Przód ale strony nie jestem jednoznacznie rozpoznaćale będę próbował jakoś to wyczuć
Przód ale strony nie jestem jednoznacznie rozpoznaćale będę próbował jakoś to wyczuć
|
Już wiem tyle, że na 99% jest to w lewym kole(przód). Ogarnąłem też że jak się toczę bardzo wolno jak np. dohamowuję do świateł i jak koła się jeszcze kręcą to słychać takie delikatne tarcie/trzeszczenie aż do momentu jak się zatrzymam. Analogicznie to występuje jak bardzo powoli ruszam.
Może poprostu zacisk Ci nie odbija całkiem i klocek trze o tarcze.
Witam, moj problem polega na tym iz przy ruszeniu na skreconych kolach jest slyszalny pojedynczy "strzal" dochodzacy z przodu samochodu, podczas jazdy jest cisza, problem powraca znow przy parkowaniu gdy skrece na maxa kola. Zamowilem tuleje przedniego wahacza (pelne z S3) + gumy na stabilizator miejmy nadzieje ze w tym tkwi sedno sprawy.
Wysłane z mojego GT-I9515 przy użyciu Tapatalka
Cześć,
Mam problem z z moim Audi A3 8L po lifcie, rok. 2002, 1.8 T 150KM, 5 drzwi, 5 biegów Manual, napęd na przednie kola.
Od jakiegoś czasu podczas ruszania/cofania, czasem tez redukcji słyszę stuk dobiegający z okolicy silnika/skrzyni.
Dźwięk ten nie występuje przy wyższych biegach.
Dodam jeszcze, ze słychać ten dźwięk dopiero po puszczeniu sprzęgła, samo wrzucenie biegu nie powoduje żadnych odgłosów i problemów.
Mechanik któremu opisałem problem jest przekonany, że wina są nity w skrzyni biegów.
Jednak, po przeczytaniu postów na forum nie jestem pewny czy jest to możliwe, ponieważ przeczytałem, że wada z nitami dotyczy jedynie silnika 1.6, a nie 1.8 T.
Czy ktoś mógłby to potwierdzić?
Czy możliwe, że problem ten spowodowany jest czymś innym?
PS.
Poleci ktoś dobrego mechanika we Wrocławiu ?
pisalem Ci juz przeciez w innym temacie ze do sprawdzenia poduszka silnika, a dokladniej ta od rozrzadu ... ewentualnie od skrzyni
To ja może opowiem taką historię.
Objaw: jeden mocny stuk podczas energicznego ruszania, czasami również podczas hamowania, ostrego zakrętu ze średnią prędkością. Puknięcie głuche, bardzo dobrze słyszalne i wyczuwalne, czuć na całym nadwoziu, a najbardziej w okolicach nóg kierowcy i pasażera.
Dwóch diagnostów na ścieżce diagnostycznej poległo, wszystko co oni byli w stanie sprawdzić było ok. Dopiero znajomy mechanik zasugerował żeby sprawdzić wszystkie śruby w przednim zawieszeniu.
Rozwiązanie problemu: cztery śruby M14 mocujące ramę pomocniczą do nadwozia. Te dwie przednie były NIEDOKRĘCONE. Tzn. nie latały luźno, ale były dokręcone tak na oko 70-80Nm, podczas kiedy specyfikacja mówi, że powinny być dokręcone momentem 100Nm + 90 stopni (czyli ogólnie rzecz biorąc doje****e ile tylko się da). Dodatkowo warto je przemyć i zastosować nowy preparat zabezpieczający, klej do gwintów, tak jak było to zrobione oryginalnie.
W moim przypadku dalej coś tam sobie lubi puknąć, zwłaszcza przy ostrym ruszaniu pod lekkie wzniesienie z pasażerami - wtedy przód mocno się unosi. Do wymiany pójdą tuleje wahaczy i tuleje stabilizatora (te dwie małe gumki mocowane do ramy pomocniczej). Zobaczymy jaki będzie ciąg dalszy![]()
Po około 5 wizytach u mechaników problem nadal występuje. Sprawdzane były poduszki pod silnikiem i skrzynią i są OK. Sprawdzane były przeguby wewnętrzne i też są OK.
Jeden mechanik twierdzi, że winne jest sprzęgło.
Dwóch innych, że na 100% to mechanizm różnicowy (tzw. ścinanie nitów) mimo, że im mówiłem, że ta wada w tej wersji silnikowej ponoć nie występuje
Sprawdziłem jaki mam model skrzyni. Model to EVS.
Czy w tej skrzyni występowała ta wada z nitami ?
Jeśli macie pomysł co może być przyczyną z góry dziękuję.
Pozdrawiam
Rafał
EDIT:
Dźwięk ten można też wywołać po przez poruszanie autem ręcznie na biegu. Poniżej link do filmiku na którym to robię.
Ostatnio edytowany przez bialagora90 - 03-03-16 o 16:14
bialagora90 ja w swoim a3 miałem pukanie bardzo głośne przy zmianie biegu lub nawet jak odpuszczlem do zera gaz podczas jazdy. Winowajcą okazała sie poduszka silnika ta pod puszką filtra powietrza, wykręć puszkę i zobacz dokładnie czy nic jej nie jest, ja poszedłem za ciosem i wszytskie 3 poduszki założyłem noweJest cisza i spokój
Pozdrawiam
Witam mam mały problem po wymianie całego zawieszenia na (-35), wszystkie gumy plus przeguby wewnętrzne i zewnętrzne zaczęło mi coś stukac przez ruszaniu i hamowaniu czy to może być winna nowych sprężyn? Dodam ze po deszczu przestało ale jak przestało padać to znów ..
Jaki powinien być prześwit miedzy kielichem a tym korkiem plastikowym pod maska od mocowania mcpersona? U mnie jest 1cm.
Edit MOJE ROZWIĄZANIE
U mnie okazało sie ze była śruba poluzowana od wachacza ta co do sanek sie przykreca po dokreceniu wszystko ustalo
Ostatnio edytowany przez compaq1 - 22-07-16 o 11:32
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)