Strona 120 z 191 PierwszyPierwszy ... 2070110118119120121122130170 ... OstatniOstatni
Pokazane rezultaty 1,191 do 1,200 z 1907

Temat: Jaki model opon letnich

Data dołączenia
    Nov 2014
    Miasto
    Woźniki
    Auto
    Audi
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.8 AGN
    Podziękował
    5 razy

Domyślny

Głupie porównanie finansowe jeszcze mi na myśl nachodzi co do wyboru premium a budżetówki:
    Opon premium jest duży wybór, jedne szybciej się zdzierają, inne wolniej (względem przebiegu), wybierając dosyć żytowną oponę nie tracimy na przyczepności przy tych gumach. Za komplet damy załóżmy jak ja, 1800zł. Biorąc budżetówki zazwyczaj są przyczepne tylko na jednego rodzaju nawierzchni (suchy asfalt) - to już jedna rzecz, ale druga to żywotność, która jest zazwyczaj krótka

Opona premium jest załóżmy na 100 tys km przebiegu, komplet kosztuje 1800zł. Budżetówki kosztują za komplet 1000-1200zł, wystarczą na 50tys km.
    Do tego opony premium są uśrednione na wszystkiego rodzaju nawierzchnie, zaś budżetówki są głównie na suchy asfalt, poza nim już to tak jak na łysych oponach się czuć można - brak trakcji.
    Wiadomo, że z budżetówek jedna opona lepiej trzymie, więc kosztem zużycia to idzie.
    Reasumując jeden dobry komplet opon da nam i długą żywotność przy zachowaniu przyczepności na różnych nawierzchniach, do tego wychodzi taniej niż 2 komplety budżetówek(na te samą ilość przejechanych km), często są również reklamacje z powodu wad fabrycznych tych opon. Więc narazić się można na niepotrzebny stres dodatkowo.

brasilia's Avatar
    Data dołączenia
    Sep 2011
    Miasto
    Uniszowa
    Auto
    Audi A3
    Model
    A3 8L 5d
    Silnik
    1.8T AGU
    Podziękował
    15 razy

Domyślny

Cytuj Oryginalnie napisane przez Patryk14 Pokaż post
    Według jedna z najlepszych stron jeżeli chodzi o opony, jak nie chce się wam czytać na forum co koledzy którzy się znają mówią to wystarczy sobie wejść i macie wszystko na tacy:
    http://www.adac.de/infotestrat/tests...cePageId=31821
    Patryk14 może Ci to umknęło, ale ADAC już takie wiarygodne nie jest:

http://moto.wp.pl/kat,55194,title,Af...wiadomosc.html
    http://moto.onet.pl/aktualnosci/oszu...udowania/42ptc
    http://moto.wp.pl/kat,89554,title,Pr...wiadomosc.html

Naprawdę ciężko coś wybrać, szczególnie jak kolega który 15 lat robił w fabryce opon mówi, że wszystkie opony, które tam robią Dębica, Goodyear itd... są robione na tych samych maszynach w tej samej technologii a różnią się bieżnikiem i ceną

Cytuj Oryginalnie napisane przez morgan Pokaż post
    Następny, dla którego wygląd auta jest ważniejszy niż bezpieczeństwo.
    morgan: zbyt pochopne ocenianie innych to nie jest pożądana cecha u moderatora... nie znasz mnie a wiesz na czym mi zależy i ile mam kasy... spoko

cosmo.pl: dzięki zaraz obczaję te Nexeny

Data dołączenia
    Aug 2012
    Miasto
    Lublin
    Auto
    A3
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.8T AGU
    Podziękował
    43 razy

Domyślny

Ale tak czy siak koledzy maja racje... Jak nie stac na oppony to po co na sile 18? Oszczedzac mozna na elementach nie majacych wplywu na jazde i bezpoeczenstwo... Opony to jedyna rzecz laczace droge z autem i nie wyobrazam sobie zeby latac na jakis chinczykach z predkosciami 140+. To tak jakby zmieniac tarcze i klocki i mowic"nie wezme ate/zimmerman/itd tylko tani zamiennik bo zamiast 550 za kpl place 300"

Wysłano z Xperia L

cosmo-pl's Avatar
    Data dołączenia
    Dec 2007
    Miasto
    StalowaWola/Warszawa
    Auto
    a3
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.8 AGN
    Podziękował
    12 razy

Domyślny

Nie ma co przesadzać też w drugą stronę. Można wybrać spokojnie produkt, który nie będzie oponą premium, ale nadal bardzo dobry. Oczywiście firmy dbają nad wyraz o swoje topowe pozycje, aby zarabiać na nich więcej, m. in. ze względu na reklamę, ale nie znaczy to, że są one jedynym słusznym wyborem. Moje doświadczenia pokazują, że rzeczywistość testów jest mocno przekoloryzowana i trzeba do nich podchodzić z dużą rezerwą. Wcale też opony premium nie zużywają się wolniej, czasem szybciej i to dużo. Także dobierajcie opony zgodnie z oczekiwaniami i waszymi potrzebami. Jeden jeździ mniej, drugi więcej, trzeci łagodnie inny ostrzej. Daleki byłbym też od krytykowania na zasadzie, że jak kogoś stać na 18'' to musi od razu kupować Continental albo Goodyear.. a jak kupi Kumho czy Nexen, Barum itp., to należy w niego walić kamieniem? Ja, mając doświadczenie chyba z każdym typem opon, poza może chińskimi, coś na ich temat spokojnie mogę powiedzieć - dużo między sobą się nie różnią. Barumy, jeździły tak samo dobrze jak Yokohamy itd. Auto hamowało, radziło sobie w każdych warunkach - różnice były minimalne. Moim zdaniem, opona nie zastąpi wyobraźni kierowcy i bezpieczeństwo leży głównie po stronie kierującego. Jak ktoś do wypadku doprowadza i winą są słabe opony, to głównie jego wina, nie opon.

Data dołączenia
    Dec 2014
    Miasto
    kozy k. bielska-białej
    Auto
    audi
    Model
    S3 8P
    Silnik
    2.0T CDLA

Domyślny

Z nexenów fajne są n-blue eco albo tak jak kolega wyżej napisał n8000 lub jak ktoś woli bardziej sportową jazdę to n9000.

kamikadze79's Avatar
    Data dołączenia
    Jul 2009
    Miasto
    LLU
    Auto
    Audi
    Model
    A3 Sportback
    Silnik
    3.2 BMJ
    Podziękował
    raz

Domyślny

Powoli rozglądam się za oponami letnimi...
    Interesują mnie nowe opony o rozmiarze 225/45 R17 do ok 1500 zł. za komplet.
    Auto mocna oska,styl jazdy jak są warunki to się ''jedzie'',opony mogą być miękkie,mało km robię rocznie.
    Jak bym dolozyl jeszcze 150 to oprocz toyo i vredestein ultrac vorti cos ciekawego bedzie?
    Ostatnio edytowany przez kamikadze79 - 16-01-15 o 11:16

Data dołączenia
    Jun 2011
    Miasto
    we
    Auto
    3BG
    Model
    Inny
    Silnik
    inny
    Podziękował
    50 razy

Domyślny

Szukaj toyo t1r

czaro95's Avatar
    Data dołączenia
    Aug 2011
    Miasto
    Radom
    Auto
    Audi A3
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.8T AUM
    Podziękował
    18 razy

Domyślny

Panowie szukam 2 szt. opon na lato przód. Rozmiar 225/40/18 ew 215/40/18. Chodzi mi głównie o przyczepność bo na obecnych Dunlop Sp Sport(4mm) trakcje gubi na drugim biegu. Za 2szt. miałbym na wydanie w granicach 600zł. Co polecicie? Z nowych widziałem Federale Fk452 i Nankang Ns-20.

cosmo-pl's Avatar
    Data dołączenia
    Dec 2007
    Miasto
    StalowaWola/Warszawa
    Auto
    a3
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.8 AGN
    Podziękował
    12 razy

Domyślny

Przeczytaj parę postów wyżej, ale wg mnie to masz 4 opony do wymiany i ogólnie jak Cię nie stać na opony, to pomyśl o mniejszym rozmiarze. Jak chcesz koniecznie sobie dobrać to Nexen N8000 albo N9000 - szybko znikają, ale przynajmniej to dobre, koreańskie opony.

Wg mnie to jednak wieś, jeździć na wypaśnych 18'' i mieć 2 różne komplety opon, z tyłu i przodu. Ale to tylko moje zdanie, więc się nim zanadto nie przejmuj

Cytuj Oryginalnie napisane przez kamikadze79 Pokaż post
    Powoli rozglądam się za oponami letnimi...
    Interesują mnie nowe opony o rozmiarze 225/45 R17 do ok 1500 zł. za komplet.
    Auto mocna oska,styl jazdy jak są warunki to się ''jedzie'',opony mogą być miękkie,mało km robię rocznie.
    Vredestein Ultrac Vorti - komplet około 1400, 1450 naprawdę solidne opony. Toyo od nich odstają.

czaro95's Avatar
    Data dołączenia
    Aug 2011
    Miasto
    Radom
    Auto
    Audi A3
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.8T AUM
    Podziękował
    18 razy

Domyślny

Cytuj Oryginalnie napisane przez cosmo-pl Pokaż post
    Przeczytaj parę postów wyżej, ale wg mnie to masz 4 opony do wymiany i ogólnie jak Cię nie stać na opony, to pomyśl o mniejszym rozmiarze. Jak chcesz koniecznie sobie dobrać to Nexen N8000 albo N9000 - szybko znikają, ale przynajmniej to dobre, koreańskie opony.

Wg mnie to jednak wieś, jeździć na wypaśnych 18'' i mieć 2 różne komplety opon, z tyłu i przodu. Ale to tylko moje zdanie, więc się nim zanadto nie przejmuj

Vredestein Ultrac Vorti - komplet około 1400, 1450 naprawdę solidne opony. Toyo od nich odstają.
    Z tyłu mam bridgestone s-02 ale mało ich jest na rynku. W kwocie 600zł szukam też używek jeśli byłyby ładne oczywiście. Co do opon różnych na osiach przód-tył spotkałem sie wiele razy i duzo znajomych tak jeździ na 18' i ja nie widze w tym nic złego.

Strona 120 z 191 PierwszyPierwszy ... 2070110118119120121122130170 ... OstatniOstatni

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 7 users browsing this thread. (0 members and 7 guests)

Tags for this Thread

Zasady postowania