A czego oczekujesz od oleju, jaki budżet, jakie użytkowanie, ile bierze na 1000km?? Co ile olej zmieniasz?? Ja bym na początek z 1000 km przejechał i sprawdził zużycie, bo być może jest na tyle wysokie, że 10W40 będzie odpowiedni.
A czego oczekujesz od oleju, jaki budżet, jakie użytkowanie, ile bierze na 1000km?? Co ile olej zmieniasz?? Ja bym na początek z 1000 km przejechał i sprawdził zużycie, bo być może jest na tyle wysokie, że 10W40 będzie odpowiedni.
|
Strzalka przewaznie oznacza, w ktora strone dokrecac.
W prawo zakrecasz w lewo odkrecasz
czasami ciezko odkrecic jak gwint w pokrywie jest przeciagniety
-Audi A3
-rocznik 2007
-pojemnosc 2.0 TDI
-moc 170 KM
-przebieg 125 000km
-Castrol EDGE 5w30
-bieżące zużycie oleju- bagnet od max do min na 15k km
-DPF-tak
-zmiany oleju co 15k km
-33000 km rocznie glownie miasto,ciezka noga
-budżet, półka cenowa- niewazne
BKC 105km > BMN 170km
przebieg: 199 000
modyfikacje silnika: na razie brak, w najbliższym czasie DP, IC, TIP + program
zużycie oleju na 1000 km: 0,2 l
jaki olej używałeś poprzednio: Castrol EDGE 10w60
jak i gdzie użytkujesz auto: miasto, krótkie odcinki 10 km / dzień + 1x tydzień wieczorne upalanie + 3-4x / rok wypad na tor i inne pojeżdżawski
czego oczekujesz od oleju: zapewnienie dobrego smarowania przy codziennym użytkowaniu w mieście ( krótkie odcinki ) i trzymanie temperatury podczas upalania
jakim budżetem dysponujesz: 200 pln / 5L
inne: wcześniej jeździłem na Motul`u lub Millers`ie .
Pytanie zasadnicze czy zostać przy 10w60 czy dobry 5w30 się lepiej sprawdzi ??
Jakby nie było to dwa zupełnie inne oleje. Nie wiem więc o co pytasz - o modę internetową na oleje???
Przy Twojej jeździe to w ogóle bez sensu stosować olej 10W60, jak bierze już trochę oliwy, to w tym silniku też bez sensu jest 5W30 - pod względem lepkości najlepiej będzie dobrać coś z okolicy 50. To będzie najbardziej optymalna oliwa. Np MILLERS OILS XF LONGLIFE 5w50. Przy normalnych wymianach.
Chociaż ja bym zrobił coś innego jakby mi na aucie zależało. Zmieniałbym dwa razy częściej i lał np 300V 5W40 Motula z wymianą co 7500-10 000 km, albo jak za drogo to Valvoline VR1 5W50 z wymianą co 5000 km.
10W60 to olej do wyścigów albo konkretnych modeli aut, zaczyna działać dopiero przy około 120oC, wcześniej smaruje średnio.
@Marcin 1001
Przy DPF za bardzo wyboru nie ma - norma 507.00 - np Motul Specific 504.00/507.00 5W30 - powodzenia![]()
s3
mody: remap (jest), bedzie: tip, ic, wydech, remap
zużycie oleju: szczerze to nie wiem, za krótko mam auto i nie sprawdzałem
jaki olej używałeś poprzednio: Mobil 1 5w30 (poprzedni własciciel)
jak i gdzie użytkujesz auto: miasto, krótkie odcinki 10 km, czasem wieczorne "upalanko", ogólnie dynamiczna jazda, nie robię długich odcinków eską (powyzej 500km)
czego oczekujesz od oleju: zapewnienie dobrego smarowania przy codziennym użytkowaniu
jakim budżetem dysponujesz: 200 pln / 5L
Pytanko: jaki lać olej tzn. 5w30 czy 5w40 i czy coś konkretnego polecasz![]()
dawids (06-01-15)
There are currently 4 users browsing this thread. (0 members and 4 guests)