A jak stukasz w czujnik to coś się zmienia wartość?
A jak stukasz w czujnik to coś się zmienia wartość?
|
Panowie mój AGN w dniu dzisiejszym nieoczekiwanie rzucił palenie. Sprawa wygląda tak, przekrecam stacyjkę, kręci rozrusznik i bez skutku, za 5 razem może zapali, skoczy do 200 obrotow i gaśnie, jeszcze tak kilka razy i zapali. Wystarczy, że postoi nie odpalany 12 godzin i jest problem. Zaczęło się kilka dni temu, odpalał za którymś razem, dziś nie odpalił w ogóle. Aku nowy, ma ze 3 tygodnie, palił ze strzała od zawsze.
There's only one word you need to know. Low.
16705 Czujnik obrotów silnika - zakres/możliwości
brak osprzętu / nie związany ze sprzętem - BŁĄD SPORADYCZNY
Co mogę z tym zrobić? gdzie tego czujnika szukac? wymieniać czy jakoś wyczyścić.
Od czasu jak mi się ten błąd pokazuje bardzo długo muszę kręcić aby odpalił o pali sie kontrolka esp.
Witam
Mój problem z A3 wygląda tak, że czasem odpala sprawnie, a gdy auto zaraz wyłącze- potrafi długo kręcić, następnie odpalić jakby zalane i mułowate. Czuć niedopaloną benzynę.. Po kilku próbach potrafi od tak zapalić dobrze i szybko wkręca się na obroty,nie jest zamulone.
Dodam, że podczas kręcenia prawdopodobnie z rozrusznika potrafi wydobywć się dźwięk jakby szurania, chrobotania (ciężko to opisać, wysoki ton, jakby coś szybko obcierało, metaliczny dźwięk)
Wymieniłem:
-G28 czujnik położenia wału
-Czujnik temperatury
Jest różnica - wcześniej auto gasło, było słabe itd.
Następnie dziś :
Naładowałem akumulator, wyczyściłem klemy, poprawiłem bardzo dokładnie masę (pod akumulatorem, przy bloku silnika itd- wszystko było zielone, zasyfiałe)
Po tym auto pięknie zapaliło. Zgasiłem je po chwili i znowu próbowałem odpalić- zapaliło po długim kręceniu. Po kilku próbach znów odpaliło dobrze. (Nie ma reguły..)
Wykluczyłem już : powietrze w układzie, przekaźnik pompy paliwa- wyczyściłem go, pompka podaje paliwo ładnie za każdym razem, sprawdzałem bezpieczniki..
Stawiam na rozrusznik. Nie wiem teraz czy warto go wyciągać, czyścić, smarować itd.
Czekam na wasze uwagi![]()
Ostatnio edytowany przez Conrad - 19-02-14 o 16:09
A może pompa paliwa umarła
Wyciągnąłem pompke paliwa, zasilanie na kostce zgadza się, pompka ładnie pracuje, było tam trochę syfu.
Auto w dalszym ciągu potrafi długo zakręcić.
Mam błąd sporadyczny g28 który wymieniłem ( ktoś na forum miał podobny problem, pomogło czyszczenie masy i rozrusznika (?))
Jednym słowem: Pomocy!![]()
Pompę musisz sprawdzić pod obciążeniem
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)