Strona 127 z 191 PierwszyPierwszy ... 2777117125126127128129137177 ... OstatniOstatni
Pokazane rezultaty 1,261 do 1,270 z 1907

Temat: Jaki model opon letnich

Data dołączenia
    Nov 2014
    Miasto
    Woźniki
    Auto
    Audi
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.8 AGN
    Podziękował
    5 razy

Domyślny

Mam pytanie powiązane z tematem:
    Jeżeli posiadam zimowe opony Fulda Kristall Montero 3 o rozmiarze 195/65/r15 o indeksie oporów C, to mając goodyear eagle f1 asymmetric 2 225/40/r18 letnie również o indeksie C mogę spodziewać się jednakowego spalania? (nie biorąc pod uwagę temperatury otoczenia - mam na myśli, że teraz gdy zimniej auto dłużej na ssaniu chodzi itd) w założeniu te same warunki drogowe i temperaturowe
    Jak się ma teoria do praktyki? Coś nie wierzę, że mi letnie gumy spalania nie podniosą.

Data dołączenia
    Oct 2014
    Miasto
    Lublin
    Auto
    Audi
    Model
    A3 8P
    Silnik
    1.9TDI BLS
    Podziękował
    2 razy

Domyślny

Cytuj Oryginalnie napisane przez cosmo-pl Pokaż post
    Nic nie piszecie o budżecie.

A propos oszczędzania paliwa na oponach..? Jesteś pewny kolego, że to ma głębszy sens?? Ja bym zmienił rozmiar na 205/55 r16 jeżeli mi by zależało na spalaniu. Jak chcesz być pro-eco, to kup opony o takim oznaczeniu. Ogólnie Semperit Speed Life 2 ma przy tym rozmiarze kategorię C i się chwalą małymi oporami przetaczania, ale znowu - sprzeczne oczekiwania - jak dobra na mokrym, to nie może być pro-eco. Głównie ze względu na głębokość zastosowanego bieżnika i trochę inną mieszankę. To samo jeżeli chodzi o zużycie opony, też głębszy bieżnik odrobinę i inna jego konstrukcja, stąd większe spalanie zazwyczaj.
    Jeżdżę teraz w zimie na 205/55 R16, ale na lato mam felgi R17 i muszę kupić opony. Oczywiście nie spodziewam się cudów i na pewno spalać musi więcej, ale myślę, że jakieś max 0,5l/100km. Dlatego chciałbym jakieś oszczędne opony. Myślałem, nad Nokian ZLine wcześniej ktoś mi polecał Line. Mam budżet około 400 zł za sztukę, bo nie chcę kupować czegoś kiepskiego tylko w miarę sprawdzone i pewne.

Cytuj Oryginalnie napisane przez Rafal_94 Pokaż post
    Jeżeli posiadam zimowe opony Fulda Kristall Montero 3 o rozmiarze 195/65/r15 o indeksie oporów C, to mając goodyear eagle f1 asymmetric 2 225/40/r18 letnie również o indeksie C mogę spodziewać się jednakowego spalania? (nie biorąc pod uwagę temperatury otoczenia - mam na myśli, że teraz gdy zimniej auto dłużej na ssaniu chodzi itd) w założeniu te same warunki drogowe i temperaturowe
    Jak się ma teoria do praktyki? Coś nie wierzę, że mi letnie gumy spalania nie podniosą.
    Na pewno spalanie nie będzie takie same pomyśl trochę. Szersza opona o niższym profilu to na pewno wzrost oporów toczenia, więc i spalanie pójdzie w górę.

cosmo-pl's Avatar
    Data dołączenia
    Dec 2007
    Miasto
    StalowaWola/Warszawa
    Auto
    a3
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.8 AGN
    Podziękował
    12 razy

Domyślny

Kolego tak jak pisałem, jak się opony dobrze sprawdzają na mokrym to nie będą oszczędne w spalaniu paliwa. Sądząc po etykiecie Nokianów - E nie będą oszczędne przy tym rozmiarze, ale pewnie dobrze trzymają się drogi za to. Tych opon nie znam, to Ci nie powiem na 100% jak jest. Do 400 PLN, to Cię stać na większość. Przeglądnij, te dobre i markowe i sobie wybierz coś. Ja Ci poleciłem Semperit Speed Life 2, poprzedniczka była bardzo dobra, a ta jest podobna i wydaje się równie dobra, również pod względem oszczędności.

marek_s3's Avatar
    Data dołączenia
    Feb 2010
    Miasto
    Waldenburg
    Auto
    Audi
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.8T AJQ
    Podziękował
    2 razy

Domyślny

Cytuj Oryginalnie napisane przez pomocnik Pokaż post
    Dzięki majkel, teraz przez Ciebie wychodzę na pianobijcę .
    nie przez majkela ale przez swoją tępą zadętość wychodzisz na błazna. Nie znasz ani mnie ani mojej wiedzy ani mojego doświadczenia powielasz czyjeś obelgi i błazenady.Tacy doradcy. A temu drugiemu to przyciera ale chyba zwój mózgowy...od kiedy to prawidłowy zamiennik seryjnego rozmiaru przyciera...już że sam popisał głupot to sie nie odniósł, zabrakło inteligencji..widocznie faktycznie zlewa za dużo, jak pisze , i to nocą w dziurawe prześcieradło..hehe..
    nikt nie czyta co Ty chcesz majkel, polecaja opony z miekkimi barkami jak rainsporty albo energy sejwersrejwer która nigdy nie bedzie jednoczesnie opona o najlepszych wlasciwosciach gripu na suchym , i o ile w rozmiarach 14-15 cali daje radę to dla kolegi w rozmiarze 18 " już zuepłnie inne opony sprawdzą się lepiej, tyle że tu nikt nie bierze pod uwagę o jaki rozmiar opony komuś chodzi - co jest kluczowe. Polecam stronę tyrereviews.com rynku w UK, gdzie jest 10 RAZY wiecej kupowanych nowych aut niz w PL i wartość rynku motoryzacyjnego ma zupełnie inną wartość niż nasz zaścianek, tam poczytać można 100 RAZY wiecej racjonalnych wypowiedzi niż na forum audi którego nadwornym doradcą jest użytkownik citroena + zaklejonego olejem 15w40 1.6....no gratuluję wam wszystkim że go słuchacie, nie daje wam to do myślenia ?

Data dołączenia
    Nov 2014
    Miasto
    Woźniki
    Auto
    Audi
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.8 AGN
    Podziękował
    5 razy

Domyślny

Cytuj Oryginalnie napisane przez cort06 Pokaż post
    Zamieszczone przez Rafal_94

Na pewno spalanie nie będzie takie same pomyśl trochę. Szersza opona o niższym profilu to na pewno wzrost oporów toczenia, więc i spalanie pójdzie w górę.

logika właśnie mi na to wskazuje, lecz znów po drugiej stronie podpowiada coś, że ta letnia jest klasy premium, miękka, lekka, jakaś technologia produkcji nowa i dlatego mnie zastanawia, jak to naprawdę jest się przekonam niedługo.

cosmo-pl's Avatar
    Data dołączenia
    Dec 2007
    Miasto
    StalowaWola/Warszawa
    Auto
    a3
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.8 AGN
    Podziękował
    12 razy

Domyślny

Cytuj Oryginalnie napisane przez marek_s3 Pokaż post
    nie przez majkela ale przez swoją tępą zadętość wychodzisz na błazna. Nie znasz ani mnie ani mojej wiedzy ani mojego doświadczenia powielasz czyjeś obelgi i błazenady.Tacy doradcy. A temu drugiemu to przyciera ale chyba zwój mózgowy...od kiedy to prawidłowy zamiennik seryjnego rozmiaru przyciera...już że sam popisał głupot to sie nie odniósł, zabrakło inteligencji..widocznie faktycznie zlewa za dużo, jak pisze , i to nocą w dziurawe prześcieradło..hehe..
    nikt nie czyta co Ty chcesz majkel, polecaja opony z miekkimi barkami jak rainsporty albo energy sejwersrejwer która nigdy nie bedzie jednoczesnie opona o najlepszych wlasciwosciach gripu na suchym , i o ile w rozmiarach 14-15 cali daje radę to dla kolegi w rozmiarze 18 " już zuepłnie inne opony sprawdzą się lepiej, tyle że tu nikt nie bierze pod uwagę o jaki rozmiar opony komuś chodzi - co jest kluczowe. Polecam stronę tyrereviews.com rynku w UK, gdzie jest 10 RAZY wiecej kupowanych nowych aut niz w PL i wartość rynku motoryzacyjnego ma zupełnie inną wartość niż nasz zaścianek, tam poczytać można 100 RAZY wiecej racjonalnych wypowiedzi niż na forum audi którego nadwornym doradcą jest użytkownik citroena + zaklejonego olejem 15w40 1.6....no gratuluję wam wszystkim że go słuchacie, nie daje wam to do myślenia ?
    Post zgłoszony do moderatorów, za wycieczki personalne i obrażanie użytkowników. Mam nadzieję, że zrobią porządek z Tobą w końcu. Twoja wiedza natomiast jest taka, że nie znasz norm olejowych i nie wiesz, że ES Micheline nie występuje w tym rozmiarze. Maks to 17. Ale to nie pierwszy raz, kiedy robisz z sam siebie błazna. Nic mi do tego tak naprawdę, możesz się dalej kompromitować, ale obrażać się nie pozwolę. Rady i wiedzę niech sobie ocenią użytkownicy. Ty naucz się pisać poprawnie po Polsku, bo tego bełkotu czytać się nie da.

7. The Following 2 Users Say Thank You to cosmo-pl For This Useful Post:

kr3ngdee (30-01-15),pomocnik (29-01-15)

pomocnik's Avatar
    Data dołączenia
    Sep 2013
    Miasto
    Gdansk
    Auto
    XXX
    Model
    Inny
    Silnik
    inny
    Podziękował
    481 razy

Domyślny

Cytuj Oryginalnie napisane przez marek_s3 Pokaż post
    Ad1. Co do mojego wspomnianego "pianobijstwa", odnosiło się to tylko i wyłącznie do jednej części wypowiedzi. To, że mało wiesz, a dużo piszesz oczywiście podtrzymuję, a na błazna to wychodzisz Ty, nie pierwszy i zapewne nie ostatni raz. Nie muszę niczego powielać, widzę co piszesz na forum.
    Ad2. Cosmo wyraźnie napisał, że taki rozmiar opony może trzeć w aucie na gwincie i dobrym spasie kół. Wiesz w ogóle o czym mowa, czy nie dopuszczasz możliwości, że coś może nie być seryjne i nie być odpowiednie dla każdego?
    Ad3. Rainsporty są miękkie właśnie w przypadku mniejszych rozmiarów .

9. The Following 2 Users Say Thank You to pomocnik For This Useful Post:

cosmo-pl (29-01-15),kr3ngdee (30-01-15)

sarin's Avatar
    Data dołączenia
    Nov 2010
    Miasto
    krk
    Auto
    Audi
    Model
    A3 8L 5d
    Silnik
    1.8T AUQ
    Podziękował
    143 razy

Domyślny

marek_s3 myślałem, że już skończyłeś grypsować w swoim stylu urągającym normalnej dyskusji
    ostrzeżenia słowne nie docierają, więc dostajesz ode mnie czerwo

zachęcam wszystkich do merytorycznej dyskusji
    [*] Jurek warhammer - 14.08.2015

11. The Following 2 Users Say Thank You to sarin For This Useful Post:

cosmo-pl (29-01-15),pomocnik (29-01-15)

brasilia's Avatar
    Data dołączenia
    Sep 2011
    Miasto
    Uniszowa
    Auto
    Audi A3
    Model
    A3 8L 5d
    Silnik
    1.8T AGU
    Podziękował
    15 razy

Domyślny

Ja yebie... Na pw sobie piszcie czułe słówka... Temat o oponach na lato a nie psychoanaliza użytkowników na odległość!!

Data dołączenia
    Oct 2014
    Miasto
    Lublin
    Auto
    Audi
    Model
    A3 8P
    Silnik
    1.9TDI BLS
    Podziękował
    2 razy

Domyślny

Panowi u mnie się trochę zmieniło. Zdecydowałem się, że narazie założę opony na te felgi 16 cali co mam a 17 sprzedaję. Teraz bardzo mocno zastanawiam się nad oponą Dunlop SP Sport Bluresponse 205/55 R16 91 V. Dużo osób je chwali? Macie jakieś doświadczenia?

Strona 127 z 191 PierwszyPierwszy ... 2777117125126127128129137177 ... OstatniOstatni

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 6 users browsing this thread. (0 members and 6 guests)

Tags for this Thread

Zasady postowania