Strona 23 z 83 PierwszyPierwszy ... 1321222324253373 ... OstatniOstatni
Pokazane rezultaty 221 do 230 z 830

Temat: Prosze o pomoc w wyborze oleju silnikowego V2 [PRZECZYTAJ 1. POST]

domel79's Avatar
    Data dołączenia
    Oct 2009
    Miasto
    Gniezno
    Auto
    VW
    Model
    Inny
    Silnik
    2.0TDI BMM
    Podziękował
    12 razy

Domyślny

nie moje auto ale dzieki za odp

a co powiesz na temat silnika BMM
    przebieg 85 tys
    auto mam od miesiaca
    jazda dynamiczna
    ubytków oleju brak
    jest DPF

czym go zalac ?

Data dołączenia
    Apr 2014
    Miasto
    Paździęczewo
    Auto
    Audi A4 1.8T Avant Quattro AJL
    Model
    Inny
    Silnik
    inny

Domyślny

specyfic 504/507 lub xclean + wsio 5w30

cosmo-pl's Avatar
    Data dołączenia
    Dec 2007
    Miasto
    StalowaWola/Warszawa
    Auto
    a3
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.8 AGN
    Podziękował
    12 razy

Domyślny

Cytuj Oryginalnie napisane przez domel79 Pokaż post
    nie moje auto ale dzieki za odp

a co powiesz na temat silnika BMM
    przebieg 85 tys
    auto mam od miesiaca
    jazda dynamiczna
    ubytków oleju brak
    jest DPF

czym go zalac ?
    No tu nie masz pola do popisu, bo jak dpf to tylko norma 507.00 i możesz zastosować to co kolega powyżej, z tym że ja do diesla wziąłbym Motul Specific 504.00/507.00 5W30. X-cleana do benzyny bardziej.

sebol78's Avatar
    Data dołączenia
    Jun 2011
    Miasto
    Poznań/Kaszczor
    Auto
    Audi S5
    Model
    Inny
    Silnik
    inny
    Podziękował
    59 razy

Domyślny

Tak czytam ten temat i niby coś znalazłem ale nie do końca więc zapytam

Do A3 1.9 TDI (ta słabsza) zero wycieków i połykania oleju, jeździ nią mój ojciec więc nie aż tak dużo i spokojnie
    Doczytałem że polecasz ...... Motul ??? X-cess 5w40

I do A3 3.2 Pb + Lpg ..... jeździłem na Motulu 8100 X-clin 5w40 i słyszałem że lepszy byłby 8100 X- cess 5w40
    Jazda 65% miasto, reszta trasa, jazda bez szaleństw ( sporadycznie raz na rok ) I jak na razie po 12 tys. może 1mm ubytku na bagnecie

Co polecacie
    I jak się ma sprawa oleju valvoline tak zachwalanego gdzieniegdzie

cosmo-pl's Avatar
    Data dołączenia
    Dec 2007
    Miasto
    StalowaWola/Warszawa
    Auto
    a3
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.8 AGN
    Podziękował
    12 razy

Domyślny

Nie wiem jak się ma sprawa olejów "zachwalanych", bo Ci co zazwyczaj to robią, nie mają pojęcia o tym, na czym jeżdżą, więc ja Ci nie odpowiem na to pytanie. Musisz popytać ich, co mają do powiedzenia na ten temat, chociaż zazwyczaj nic ciekawego. Każdy olej, który spełnia normy się nada i X-clean będzie najbardziej uniwersalny, bo się nada do jednego i do drugiego auta. Dodatkowo spełnia normę trochę wyższą dla diesla 505.01. Jeżeli więc chcecie razem olej wlewać i mieć na ewentualne dolewki wspólnie - jedną bańkę, to X-clean dla Ciebie i dla ojca będzie najlepszym wyborem. Powodzenia

6. Podziękowania dla cosmo-pl za pomoc w problemie

sebol78 (05-02-15)

sebol78's Avatar
    Data dołączenia
    Jun 2011
    Miasto
    Poznań/Kaszczor
    Auto
    Audi S5
    Model
    Inny
    Silnik
    inny
    Podziękował
    59 razy

Domyślny

Cytuj Oryginalnie napisane przez sebol78 Pokaż post
    I jak się ma sprawa oleju valvoline tak zachwalanego gdzieniegdzie
    Cytuj Oryginalnie napisane przez cosmo-pl Pokaż post
    Nie wiem jak się ma sprawa olejów "zachwalanych", bo Ci co zazwyczaj to robią, nie mają pojęcia o tym, na czym jeżdżą, więc ja Ci nie odpowiem na to pytanie. Musisz popytać ich, co mają do powiedzenia na ten temat, chociaż zazwyczaj nic ciekawego.
    No tak masz rację.... ale chodziło mi co np Ty myślisz o Valvoline .... jest dobry ? Jak wypada np w stosunku do Motula ? który lepszy ..... tak bardziej o to pytałem

cosmo-pl's Avatar
    Data dołączenia
    Dec 2007
    Miasto
    StalowaWola/Warszawa
    Auto
    a3
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.8 AGN
    Podziękował
    12 razy

Domyślny

Ciężko to jednoznacznie stwierdzić. Valvoline ma dobre oleje i sam kiedyś je stosowałem. Motul ma linie specjalistyczne, pod konkretne silniki. Obie marki mają swoje plusy i minusy. Żeby jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie trzeba by przeprowadzić testy. Ja stosuję Motula, m. in. ze względu na to, że nie znika tak łatwo i jest naprawdę trwały. Valvoline ma swoje oleje bardziej ogólne, czyli brak tam olejów sportowych czy dedykowanych, takich jak np linia Specific czy 300V w Motulu. Są przeciętne sportowe 5W50, 10W60 i 20W50, które bardziej przypominają oleje półsyntetyczne i nadają się na niewielki przebieg lub do stosowania w autach, które olej spalają - duże pojemności w przypadku typowo amerykańskiej motoryzacji. Motul z kolei ma oleje bardziej lepkie i posiadające wyższą temperaturę płynięcia o kilka stopni niż Valvoilne, więc są cięższe podczas rozruchu. Coś za coś, bo im bardziej olej rozpięty, tym szybciej jego właściwości znikają.

Data dołączenia
    Jun 2013
    Miasto
    Głogów
    Auto
    Audi
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.6 AVU
    Podziękował
    raz

Domyślny

Silnik: 1,6 AVU, polift 2001 rok, przebieg 225 000 km

zużycie oleju na 1000 km: auto w moim posiadaniu od tygodnia / kilkuset kilometrów
    -poprzedni właściciel używał CASTROL 10W40
    -użytkowanie pojazdu codziennie parę km do pracy ( zmniejszej miejscoowosci do miasta), na weekend jakieś wypady do szkoły, za miasto itp. Jazda w tygodniu raczej spokojna, jedynie na weekend na szybszych trasach większe predkosci
    -chcę być pewny jego jakości i tego że będzie dobry dla mojego silnika
    - na olej nie szczędzę. max 40zł/litr. i jakieś pewne źródło zakupu (inter cars?)

Może powinienem się wstrzymać z tym pytaniem dopóki dłużej nie polatam tym autem ale chce poznać opinie o najlepszych olejach do tych silników. Do poprzedniego auta (civic vi gen) używałem Motul 10w40 synergie i byłem bardzo zadowolony
    Ostatnio edytowany przez sz.marcinkowski - 05-02-15 o 20:09 Powód: dodanie szczegółów

sebol78's Avatar
    Data dołączenia
    Jun 2011
    Miasto
    Poznań/Kaszczor
    Auto
    Audi S5
    Model
    Inny
    Silnik
    inny
    Podziękował
    59 razy

Domyślny

Cytuj Oryginalnie napisane przez cosmo-pl Pokaż post
    Ciężko to jednoznacznie stwierdzić. Valvoline ma dobre oleje i sam kiedyś je stosowałem. Motul ma linie specjalistyczne, pod konkretne silniki. Obie marki mają swoje plusy i minusy. Żeby jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie trzeba by przeprowadzić testy. Ja stosuję Motula, m. in. ze względu na to, że nie znika tak łatwo i jest naprawdę trwały. Valvoline ma swoje oleje bardziej ogólne, czyli brak tam olejów sportowych czy dedykowanych, takich jak np linia Specific czy 300V w Motulu. Są przeciętne sportowe 5W50, 10W60 i 20W50, które bardziej przypominają oleje półsyntetyczne i nadają się na niewielki przebieg lub do stosowania w autach, które olej spalają - duże pojemności w przypadku typowo amerykańskiej motoryzacji. Motul z kolei ma oleje bardziej lepkie i posiadające wyższą temperaturę płynięcia o kilka stopni niż Valvoilne, więc są cięższe podczas rozruchu. Coś za coś, bo im bardziej olej rozpięty, tym szybciej jego właściwości znikają.
    Ale to już przybliżyło mi zdanie na ten temat Czyli trzymajmy się tego co pewne dzięki

cosmo-pl's Avatar
    Data dołączenia
    Dec 2007
    Miasto
    StalowaWola/Warszawa
    Auto
    a3
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.8 AGN
    Podziękował
    12 razy

Domyślny

Przejedź ten 1000 km i kontroluj zużycie, potem napisz, to się zastanowimy co i jak. Jak już masz kilkaset km przejechane, to 1000 km nie zajmie Ci dużo. Warto stosować olej jak najlepszy, jak się okaże, że nie bierze, to raczej bym Ci polecał dobry syntetyk.

dobre źródło oleju, to takie, które posiada jakiś certyfikat aktualny sprzedaży np znajdziesz bez problemu

Strona 23 z 83 PierwszyPierwszy ... 1321222324253373 ... OstatniOstatni

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Tags for this Thread

Zasady postowania