Strona 82 z 161 PierwszyPierwszy ... 3272808182838492132 ... OstatniOstatni
Pokazane rezultaty 811 do 820 z 1603

Temat: Zegary bez FIS na FIS

arielo87's Avatar
    Data dołączenia
    Nov 2010
    Miasto
    Koszalin
    Auto
    A3
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.9TDI ALH
    Podziękował
    7 razy

Domyślny

Koledzy, doradźcie proszę w sprawie liczników z FIS.

Mam w posiadaniu dwa liczniki z pełnym FIS (+ dodatkowo jeden w samochodzie bez FIS):
    1. od A3 anglika 1.8T z popalonymi liniami, przedlift (tarcze wymienione)

2. od A4 2.5 tdi w dość dobrym stanie, przedlift. (na zdjęciu z obudową od A3) niestety nie znam numeru

I mam zamiar z tych dwóch złożyć jeden, ale...

Problem generalnie polega na tym, czy ten licznik od A4 da się przerobić i wsadzić do A3? Szukałem odpowiedzi na to pół dnia ale bezskutecznie. Przednia obudowa pasuje idealnie, należałoby jedynie obciąć wystające kawałki płytki ze wskaźnikami od ładowania i od temperatury oleju.

Jest to możliwe gdyż żadne inne ścieżki niż od skrajnych liczników nie ulegną uszkodzeniu.

Zaznaczam, że koncepcja jest dosyć ciekawa, ponieważ liczniki z pełnym FIS od A4 B5, A6 C5 kosztują połowę tego co do A3 a wyglądają niemal identycznie. Kwestia czy elektronika licznika pozwala na taką migrację i czy może być skalowanie prędkościomierza do 260km/h (obecnie mam do 240 ale 100 też po środku). Liczniki trochę różnią się bebechami.

Sorry za tak wielkiego posta ale zależało mi na czytelności
    Ostatnio edytowany przez arielo87 - 03-10-14 o 20:45

szparag's Avatar
    Data dołączenia
    Jun 2013
    Miasto
    Konin
    Auto
    Audi
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.8T AUM
    Podziękował
    118 razy

Domyślny

Brzmi to dosyć ciekawie, także jestem bardzo ciekaw czy to przejdzie..

flito's Avatar
    Data dołączenia
    Jul 2012
    Miasto
    Trzebinia / Kraków Balice
    Auto
    SEAT Leon
    Model
    Inny
    Silnik
    inny
    Podziękował
    10 razy

Domyślny

Koncepcja ciekawa, jeśliby się udała zrobiłbyś rewolucję ;D

hm. Spróbuj podłączyć liczniki do auta, zobacz co będzie sie działo. Jakie numery części mają liczniki ? Jeśli ten pierwszy jest VDO 8l 920 XXX XXX to mogę podesłać Ci wsad do diesla na maila. Gdyby licznik od A4 ten wsad przyjął, a teoretycznie może być taka szansa, to na początek przerwij ścieżki prowadzące do bocznych wskazówek ( Chociaż wsad z A3 powinien je po prostu wyłączyć).

Skala licznika 240 / 260 to tylko kwestia wsadu. Tak samo obrotomierz, ale: jeżeli licznik od benzyny tylko przekodujemy na diesla, obroty będą pokazywane poprawnie ale na tarczy od....benzyny wyskalowanej do 7 czy tam 8 tys. Jezeli przełożymy tarcze od diesla, to po zmianie kodowania będzie....żle. Trzeba cały wsad od diesla wrzucic . (grzebania w bitach sie nie podejmuje ; ) )

A co do licznika w aucie : jeśli VDO i działa - sprzedaj, jeśli magneti marelli i działa - sprzedaj czym prędzej!! , jeśli magneti marelli i nie działa... to śmietnik

xoslox's Avatar
    Data dołączenia
    May 2014
    Miasto
    Ostrowiec Świętokrzyski
    Auto
    Audi A4 B6 1.9 TDI AVF 130KM
    Model
    Inny
    Silnik
    inny
    Podziękował
    4 razy

Domyślny

Widzę, że nie tylko ja kombinuje w sprawie FIS-a. U mnie też rewolucja, ale zdecydowałem się na zegary od Passata B5 z MFA. Czyli takie z komputerem pokładowym, ale bez dużego FIS-a. Obsługują spalanie aktualne, średnie itp. Dla mnie to wystarczy. O takim modzeniu decydowała głownie cena, zegary z MFA dostać można za grosze, a znaleźć poprawnie działające 919 do Diesla z FIS-em to ok 300 zł. Siedzą już u mnie w aucie, prędkość, obroty, kontrolki - wszystko działa poprawnie czekam tylko na rezerwę, by zobaczyć ile rzeczywiście zostanie w baku paliwa, bo jakby nie patrzeć w Passacie jest chyba 7l więcej w baku. Ale jak zapisałem sobie wynik z VAGa (rezystancja,pojemność) z poprzednich zegarów i z tych to wyszło praktycznie to samo i wskazówka stała podobnie. Czy to nie będzie tak, że po prostu dłużej będę czekał na zejście wskazówki z poziomu max ? Walczę jeszcze z podświetleniem a mianowicie regulacją natężenia. W Audi oświetlenie przycisków itp. wychodzi z licznika. A w Passacie na ten sam pin ma wchodzić podświetlanie. Na razie świeci na stałe. Ale już mam koncepcję by przerobić to tak, by można regulować intensywność podświetlania.

Jak wszystko się uda to zrobię poradnik i wrzucę na forum. Będzie to super alternatywa dla FISa przy zachowaniu podobnych funkcji. Bo zapewne każdy kto modzi chce mieć głownie info o spalaniu

arielo87's Avatar
    Data dołączenia
    Nov 2010
    Miasto
    Koszalin
    Auto
    A3
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.9TDI ALH
    Podziękował
    7 razy

Domyślny

Cytuj Oryginalnie napisane przez flito Pokaż post
    Spróbuj podłączyć liczniki do auta, zobacz co będzie sie działo. Jakie numery części mają liczniki ?
    Może w tygodniu uda mi się sprawdzić co się stanie jak podłącze lnicznik z A4 pod auto.

Niestety licznik od A4 ma zerwaną naklejkę i dopóki się nie podłącze to się nie dowiem. Od angola to bodajże 8L0 919 930 H.

Mam nadzieję, że pinouty z zegarów a3 i a4 są takie same. Licznik od angola wymaga wymiany FISa, wsadu i cholera wie czego jeszcze, a ten z a4 może wystarczy przyciąć. Jest jeszcze kwestia czy impulsator od skrzyni działa tak samo i co będzie wskazywał pływak w baku?

Wszystkie liczniki są produkcji VDO, ale ten bez FIS zostawię sobie, tak na wszelki wypadek ;]

xoslo Napotkałeś na jakies problemy przy podłączeniu tych zegarów? Jak masz wyskalowany prędkościomierz w zegarach z paska a jak było w ori z a3?

Data dołączenia
    Jan 2014
    Miasto
    Żywiec
    Auto
    AUDI
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.9TDI AGR

Domyślny

Ja mogę Ci udostępnić wsad z mojego licznika 8l0 919 880dx jak byś potrzebował to pisz śmiało.

7. Podziękowania dla Zehell za pomoc w problemie

arielo87 (06-10-14)

Messik's Avatar
    Data dołączenia
    Dec 2012
    Miasto
    DW
    Auto
    TT
    Model
    Inny
    Silnik
    1.8T BAM

Domyślny

Macie moze dostep do FIS'a w dobrych pieniadzach? Musze wymienic swoj w TT ktory raczej jest taki sam jak w A3/TT

xoslox's Avatar
    Data dołączenia
    May 2014
    Miasto
    Ostrowiec Świętokrzyski
    Auto
    Audi A4 B6 1.9 TDI AVF 130KM
    Model
    Inny
    Silnik
    inny
    Podziękował
    4 razy

Domyślny

arielo87
    u mnie problemow bylo kilka, ze wzgledu na to ze passat ma inaczej zasilane podswietlanie licznika itp. Najwaznijsze to sciagnij sobie pinout licznikow z obecnego auta i licznika ktory bedziesz wkladac, bo np jeden bedzie obslugiwal takie kontrolki drugi inne. Wiele funkcji jak poziom plynu w spryskiwaczu, kontrolka zuzycia hamulcow, kontrolka pasow jest do wylaczenia w vagu. Porownaj schematy i podpinaj, ja zanim wsadzilem licznik bawilem sie nim na stole, sprawdzalem funkcje itp. Co do predkosciomierza i obrotomierza wsadzalem tez licznik od diesla i podczas jazdy porownywalem z odczytami z vaga z ecu silnika oraz z kodow climatronika. U mnie na szczescie dziala to poprawnie. Tak jak pisalem wyzej musze rozgryzc jeszcze poziom paliwa czy dobrze wskazuje.

Dla mnie najlepszym rozwiazaniem byla by chyba proba podgrania wsadu od golfa licznik mfa silnik alh, tylko skad taki otrzymac

Data dołączenia
    Jan 2012
    Miasto
    Przezmark
    Auto
    Audi
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.6 AEH
    Podziękował
    2 razy

Domyślny

Witam mysle nad montazem Fis w mojej audi tylko nie wiem jaki licznik bedzie mi do tego potrzebny mogłby ktos cos doradzic ?? mam podstawowa wersje 1.6 AEH rok prodzukcji 97 .. moze ktos powiedziec jaki licznik bedzie do tego pasował

arielo87's Avatar
    Data dołączenia
    Nov 2010
    Miasto
    Koszalin
    Auto
    A3
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.9TDI ALH
    Podziękował
    7 razy

Domyślny

Cytuj Oryginalnie napisane przez makos2311 Pokaż post
    moze ktos powiedziec jaki licznik bedzie do tego pasował
    Kolego, nie jesteś nowy na forum, wiec powinieneś wiedzieć od czego mamy dział warsztat:
    http://www.a3-club.net/forum/showthr...wego-FIS/page2

Zacznij od tego tematu z warsztatu, potem poczytaj ten (od początku). Na szybko można powiedzieć tylko, że szukaj licznika od benzyny z pełnym FIS z zegarkiem analogowym.

Ponieważ siedzę w pracy i mam mnóstwo rzeczy do zrobienia, zabrałem się za przegląd pinów w doszukiwaniu się różnic pomiędzy zegarami z A3 i A4 od roku 98. Różnice są subtelne ale są:

Niebieska wtyczka:
    A3 pin 14 - światło przeciwmgielne
    pin 15 - nie używany
    pin 20 -terminal 58d

A4 pin 14 - samopoziomujące zawieszenie
    pin 15 - terminal 58d
    pin 20 - terminal 58s (nie występuje w A3)

Zielona wtyczka:
    A3 pin 1 - ekran transpondera
    pin 2 - cewka transpondera
    pin 4 - nie używany
    pin 17 - cewka transpondera
    pin 26 - temperatura otoczenia
    pin 29 - terminal 58d (sygnał bodajże z czujnika nasłonecznienia)
    pin 31 - położenie wybieraka (raczej do automatu)

A4 pin 1 - nie używany
    pin 2 - transponder 1 (?)
    pin 4 - immobiliser
    pin 17 - transponder 2 (?)
    pin 26 - nie używany
    pin 29 - terminal 58d (potencjometr/ściemniacz oświetlenia)
    pin 31 - nie używany

informacje zaczerpnięte ze strony workshop-manuals

Ta pinlogia wystarczy żeby podłączyć licznik z A4 do A3. Widać wyraźnie, że główna różnica polega na umiejscowieniu pinów od podświetlenia wskaźników i od czytnika immo. Liczę na kolegę xoslox, że wypowie się jak poskładał podświetlenie. Temperatura otoczenia pojawia się również we wtyczce od FIS.
    Ma ktoś pomysł jak pozamieniać te piny od immo i co to jest terminal 58s?
    Ostatnio edytowany przez arielo87 - 06-10-14 o 13:57

12. Podziękowania dla arielo87 za pomoc w problemie

makos2311 (06-10-14)

Strona 82 z 161 PierwszyPierwszy ... 3272808182838492132 ... OstatniOstatni

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Zasady postowania