Witam Serdecznie!
Jako że ostatnio wziełem się za wymianę tego ustrojstwa postanowiłem porobić pare fotek i podzielić się tym, może kiedyś ktoś skorzysta![]()
Objawy kończącej się włąśnie tej części :
Czyli dziwne zachowanie się kontrolek no i ciężko odpalić autko, niekiedy nawet "ciemno" po przekręceniu kluczyka.
Częśc wygląda właśnie tak, a cena to w granicy 30/50 zł. Z tego co się orientuje są dwa rodzaje przed liftem i po lifce, są inne, mnie w sklepie pytał się natomiast o kod silnika i na takiej podstawie mi ją dobrał.
[IMG][/IMG]
Więc na początku trzeba zdjąć kierownice, jest już na forum temat jak to zrobić więc tylko tak napisze w punktach:
1. Odłączamy akumulator, żeby przypadkiem nie dostać z poduchy, tak dla bezpiecześństwa
2 .Demontaż Airbaga, dwie śrubki patrząc od tyłu kierownicy na torxy lub imbus, odkręcamy i cała poducha juz wyjdzie, odciągamy ostrożnie bo przewód z niej nie jest za długi, odpinamy wtyczke i dwa kabelki z trąbki : )
3. Zdemontowałem sobie następnie te blachy w kierownicy, żeby mieć elegancki dostęp do śrubki od wieloklinu, (4 śrubki na torxy). Jak ktoś posiada odpowiednie narzędzia to raczej można to zostawić, ja musiałem jakoś dojść imbusem. Do tej śruby:Zaznaczyłem sobie z jaką siłą to później dokręcić.
4.Odkręcamy tą śrubke i mamy tak i widok:Cechy na kierownicy i wieloklinie muszą się pokrywać, musimy pamiętać przy montażu o tym
5. Więc ściągamu teraz już bez problemu kierownice i rozbieramy osłonę, trzy śrubki od dołu dwie mamy na widoku a jedna pod rączką blokującą regulacje, otwieramy ją i tam jest jedna, no i dwie śrubki od przodu które zobaczymy po zdjęciu kierownicy.
6. No i mamy elegancki dostęp widzimy taką wtyczke po czym ją odpinamy:![]()
7. Następnie musimy odkręćić dwie małe śrubki blokujące naszą kostke, są zamalowane czerwona farbą więc musimy zdrapać i odkręcamy:![]()
No i mamy kostke na zewnątrz
8. Wsadzamy nową, przykręcamy śrubeczki blokujące, podpinamy wtyczke no i montujemy wszystko w odwrotej kolejności.
Po wymianie problem zniknął : ) Zajeło mi to może z 30 min. a już problem z głowy, zastanawianie się zawsze czy odpali auto czy nie.
Myśle że dosyć przejżyście napisałem, także życze powodzonka.
Pozdrawiam!
zamieszczam link do instrukcji w PDF-ie gdyby fotki wygasły
http://hostuje.net/file.php?id=92bbc...2c23fa4dc1d3d1