A czy wypowiedziałeś jego polise?
A czy wypowiedziałeś jego polise?
|
Właśnie tak, bo od razu chciałem kupić własną bo jego wychodziła o wiele drożej.
Jeżeli jego polisę wypowiedziałeś zanim trzeba było wpłacić II ratę, i masz na to potwierdzenie, śpij spokojnie
Możesz kontrolnie zadzwonić do ubezpieczalni i wyjaśnić
No właśnie chyba przejade do biura i wszystko wyjasnie bo nie lubie takich sytuacji.
Bo przecież logicznie myślac: Facet sobie jeździł z niewaznym ubezpieczeniem jakiś czas bo nie zapłacił drugiej raty. Ja kupiłem od niego auto wypowiedziałem polise bo nie musze kontynuować jego ubepieczenia i zrobiłem na siebie, więc dlaczego miałbym placić za jego ubezpieczenie. To chore. Mam nadzieje ze sie to wyjaśni.
Dzieki za odpowiedzi![]()
Ubezpieczenie jest ważne przez cały okres na które jest zawarte, niezależnie od tego, czy płatność była spóźniona czy nie. Jeśli do miesiąca od zakupu nie wypowiesz ubezpieczenia, to przechodzi ono na ciebie z wszystkimi przywilejami i obowiązkami, czyli właśnie zaległość w płatności poprzedniego właściciela przechodzi na ciebie. Jeśli wypowiedziałeś do miesiąca to jesteś kryty![]()
Z tym się nie zgodzę:
"W sytuacji, gdy zakupimy pojazd, który posiada aktualną polisę ubezpieczenia OC, możemy ją wypowiedzieć w dowolnym momencie lub korzystać z niej do końca jej trwania. Warto wiedzieć, że w związku z nowelizacją ustawy o ubezpieczeniach obowiązkowych od 11 lutego 2012 roku taka umowa nie zostanie automatycznie przedłużona na następny rok.
Dodatkowo, jeżeli zdecydujemy się na korzystanie z polisy zbywcy do końca jej obowiązywania, towarzystwo, w którym pojazd jest ubezpieczony może dokonać rekalkulacji składki. Zgodnie z art. 31 ust. 2 Ustawy o ubezpieczeniach obowiązkowych, Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych, jeżeli nabywca pojazdu nie wypowie umowy ubezpieczenia OC, zakład ubezpieczeń może dokonać rekalkulacji składki za okres od dnia zakupu pojazdu, uwzględniając zwyżki oraz zniżki, które przysługują nabywcy.
Jeżeli występujemy w roli zbywcy, musimy pamiętać, że mamy obowiązek powiadomić zakład ubezpieczeń w ciągu 14 dni o sprzedaży pojazdu. W przeciwnym razie w przypadku jakichkolwiek zaległości w składce zakład ubezpieczeń może zażądać od nas zapłaty części zaległej składki, nawet, jeżeli termin zapłaty przypada po dniu zbycia pojazdu. Dzieje się tak, gdyż zgodnie z ustawą do chwili powiadomienia zakładu ubezpieczeń o zbyciu pojazdu, zbywca wraz z nabywcą odpowiadają solidarnie za zapłatę należnej składki."
Tak jak napisał @flito, jeżeli kupiłeś samochód z opłaconym OC, a termin zapłaty kolejnej raty wypadał na dzień po dniu w którym zdążyłeś wypowiedzieć tą polisę to nie ma problemu, ale jeżeli kupiłeś auto, w którym termin zapłaty składki przypadał przed datą zakupu, a ty wypowiedziałeś OC później niż w dniu zakupu, to ubezpieczyciel, może domagać się od Ciebie zapłaty składki za okres kiedy korzystałeś z ubezpieczenia, które nie było opłacone, nawet gdyby był to 1 dzień a do dnia sprzedaży zaległą składkę zobowiązany jest zapłacić sprzedający. A jeżeli wypowiedziałeś OC w dniu zakupu i jednocześnie kupiłeś nową polisę to też nie powinno byc problemu, kwestia udowodnienia ubezpieczycielowi.
Witam Was,
Mam pytanie bo właśnie ubezpieczyłem auto ale zauważyłem, że w umowie jest inna wersja wyposażenia (Attraction zamiast Ambiente). Ma to jakieś znaczenie? Chodzi oczywiście tylko o OC bo w AC to wiem, że ma. Chodzi mi o to czy w przypadku jakiejś kolizji nie zrobią jakiś problemów.
Witam
Mam mały(!) problem - zawarłem w marcu z Proama ubezpieczenie OC. Do tego czasu nic się nie działo, aż dwa tygodnie temu przyszło pismo z Liberty Direct odnośnie zapłaty za ubezpieczenie.
Do tego czasu owszem - ubezpieczałem się w Liberty ale Proama zaoferowała mi lepszą ofertę. Liberty wysłało mi pismo, że w związku z końcem okresu ubezpieczenia ma dla mnie ofertę na kolejny rok. Nie odpowiedziałem na to pismo ale prosiłem w Proamie aby w razie konieczności, wygłosić moje dotychczasowe ubezpieczenie.
Po otrzymaniu pisma od Liberty Direct, znalazłem w necie artykuł, że nie muszę płacić całości okresu ubezpieczenia a jedynie dotychczasowy czas jaki minął bądź też wgl nie będę musiał ponosić kosztów. Wysłałem zatem pismo z potwierdzeniem zawarcia umowy z inną firmą lecz dzisiaj przyszedł kolejny list gdzie ponawiają uiszczenie opłaty za OC. Ktoś miał taki przypadek? W Proamie płacę niecałe 400 zł, W Liberty to prawie 500...
Jak załatwiałeś w Proamie nowe ubezpieczenie nie podpisywałeś wypowiedzenia? mi dali, podpisałem w 2 egzemplarzach z czego jeden wysłali do poprzedniego ubezpieczyciela.. coś takiego http://www.conditor.pl/files/wypowiedzenie.pdf. Jak to masz, to według mnie jesteś kryty![]()
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)