|
zajrzałem dzisiaj i kompresr z tyłu jest suchy to cos zielone jest tłuste jakby olej i patrzyłem dzisaj to roschlapuje go z koła napedowego kompresora klimy kropelki pryskaja z tego sprzegła co jest na kole napedowym czyli leci takjakby z kompresora ale od przodu, klima dalej działa, takze to nie czynnik chłodzacy bo juz dawno chyba by sie ulotnił. A wiec pozostaje wyjecie kompresora bo chyba to jest olej z kontrastem z niego, da rade wyjac go od spodu bez zdejmowania zderzaka&chłodnicy?
Olej w układzie klimatyzacji jest rozprowadzany razem z czynnikiem a całość barwiona jest na taki fluorescencyjny kolor jak widoczny u Ciebie. Masz ewidentny wyciek czynnika. Niesczelność musi być mała skoro jeszcze jako tako klima śmiga. Ale zapewne lada dzień przestanie śmigać.
Zalezy jaki masz kompresor. Ale większość montowanych w A3 da radę zrzucić od spodu, bez zdejmowania zderzaka.
Igorch (28-07-14)
Ściągasz pokrywę i bez problemu od dołu demontujesz sprężarkę, plus węże górą. Radziłbym to zrobić szybko bo jak ucieknie olej to sprężarka chwila moment się zatrzea teraz nawet jeszcze odzyskasz część czynnika
sprawdzisz go na azocie i będziesz wiedział gdzie cieknie
![]()
jest to 2.0tdi BMM i sprezarka jesli dobrze wypatrzyłem to jest taka:
http://allegro.pl/sprezarka-klim-vw-...429250914.html
mam tam niedaleko(30km)
Nie znam sie na tym, ale z tego co widze to wywala przez oś napędową spreżarki na koło napędowe i rozbryzguje, wszystko inne jest suche.
Jesli dobrze rozumiem to jak wywali olej do konca to czynnik zejdzie lada moment? Czynnika i tak chyba jest mało i kwalifikowałby sie do nabicia, także chyba zadna strata?, ta klima coś mi długo sie "rozgrzewała" i nie chłodziła zbyt dobrze.
Tak sie zastanawiam czy kupić ta regenerowana sprezarke? czy bedzie wystarczyło wtedy ją podmienić i poprostu napełnić czynnikiem chłodzącym i wszystko?
Załóżmy ze ta stara mi sie zostanie to da sie ja naprawić? jakieś zestaw regeneracyje typu "zrób to sam" są do nich? bo moze szkoda ja oddawać?
nie ma znaczenia silnik, w kazdym 8p i innych z silnikami poprzecznymi sciaga sie bez problemu od dolu, a w niektorych nawet na upartego gora, wersje silnikowe roznia sie tylko wieszakiem na ktorym wisi sprezarka
w ukladzie olej jest razem z czynnikiem i krazy po nim, bo sluzy jak mozna sie domyslec do smarowania ukladu
malo gazu, coraz wiecej oleju w dole ukladu, czyli w sprezarce,
brak oleju - dawno brak czynnika, zatarta sprezarka
dopoki jeszcze jest, to sprezarka sie nie zatarla i wystarczy ja wymienic, dobic czynnik z olejem, nie trzeba nawet plukac
o ile to wina sprezarki i na pewno z niej ... przez internet mozna gdybac
tak, mozna regenerowac sprezarki, jesli ma sie dostep do czesci
Nie pomagam na PW, nie muszę
Od tego jest forum i tematy na nim
Igorch (28-07-14)
no wydaje mi sie ze ewidentnie ze spreżarki, czyli rozumiem ze musiało być jednak mało czynnika? olej spłynął w kompresor a ciecze nie są sciśliwe przez co wywaliło przez uszczelniacz i jest po "ptakach", napełnienie juz nic nie da i trzeba nowy kompresor?
VCDS wyswietla dalej niby 8bar.
Załóżmy ze jade dzisiaj po ta spreżarke, kupuje, podmieniam(tak poprostu), i co z tym nabijaniem to trzeba jakoś specjalnie? w aukcji jest napisane ze sprezarki sa zalane juz odpowiednią ilościa oleju PAG. Czyli tylko chyba nabić poprostu?
Może to i głupie pytanie, ale nigdy nie miałem z tym styczności i nie wiem kompletnie jak to jest.
Jesli dobrze rozumiem to na dobra sprawe jestem w stanie wykonać to sam?
1.Trzeba spuścić czynnik przez zawór do napełniania
2. Podmienić kompresor
3. Jechać odrazu nabić, tak?
Ostatnio edytowany przez Igorch - 28-07-14 o 11:43
1. Trzeba spuścić czynnik o ile jeszcze jest
2. Podmienić sprężarkę
2a. Jedynie znaleźć nieszczelność i uszczelnić jeśli nie jest uszkodzony kompresor (to jak leci, nie musi oznaczać wcale kompresora)
3. Sprawdzić szczelność, tylko w serwisie (gdy zatrze Ci się sprężarka to czasem trzeba wymienić też chłodnicę klimatyzacji, dostają się do niej jakieś drobinki lub czasem płukanie wystarczy)
4. Nabić klimę
5. Sprawdzić błędywykasować i cieszyć się chłodkiem
Sprężarkę można regenerować lub sprzedać na części a kupić "nową"![]()
Igorch (28-07-14)
ok dzieki wszystkim za info, zadzwoniłem i zrobie w zakładzie AC, spreżarka to 1K0 820 859 F zregenerują ją i zrobią wszystko na gotowo, gwarancja na rok, całość 600zł - normalnie/dużo?
Musiałem dzisiaj jeszcze podjechać kawałek(10km) panel climy zgaszony a wróciłem to ze sprezarki syczało zn. pracowała, a do tego zakładu mam 30km, da sie coś zrobić/moze trzeba coś ustawić zeby ona naprawde sie nie załaczała? bo oleju już chyba nie ma.
Ostatnio edytowany przez Igorch - 28-07-14 o 17:09
Nie odłączysz, pracuje cały czas i właśnie dlatego ważne jest by miała olej![]()
There are currently 6 users browsing this thread. (0 members and 6 guests)