Zobacz co jest napisane an ulotce. Jak raz wyciągałem alternator i musiałem przewód spływowy od pompy odkręcić to kupiłem jakiś taki mieszalny ze wszystkimi innymi i jest dobrze. Pozdro
Zobacz co jest napisane an ulotce. Jak raz wyciągałem alternator i musiałem przewód spływowy od pompy odkręcić to kupiłem jakiś taki mieszalny ze wszystkimi innymi i jest dobrze. Pozdro
|
Ja do siebie dolewałem oryginalny, zielony płyn z ASO.
W audi/vw powinien być zielony, jest to olej mineralny. Czerwonych się u nas nie stosuje więc jak masz zielony to dolewaj tego oryginalnego.
Podłączę się pod temat.
Miałem problem z uciekającym płynem od wspomagania z przekładni w związku z czym zaprowadziłem auto aby zregenerowali mi maglownice.
Z tego co mi wiadomo mechanik aby uwinąć się z robotą przed weekendem w piątek zawiózł moją maglownicę do serwisu, a odebrał inną, taką samą, tyle, że już zregenerowaną i zamontował ją u mnie w aucie.
Problem jest taki, ze po tym zabiegu kierownica dużo ciężej chodzi. Nieważne czy na postoju, czy podczas jazdy, czy obroty są niskie czy wysokie...
Pompy nie słychać, wszystko cichutko chodzi.
Jedyną dziwną rzecz jaką zaobserwowałem to płyn...
Po pierwsze było go za dużo więc upuściłem go strzykawką do prawidłowego poziomu (między min - max) w zbiorniczku. Po drugie jak zlałem go do słoika zauważyłem, że nie jest on koloru zielonego jaki kupowałem na dolewkę tylko czarny... Zdjęcia poniżej.
![]()
![]()
Teraz pytanie czy przyczyną ciężkiego kręcenia może być przekładnia kierownicza, czy może jest to kwestia płynu. Jeśli to drugie to jak się w ogóle zabrać za jego wymianę... :/
Proszę o pomoc bo po wydaniu 800 zł za regenerację i wymianę, nie jestem zadowolony, co dobija mnie całkowicie...
Proszę o wszelkie rady i sugestie.
Nie wiem dlaczego ludzie odradzaja czerwony ale w nim nic dziwnego nie ma.
Andziu dla ciebie spusc stary plyn i zalej nowym. Pozniej auto w gore najlepiej uruchamiasz silnik i krecisz kiera od srodka do lewej i na maxa do prawej i tak dwa razy lub ile trzeba aby magiel wciagnal plyn.
Danio, Zielony - mineralny, czerwony - syntetyk.
Nie mam możliwości wjazdu na podnośnik czy na kanał więc lipa z wymianą... Trzeba zapewne odkręcić przewód przy pompie? Czy jest może inny "domowy" sposób?
wystarczy podniesc auto.
Ja leje tylko czerwony taki jak do skrzyni.
Odkrecasz przewod przy pompie i krecisz kiera do wypchania plynu, pozniej skrecasz spowrotem i zalewasz nowym.
Przy jeździe odbija w zasadzie normalnie na zakrętach, wręcz powiedziałbym, że w zakręcie jedną ręką ciężkawo utrzymać kierownicę aby nie wróciła do jazdy na wprost.
Wcześniej mogłem bez problemu robić to jedną ręką, a aktualnie mam wrażenie, że wkładam w to wystarczająco siły żeby w szybkim tempie wytrzeć skórę na kierownicy![]()
Moze sama pompe zatarles ale odpowietrz to jeszcze raz
Myślę, że jakby było zapowietrzone to raczej pojawiały by się bąbelki w zbiorniczku bądź też płyn by się troszkę pienił.. A u mnie brak tych objawów.
A sama pompa pracowała do wymiany maglownicy bez najmniejszego problemu i wspomaganie chodziło dużo lżej.. Nie jezdziłem bez płynu - cały czas jak brakowało to miałem płyn na dolewkę
Jutro raczej zadzwonie do mechanika i powiem, że nie jestem zadowolony, niech się męczy i dochodzi do usterki bo mi niestety brakuje wiedzy technicznej na ten temat.
Pomyśl też na tym że - nie jeżdziłeś samochodem od nowości nie wiesz jak było w "oryginale". Jeżdziłes autem uzywanym - wszystko sie wyciera. W regenerowanej maglownicy masz pewno wstawiony nowy docisk w przekładni (kasowanie luzów), nowe simeringi, uszczelki które beda stawiać wiekszy opór.
ALHandra serial 1,9TDI ALH 90+ ------> 120KM 269Nm------> 140KM 340Nm ------>------>???
piteroo21
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)