Strona 113 z 132 PierwszyPierwszy ... 1363103111112113114115123 ... OstatniOstatni
Pokazane rezultaty 1,121 do 1,130 z 1315

Temat: Pytania do naszego prawnika klubowego

Citerek's Avatar
    Data dołączenia
    Oct 2013
    Miasto
    Tarnów
    Auto
    Audi
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.8 AGN
    Podziękował
    4 razy

Domyślny

Napisze tak :
    Generalnie powinieneś ten samochód przerejestrowac do 30dni, ale że mamy lukę w prawie która nie określa nam jasno co powinna np policja przy kontroli zrobić w takiej sytuacji skoro auto jest dalej na kogoś. Czyli generalnie możesz jeździć śmiało na blachach dziadka. No chyba ze się coś zmieniło i nie mam racji to proszę mnie poprawić .

By Samsung Galaxy S4

Mateos91's Avatar
    Data dołączenia
    Sep 2012
    Miasto
    Pszczyna
    Auto
    AUDI
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.9TDI ASV
    Podziękował
    13 razy

Domyślny

Witam. Mam takie pytanie, kupiłem wczoraj turbiny używana. Sprzedający twierdził, że jest w bdb stanie, że 6 tys km temu była regenerowane. Tak więc pojechałem pooglądać. Pospawam czy dużych luzów niema i było ok. Sprawdziłem czy ogranicznik jest ok itd. Ale jakoś nie sprawdzilem czy geometria chodzi dobrze.. okazało się ze jest zatarta. Co prawda może czyszczenie tylko jej pomoże, a może nie pomoc. Sprzedający nie odbiera moich telefonów. Dzwoniłem z innego tel i odebrał i, że nie mam podstaw do zwrotu, bo wg Niego jest wszystko ok. Nie mam jego żadnych danych, adresu. Mam tylko jego nr telefonu. Odebrałem turbo pod jakimś sklepem. Mam jakąś możliwość zwrotu tej turbiny? Jest sens? 500 zł jednak piechotą nie chodzi..

Data dołączenia
    Feb 2014
    Miasto
    Jastrzębie
    Auto
    Audi
    Model
    A3 8P
    Silnik
    2.0TDI BKD

Domyślny

Witam
    mam problem dotyczący mojej a3 chodzi o to żę w tym roku (po wielkanocy) oddałem samochód do mechanika (niby po znajomości) okazało sie że głowica była do wyrzucenia znalazł nową posprawdzał i założył przy okazji robił rorząd turbine swiece były wymieniane wtryski posprawdzał i stwierdził żę dobre odebrałem auto skasował swoje i po miesiącu na trasie lecąc sobie stówą nagle jakis hałas zjechałem na bok odrazu laweta i na warsztat okazało sie żę pasek przeszkoczył i przy okazji krzywki w główicy powyginało czy coś ale zrobił w ramach gwarancji po jakimś czasie zaczoł strasznie kopcić okazałó sie żę turbo było żle zregenerowane ale też zrobił w ramach gwarancji i tak jeżdziłem już jakiś czas i nagle oświeciła sie kontrolka od niskiego ciśnienia oleju zawiozłem już do innego mechanika okazało sie żę to był tylko czyjnik ale przy okazji wyszło żę poprzedni mechanik odwalił fuszerke jak zdoł głowice to okazałó sie żę wtryski były żle poskładane czy coś i ponoć w głowicy jakieś dziury czy wżery sie zrobiły co prawda udało sie naprawić ale z tego co mechanik powiedział nie jest to na 100% tak jak to powinno być bo by sie trzeba byłó pakować w większe koszty.
    teraz pytanie co powinienem zrobić czy iść do tego pierwszego mechanika żęby mi oddał pieniądze za to co skasował ten drugi ? czy zażadać żeby zrobił to ponownie ?

chudy92's Avatar
    Data dołączenia
    Oct 2010
    Miasto
    Łódź
    Auto
    Audi
    Model
    A3 8V
    Silnik
    2.0 TFSI - CNTC (220 KM)
    Podziękował
    516 razy

Domyślny

Jak wygląda prawnie sprawa z zezłomowaniem pojazdu? Wystarczy tylko zawieźć szczątki auta na skup złomu, oni wydają zaświadczenie i załatwiają sprawę z wydziałem komunikacji? Czy z zaświadczeniem trzeba udać się samemu do WK? A może przed zezłomowaniem jechać i wyrejestrować auto?
    A3 8L Hatchback 3D 1997r [1.6 AEH - 101/145] A3 8L Hatchback 3D 2001r [1.8t AUM - 229/322] A4 B6 Avant 2002r [1.9tdi AVF - 164/374] A3 8V Limousine 2015r [2.0tfsi CNTC - 343/487]

wojt's Avatar
    Data dołączenia
    Apr 2009
    Miasto
    Śląsk
    Auto
    Audi
    Model
    A3 8P
    Silnik
    2.0TDI BKD
    Podziękował
    44 razy

Domyślny

Podstawą do wyrejestrowania auta jest zaświadczenie o zezłomowaniu, więc najpierw musisz zezłomować.

6. Podziękowania dla wojt za pomoc w problemie

chudy92 (12-10-14)

lumberjack's Avatar
    Data dołączenia
    Jan 2012
    Miasto
    Polska
    Auto
    A5 3.0tdiq
    Model
    Inny
    Silnik
    inny
    Podziękował
    67 razy

Domyślny

Panowie
    taki artykuł znalazłem "od 1 września 2010 r. art.102 ust.2b (Dz.U. z 2010 r. Nr 151 poz.1013) na mocy którego "W przypadku instalacji, przed pierwszą rejestracją na terytorium kraju, silnika w samochodzie osobowym bez silnika przyjmuje się, że przedmiotem czynności podlegającej opodatkowaniu jest samochód osobowy o pojemności silnika, który został zainstalowany"
    Czyli mogę sobie przywieźć samochód bez silnika (z fabryki wyjechał z silnikiem 2. władować do niego 1.8t przed 1 rejestracją i zapłacić 3% akcyzy zamiast 19%?

piwo6's Avatar
    Data dołączenia
    May 2009
    Miasto
    Nowy Sącz
    Auto
    Audi
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.9TDI ATD
    Podziękował
    4 razy

Domyślny

Witam
    Pytanie do kogoś obeznanego. Sytuacja wygląda tak, od malutkiego byłem wychowywany w rodzinie zastępczej, a mojej mamie zostały ograniczone prawa rodzicielskie. Teraz ona w niedługim czasie wyląduje w jakimś domu opieki i tutaj nasuwa się pytanie: czy ja, jako syn, którego ona nie wychowywała, będę "zmuszony" opłacać dom opieki? Dodam, że ma ona jeszcze inne dzieci, które wychowywała, ale żadne z nich nie ma dochodów, a co za tym idzie nie będzie z kogo ściągać...
    To nie prędkość zabija, tylko gwałtowna jej utrata !

Data dołączenia
    Dec 2014
    Miasto
    Mazowieckie
    Auto
    Audi
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.8 AGN

Domyślny

Witam
    Jako że jest teraz zimno to mam pytanie czy mogę siedzieć w swoim samochodzie i pić alkohol gdy samochod jest odpalony tylko żeby ogrzewanie chodziło? Czy w razie kontroli grozi mi w takiej sytuacji zabranie prawa jazdy?

Donator Akumulator >sebek<'s Avatar
    Data dołączenia
    Feb 2008
    Miasto
    Warszawa / Zamość
    Auto
    Laleczka CBR / A4 1.8T Q
    Model
    Inny
    Silnik
    inny
    Podziękował
    67 razy

Domyślny

Cytuj Oryginalnie napisane przez Kvazi Pokaż post
    Witam
    Jako że jest teraz zimno to mam pytanie czy mogę siedzieć w swoim samochodzie i pić alkohol gdy samochod jest odpalony tylko żeby ogrzewanie chodziło? Czy w razie kontroli grozi mi w takiej sytuacji zabranie prawa jazdy?
    nie ma takiej opcji. jesli siedziesz za kierownica po spozyciu i masz uruchomiony silnik to tak jakbys prowadzil po alko

Kiedy Facet mówi, że coś zrobi to to zrobi! I nie trzeba mu o tym co pół roku przypominać

mkotek's Avatar
    Data dołączenia
    Dec 2014
    Miasto
    Warszawa
    Auto
    Audi
    Model
    S3 8V
    Silnik
    2.0 TFSI - CJXC (300 KM)

Domyślny

chyba że nie siedzisz na miejscu kierowcy to wtedy nie ma problemu

Strona 113 z 132 PierwszyPierwszy ... 1363103111112113114115123 ... OstatniOstatni

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Zasady postowania