniona . sam za bardzo nic nie zdziałasz

- - - Aktualizacja postu - - -

Cytuj Oryginalnie napisane przez Manver Pokaż post
    Ten przewód do którego bezpośrednio było napięcie podłączone to pierwszy od zaokrąglonej strony na kostce, zielono - czarny..
    sprawdz wtyczke przy spreżarce i czy tam wogole dochodzi jakis prad oraz jaki?, napiecie na klimatroniku mnie zbytnio nie interesuje, tylko na przekaźniku zmierzone miernikiem

Data dołączenia
    Jul 2013
    Miasto
    Chełm
    Auto
    audi a3
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.9TDI ALH

Domyślny

kosmo napewno nie ma błędów na klimatorniku? kolejna sprawa to sprawdzenie szczelnosci układu oraz nabicie ponowne, jak nie widać tego zielonkawego nalotu to prawdopodobnie szczelnie choć jeszcze zostaje nagrzewnica ktorej nie widać a moze byc rozszczelniona . sam za bardzo nic nie zdziałasz
    Zielony nalot jest przy sprężarce jak idzie któryś tam przewód do niej to się tam tak poci lekko... To może być układ nieszczelny?? Poprzedni właściciel mówił ze jak mu niby nabijali to sprawdzali szczelność itp i było wszystko w porządku... Ja myślałem ze jak by było nie szczelne i by gaz się ulotnił to nie dało by się wogóle włączyć sprężarki i na panelu nie wyświetlało by mi tej śnieżynki....

A błędów nie ma, sam sprawdzałem dzisiaj i zero błędów, sprawdzałem przez vaga i przez te kody w climatronicu i tez było tam zero.

kosmo's Avatar
    Data dołączenia
    Aug 2011
    Miasto
    siedlce
    Auto
    audi
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.8T ARY
    Podziękował
    9 razy

Domyślny

Cytuj Oryginalnie napisane przez paweeel822 Pokaż post
    To może być układ nieszczelny?? Poprzedni właściciel mówił ze jak mu niby nabijali to sprawdzali szczelność itp i było wszystko w porządku... Ja myślałem ze jak by było nie szczelne i by gaz się ulotnił to nie dało by się wogóle włączyć sprężarki i na panelu nie wyświetlało by mi tej
    moze byc mało czynnika i takze bedzie słabo chłodziło, ale na tyle ze czujnik ciśnienia nie zadziała lub jest walniety i takze nie zadziała . a poprzedni właściciel mogł sporo mowić, reszta wyjdzie w trakcie
    jak sie tylko poci to moze wystarczy uszczelke wymienić i po sprawie bedzie

Data dołączenia
    Jul 2013
    Miasto
    Chełm
    Auto
    audi a3
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.9TDI ALH

Domyślny

kosmo moze byc mało czynnika i takze bedzie słabo chłodziło, ale na tyle ze czujnik ciśnienia nie zadziała lub jest walniety i takze nie zadziała . a poprzedni właściciel mogł sporo mowić, reszta wyjdzie w trakcie
    jak sie tylko poci to moze wystarczy uszczelke wymienić i po sprawie bedzie

A jak to jest z tymi wentylatorami na chłodnicy? One mają cały czas chodzić jak klima jest włączona?? Bo u mnie jednak się włączają tylko że raz na jakiś czas... Włączę klimę jeszcze na zimnym silniku i za chwile chodzą wentylatory na chłodnicy i tak jakieś dwie minuty, potem przerwa na jakieś 5 minut, po czym znowu chodzą i tak w kółko... ( wcześniej patrzyłem na rozgrzanym silniku i po prostu myślałem ze temperaturę silnik łapał... )

No i jeszcze jedno, mam tu: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...2bb86036e.html wydruk z maszyny co wcześniejszy właściciel nabijał, może wiesz o co chodzi w tym? bo ja nie bardzo się orientuje w tych znakach graficznych....

mateusz233's Avatar
    Data dołączenia
    Jul 2009
    Miasto
    Proszowice
    Auto
    A4 B6 Avant 1.9TDI+
    Model
    Inny
    Silnik
    inny
    Podziękował
    59 razy

Domyślny

Odzyskano 150 g czyli bardzo malo. Nabito 800 g czyli prawidlowo. Jeżeli sie poci przy sprężarce to na 100% masz nieszczelność i gaz z czasem ucieka. Trzeba spuścić czynnik, wymienić oring na nowy i nabić ponownie.
    Ostatnio edytowany przez mateusz233 - 28-07-13 o 14:48

Data dołączenia
    Feb 2013
    Miasto
    Warszawa
    Auto
    a3 tdi
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.9TDI ASZ
    Podziękował
    3 razy

Domyślny

Witam mam problem z moim a3 1,9 tdi 130km oddałem samochód na naprawę skrzyni i od tamtej pory nie działa mi klimatyzacja.
    Wszystkie bezpieczniki są dobre uszkodzony był duży wentylator ale po zmianie dalej klima nie chodzi. Wentylatory się włączają ale sprężarka stoi nie dochodzi do niej prąd na krótko sprzęgiełko się załącza. W klimie błędów brak. Wie ktoś może gdzie szukać jakichś przekaźników od sprężarki?? Bo już mi się pomysły kończą.

Strona 32 z 161 PierwszyPierwszy ... 2230313233344282132 ... OstatniOstatni

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Tags for this Thread

Zasady postowania