Strona 87 z 154 PierwszyPierwszy ... 3777858687888997137 ... OstatniOstatni
Pokazane rezultaty 861 do 870 z 1538

Temat: Jakie opony na zime polecacie ?

morgan's Avatar
    Data dołączenia
    May 2011
    Miasto
    PL
    Auto
    Audi
    Model
    A3 Sportback
    Silnik
    2.0T AXX
    Podziękował
    14 razy

Domyślny

Cytuj Oryginalnie napisane przez YatzeK Pokaż post
    A co to, bułeczki, ze muszą być dzisiejsze? Ludzie! Nie przesadzajcie! To opona, czyli produkt, który ma żywotność obliczoną na co najmniej kilka lat i kilkadziesiąt tysięcy kilometrów intensywnego użytkowania! Roczna, czy dwu-trzy letnia nawet, jeżeli była prawidłowo przechowywana jest w 100% pełnowartościowa i ma pełne, fabryczne parametry!
    Masz rację. Ale wydając kasę na nowy komplet chyba logicznym jest, że chcesz na nich trochę pojeździć więc zależy Ci na kupnie jak najświeższych opon. Nigdy nie masz pewności co przez te 2-3 lata z tą gumą się działo, jak i gdzie sobie leżała. Jakoś wolę kupić sobie nową i samemu ją odpowiednio przechowywać. Poza tym po dwóch sezonach jeździsz dwuletnią zimówką a nie 4-5letnią. W przypadku opon zimowych akurat starzenie gumy ma szczególne znaczenie. Nie bez powodu już roczne zimówki są dość mocno przeceniane w sklepach.

marek_s3's Avatar
    Data dołączenia
    Feb 2010
    Miasto
    Waldenburg
    Auto
    Audi
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.8T AJQ
    Podziękował
    2 razy

Domyślny

oczywiście, tragedia się nie stanie jeśli kupi opony 2012 a nie 2013, i troche na nich pojezdzi, natomiast faktycznie ja odczuwam po 2 sezonach juz pewną różnicę w prowadzeniu po śniegu, ciekawy jestem jak będzie w tym sezonie, przechowywane są odpowiednio w chłodnym ciemnym miejscu w odpowiednim ułożeniu całych kół. Też kupiłem roczne , czyli pod koniec przyszłej zimy będą miały 4 lata około

jak dla mnie - jeśli super okazja cenowa to można dobry model wyrwać , ale jeśli nie to walczyć o każdą cyfrę na DOT jak najświeższą na jesien są najdroższe więc najlepiej kupić opony późną wiosną /latem z ok środka danego roku, i wtedy jest i cena ok i świeżość zimówki. Tylko kto myśli o zimówkach leżąc na plaży...

ellepuma's Avatar
    Data dołączenia
    Sep 2013
    Miasto
    Trójmiasto
    Auto
    Audi A3
    Model
    A3 8P
    Silnik
    2.0 BMB
    Podziękował
    2 razy

Domyślny

Słuchajcie, ja z kolei chciałam Was zapytać o jedną rzecz...
    Kupiłam nowe opony zimowe Nokian WR D3 (205/45 R17) Początkowo chciałam kupić Dunlop SP Wintersport 4D (w teście ADAC 2012 wypadły bardzo podobnie), różnica w cenie ok 100zł Dunlop droższe na sztuce. Ale poczytałam i uznałam, że klasa Nokianów jest zbliżona do Dunlopów i kupiłam Nokiany.
    I tu pytanie. Czy te opony faktycznie są do siebie takie podobne? "Rodzinny mechanik" (nie mój) stwierdził, że Nokian generalnie plasuje się bardzo nisko i nie umywa się do Dunlopów i dałam ciała, jak mogłam kupić Dunlopy. Jak myślicie?

Data dołączenia
    Apr 2009
    Miasto
    okolice Wa-wy
    Auto
    kilka...
    Model
    S3 8P
    Silnik
    2.0T BHZ
    Podziękował
    raz

Domyślny

Podstawowy bład to taki ze opona 205/45R17 nie pasuje do A3 - jest za małąa średnicą i ma zbyt małą nośność.

marek_s3's Avatar
    Data dołączenia
    Feb 2010
    Miasto
    Waldenburg
    Auto
    Audi
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.8T AJQ
    Podziękował
    2 razy

Domyślny

tak to prawda za male kolo wyjdzie, powinno byc 225/45/17, jak mozesz to wymien sobie te opony na wlasciwy rozmiar , natomiast mechanik jest tępawy, nokian to tez producent klasy premium i model WR d3 jest bardzo dobrą oponą.

szparag's Avatar
    Data dołączenia
    Jun 2013
    Miasto
    Konin
    Auto
    Audi
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.8T AUM
    Podziękował
    118 razy

Domyślny

To i ja mam pytanko, także planuję kupić oponki na zimę r15 (czyli 195/65). Myślałem nad Fuldą, lecz jest problem że są dwa modele i nie mam pojecia czym się różnią (chyba każda fulda jest z eu):
    http://www.oponeo.pl/dane-opony/fuld...-91-t#32683899

vs

http://www.oponeo.pl/dane-opony/fuld...-t-xl#32683175

myślałem także nad tymi opcjami:
    http://www.oponeo.pl/dane-opony/brid...-91-t#42196507
    lub
    http://www.oponeo.pl/dane-opony/dunl...-91-t#38547388

I teraz pytanko co warto z tego wybrać? Czy może macie jakieś inne sprawdzone modele? Planuję wydać max te 4x240pln, ale jestem specem od komputerów, a nei od opon i prosiłbym o poradę i jakieś słowa za i przeciw
    Pozdrawiam!

marek_s3's Avatar
    Data dołączenia
    Feb 2010
    Miasto
    Waldenburg
    Auto
    Audi
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.8T AJQ
    Podziękował
    2 razy

Domyślny

szparak fuldy wskazane maja rozne indexy nośności, czyli dopuszczalnej ładowności, 91 i 95, do naszych aut właściwe i wystarczajace jest 91. Istotny jest index prędkosci który powinien być zgodny z zalożeniami producenta i ja mam H, nie wiem jak jest przy AGU ale sądzę że podobnie. Zatem prawidłowy rozmiar zimówki to 195/65/15 91 H.
    Polecam tego Bridgestona to świetna opona i będziesz zadowolony na pewno z jej działania , w miarę uniwersalna na różne warunki pogodowe bo jak wiadomo zima w PL to śnieg woda plucha i sucho też. Generalnie liczy się wzór opony, kierunkowy bardziej na typowy śnieg, zróżnocowany na mieszane warunki drogowe, tak jak np rozróżnia nokian wr g2 na mieszane warunki, bardziej uniwersalna, wr d3 kierunkowy bieżnik typowo na śnieg, też całkiem dobre opony. Pytanie jak i gdzie(po jakich drogach ) jeździsz zimą, inaczej jest w wielkich miastach przy odnsiezonych i rownych drogach inaczej w górzystej prowincji, to już mówiłem wcześniej. Konin to akurat w miarę równy teren , myślę że ten Bridgestone jest bardzo dobry dla Ciebie
    http://www.oponeo.pl/dane-opony/brid...-91-h#42196716

to porada która spokojnie rozwiewa Twoje dylematy, kiedyś może ja zgłoszę się o stricte komputerową pozdrawiam

8. Podziękowania dla marek_s3 za pomoc w problemie

szparag (14-10-13)

szparag's Avatar
    Data dołączenia
    Jun 2013
    Miasto
    Konin
    Auto
    Audi
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.8T AUM
    Podziękował
    118 razy

Domyślny

Marq, thx i zapraszam
    Co do dróg, będę jeździć po rodzimym Horse City, czasem wypad gdzieś na Poznań itp. i do mojej kobiety na wieś, a tam już różnie z odśnieżaniem (główna droga asfalt i taki średnio równy, później pareset metrów szutru) i właśnie o to się boję ;/

Więc pytanie czy te Bridgestone beda się też dobrze sprawować na nieodśnieżonym asfalcie i szutrze? (oczywiście nie mówie tu o prędkościach 100km/h bo takim samobójcą nie jestem)

PS. bywasz w Koninie, że wiesz, że równy teren ? Jak tak, z chęcią bym tę Twoją A3 zopaczył

marek_s3's Avatar
    Data dołączenia
    Feb 2010
    Miasto
    Waldenburg
    Auto
    Audi
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.8T AJQ
    Podziękował
    2 razy

Domyślny

bierz te Bridgestony będą ok, w Koninie nie byłem, w okolicy to chyba w Kole niedaleko, ale znam się doskonale na geografii więc wiem gdzie co leży i na jakim terenie (mniej więcej ).

http://www.oponeo.pl/artykul/test-op...e-225-45-r17-h

doczytaj w instrukcji , czyli na wlepce w ksiazce jaki jest zalecany index w Twoim aucie, bo tu widze mega dobra cenę w sprawdzonym sklepie motohurt , zawsze u nich bralem dla siebie i znajomych , 850 zł tyle że 195/65/15 91 T, czyli do 190km/h, wiem ze tyle moze nigdy nie jechac zimą, ale jesli producent takie zalcea to tego sie trzymajmy

http://allegro.pl/4szt-bridgestone-b...511767699.html

a najlepsze jakie mogą być to te continentale :

http://allegro.pl/zima-4szt-continen...599824122.html

szparag's Avatar
    Data dołączenia
    Jun 2013
    Miasto
    Konin
    Auto
    Audi
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.8T AUM
    Podziękował
    118 razy

Domyślny

No to jutro czeka mnie telefon o te Conti, jak tanio wyślą ( bo w aukcji jest opis, że odbiór osobisty) to biorę Conti ;]
    Jeszcze raz podziękował i jak będziesz potrzebować info z IT to dawaj znać, z chęcią pomogę

Strona 87 z 154 PierwszyPierwszy ... 3777858687888997137 ... OstatniOstatni

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Zasady postowania