Strona 112 z 154 PierwszyPierwszy ... 1262102110111112113114122 ... OstatniOstatni
Pokazane rezultaty 1,111 do 1,120 z 1538

Temat: Jakie opony na zime polecacie ?

brasilia's Avatar
    Data dołączenia
    Sep 2011
    Miasto
    Uniszowa
    Auto
    Audi A3
    Model
    A3 8L 5d
    Silnik
    1.8T AGU
    Podziękował
    15 razy

Domyślny

3 lata już jeżdżę na Dębica Frigo II i odczucia związane z tą oponą mam bardzo pozytywne, otóż jeśli chodzi o śnieg to są idealne - nawet na kopnym śniegu radzą sobie bardzo dobrze auto wyjeżdża prawie wszędzie. Na mokrej nawierzchni już takie super nie są... coś za coś na suchej jest jeszcze gorzej auto sprawia wrażenie pływającego po drodze, z hamowaniem na suchym też jest średnio. Tak czy inaczej oceniam je pozytywnie bo na śniegu zostawiają w tyle większość opon premium, a że mieszkam poza miastem właśnie osiągi na śniegu są mi najbardziej przydatne

cosmo-pl's Avatar
    Data dołączenia
    Dec 2007
    Miasto
    StalowaWola/Warszawa
    Auto
    a3
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.8 AGN
    Podziękował
    12 razy

Domyślny

No Dębice są dobre jak się je kupuje, bo są tanie, ale na wodzie nie istnieją. Tak samo na suchym jest ciężko. Niestety, ale moim skromnym zdaniem jest to opona dla odważnych. Oczywiście lepsza niż jakaś stara, styrana, albo w ogóle letnia w zimie, ale produkt bardzo ograniczony.

Cytuj Oryginalnie napisane przez pablo85 Pokaż post
    Ja też miałem ten dylemat. Nokiany w testach wychodzą minimalnie lepiej od Continentalów ze względu na przyczepność. Ale różnica jest niewielka. Natomiast Continental ma dużo większą trwałość od Nokianów, więc te bym polecał. Chyba, że ma ktoś kasę na częstą wymianę opon to może wziąć Nokiany.
    Cytuj Oryginalnie napisane przez Darepb Pokaż post
    Ja chyba tez ostatecznie zdecyduje sie na,conti ts850, rozmyslalem takze nad uniroyal ms77, ale kilka,osob tu pisalo,ze srednio radza sobie z jazda na sniegu..
    Ktos by jeszcze jakies dobre oponki polecil ? 195/65/15.
    Koledzy jedno wam powiem. Jak będziecie spokojnie spać w nocy, to wywalcie na opony, nawet więcej niż 1000 PLN, ale zdajcie sobie sprawę, że testy mają też zawsze drugie dno. Te 10-te części, to nic. Weźcie sobie zobaczcie jak np w szranki staje Dębica - wtedy to jest przepaść, wyniki o 100-200% gorsze, a ludzie i tak na niej jeżdżą i dają spokojnie radę. Moim zdaniem, działacie dokładnie tak, jak producenci od was tego chcą Ja bym Continentali kupił, gdyby nagle okazało się że są w dobrej cenie, bo czasem się to zdarza. Przy oszałamiającym rozmiarze, o którym dyskutujecie i porażającej mocy aut to na pewno odczujecie różnicę pomiędzy oponami, które rozważacie.

Darepb - nie słuchaj głupot kolego

Co do tego rozmiaru

Dębica Frigo kosztuje z indeksem T - 152 PLN
    moim skromny zdaniem Barum Polaris 3 jest lepszy i aż o 11 PLN droższy - 163 PLN (ceny ze skąpca) ewentualnie Sava Eskimo S3+ / Viking Snow Tech II 167 PLN - podobna półka

Także moim zdaniem, warto dołożyć te 40 parę złotych i mieć jednak sporo lepszą oponę. Chyba że ktoś niedużo jeździ i głównym jego zmartwieniem jest śnieg, a budżet jest napięty. Bez wątpienia Dębica będzie wtedy dobrym wyborem i tutaj jestem zwolennikiem płacenia za coś lepszego, bo efekt jest widoczny.

Mój typ trafiający w 99% potrzeb osób tu pytających, w tym i Twój zapewne Darepb to:

Firestone Winterhawk 3 (po kiepskiej jakości poprzednich zrobili wreszcie dobrą) - 175 PLN/szt
    Uniroyal MS Plus 77 - 178 PLN/szt
    Semperit Speed Grip2 - 195 PLN/szt
    Nokian WR D3 - 195 PLN/szt
    czy Vrede Snowtrack 5 - 195 PLN/szt

Jak dla mnie pierdzielenie, że Nokian chyba jest na suchym tylko lepszy i nie warto... no cóż, moim zdaniem nie warto dopłacać do Continentala, zwłaszcza że ani auta mocą nie porażają, ani tez najwyższej półki nie są

Sylvo's Avatar
    Data dołączenia
    Mar 2014
    Miasto
    Nowy Dwór Mazowiecki
    Auto
    Audi
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.6 AVU

Domyślny

Użytkował ktoś opony zimowe "Firestone Winterhawk 2 Evo" ? (205/55/16)
    Dają radę?

Data dołączenia
    Jun 2014
    Miasto
    Warszawa
    Auto
    Leon Cupra
    Model
    Inny
    Silnik
    inny

Domyślny

W zeszłym roku kupiłem komplet Uniroyala MS 77 Plus w rozmiarze 225/45r17. Jestem bardzo zadowolony, jazda głownie miasto i podmiejskie tereny. Potwierdze opinie poprzedników że opona bdb radzi sobie na wodzie i błocie, ale żeby nikogo nie odstraczyć to muszę dodać że nie miałem problemów np. z wyjazdem z zaśnierzonego miejsca parkingowego.

cosmo-pl's Avatar
    Data dołączenia
    Dec 2007
    Miasto
    StalowaWola/Warszawa
    Auto
    a3
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.8 AGN
    Podziękował
    12 razy

Domyślny

Cytuj Oryginalnie napisane przez Sylvo Pokaż post
    Użytkował ktoś opony zimowe "Firestone Winterhawk 2 Evo" ? (205/55/16)
    Dają radę?
    Są tanie, bo są średnie i słabo dają radę moim zdaniem. Ten model nie był udany. Lepiej dołożyć do 3-ek, albo kupić dobrą budżetową.

kr3ngdee's Avatar
    Data dołączenia
    Mar 2010
    Miasto
    Toruń/Warszawa
    Auto
    Audi A3
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.9TDI ASZ
    Podziękował
    12 razy

Domyślny

Chcę dziś w końcu kupić opony, rozważam 2 marki, ale jestem prawie zdecydowany na Conti ( Nokian WR D3 195/65 R15 91 T i Continental ContiWinterContact TS850 195/65 R15 91 T

Trzy pytania:

1. Czy indeks ładowności 91 wystarczy do A3 8L ? ( w dowodzie dmc 1760kg,
    2. Czy indeks T wystarczy? Nie planuję na zimówkach przekraczać 190kmh, aczkolwiek na trasie autostradzie może zdarzyć się zbliżenie do tej prędkości np przy wyprzedzaniu w dobrych warunkach pogodowych np wczesną wiosną.
    3. Czy 195/65 na 15" ori felgę będzie okey?

Ostatnie pytanie poza konkursem to - gdzie polecilibyście kupić nowe opony. Ja np rozglądam się na oponeo.pl. Jestem w Warszawie, może być to sklep stacjonarny lub internetowy, byle do piątku mieć opony

Dodam, że mój budżet na to na dzień dzisiejszy to 1000zł
    Podpis niezgodny z regulaminem forum.

Kubi_BAM's Avatar
    Data dołączenia
    Dec 2009
    Miasto
    Warszawa
    Auto
    S3
    Model
    S3 8L
    Silnik
    1.8T BAM
    Podziękował
    2 razy

Domyślny

Cytuj Oryginalnie napisane przez kr3ngdee Pokaż post
    Chcę dziś w końcu kupić opony, rozważam 2 marki, ale jestem prawie zdecydowany na Conti ( Nokian WR D3 195/65 R15 91 T i Continental ContiWinterContact TS850 195/65 R15 91 T

Trzy pytania:

1. Czy indeks ładowności 91 wystarczy do A3 8L ? ( w dowodzie dmc 1760kg,
    2. Czy indeks T wystarczy? Nie planuję na zimówkach przekraczać 190kmh, aczkolwiek na trasie autostradzie może zdarzyć się zbliżenie do tej prędkości np przy wyprzedzaniu w dobrych warunkach pogodowych np wczesną wiosną.
    3. Czy 195/65 na 15" ori felgę będzie okey?

Ostatnie pytanie poza konkursem to - gdzie polecilibyście kupić nowe opony. Ja np rozglądam się na oponeo.pl. Jestem w Warszawie, może być to sklep stacjonarny lub internetowy, byle do piątku mieć opony

Dodam, że mój budżet na to na dzień dzisiejszy to 1000zł

Kolego,
    od 6 lat mam S3 BAM i zdecydowanie mogę Ci polecić GY UltraGrip. osobiście mam UG 6. w tym roku wyszły już 9. ale myślę że jak założysz UG 6 a nawet UG 5 będziesz zadowolony. rewelacyjna opona - sprawdzona w boju. świetne parametry na śniegu, błocie pośniegowym, w miarę cicha i wytrzymała. jeżdżę już 3 sezony.
    Do testów opon można podchodzić różnie, ale UG zawsze jest w czołówce podobnie jak wspomniany przez Ciebie Conti TS.
    co ciekawe w kilku testach pojawił się Nokian WR D3 nad którym sam się zastanawiam- niestety nie znalazłem jeszcze opinii a cenowo wcale nie jest dużo tańszy od Conti albo GY UG.

co do pytań:
    1. oczywiście, taki indeks przewidziany jest do tego modelu. indeks nośności/ładowności oznacza dopuszczalne obciążenie opony przy maks prędkości.
    2. Indeks prędkości T (do 190km/h) będzie ok pod warunkiem że będziesz pamiętał aby nie przekraczać prędkości Z letnimi lepiej dopasować ten indeks do możliwości auta i preferencji kierowcy
    3. pytanie jaką masz szerokość felgi.

oponeo jest ok, ale popatrz jeszcze na allegro albo innych portalach. czasami można trafić okazję. zwróć uwagę na DOT czyli określenie daty produkcji opony. wg nowych przepisów UE za nową oponę uznaje się oponę która ma (do potwierdzenia) 3/5 lat. lepiej jednak kupić coś z tego roku
    pozdro
    Kuba

pomocnik's Avatar
    Data dołączenia
    Sep 2013
    Miasto
    Gdansk
    Auto
    XXX
    Model
    Inny
    Silnik
    inny
    Podziękował
    481 razy

Domyślny

195/65 na oryginalną felgę jest jak najbardziej ok.

kr3ngdee's Avatar
    Data dołączenia
    Mar 2010
    Miasto
    Toruń/Warszawa
    Auto
    Audi A3
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.9TDI ASZ
    Podziękował
    12 razy

Domyślny

Cytuj Oryginalnie napisane przez Kubi_BAM Pokaż post
    Kolego, [...]
    Cytuj Oryginalnie napisane przez pomocnik Pokaż post
    195/65 na oryginalną felgę jest jak najbardziej ok. [...]
    Dzięki za opinię.
    Czyli nie ma sensu dopłacać do 8L do indeksu ładowności 95 oraz jeśli nie przekroczę 190kmh to będzie wszystko w porządku.

Widzę, że nawet jest ultragrip9. Mimo wszystko jeszcze zajrzę na konto oszczędnościowe, czy nie dopłacić i nie kupić opon z indeksem prędkości na 210kmh. Letnie to nawet kupię na 270, bo to inwestycja na kilka sezonów, a latem zdarza się polecieć szybciej na autostradzie. Zimą nawet jak warunki pozwolą to raczej będę się hamował, ale dla świętego spokoju chyba lepiej mieć to 210 zimą, bo to też użytkuje się wczesną wiosną.
    Podpis niezgodny z regulaminem forum.

cosmo-pl's Avatar
    Data dołączenia
    Dec 2007
    Miasto
    StalowaWola/Warszawa
    Auto
    a3
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.8 AGN
    Podziękował
    12 razy

Domyślny

No to może być z tym problem, bo wg producenta maksymalna prędkość to 210 km/h.

Co do opon, to nie powiedziałeś nic użytecznego, co by pomogło Ci doradzić, więc rzuć monetą, a UG 6 nie kupuje, bo to model sprzed kilku lat. Przeczytaj przynajmniej z kilka postów tego tematu Osobiście jakbym miał już kupować markę premium typu Conti, to wybrałbym Michelin Alpin 4, bo są trwałe i jak ktoś sporo jeździ, to dobry wybór, a w sumie to jedyne sensowne uzasadnienie kupowania opony premium do 15 letniego auta o przeciętnych osiągach. ja bym na Twoim miejscu sprawę porządnie przemyślał i odpowiedział sobie na pytanie czego od opon oczekuje, a kasę dołożył do jakichś fajnych felg na lato.

Strona 112 z 154 PierwszyPierwszy ... 1262102110111112113114122 ... OstatniOstatni

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 7 users browsing this thread. (0 members and 7 guests)

Zasady postowania