Strona 119 z 132 PierwszyPierwszy ... 1969109117118119120121129 ... OstatniOstatni
Pokazane rezultaty 1,181 do 1,190 z 1315

Temat: Pytania do naszego prawnika klubowego

Marcin_BP's Avatar
    Data dołączenia
    Jul 2011
    Miasto
    Lublin / BP
    Auto
    Audi
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.9TDI ASZ
    Podziękował
    61 razy

Domyślny

Temat już był niedawno omawiany tyle że sprawa dotyczyła niesprawnego przedmiotu, a w moim przypadku przedmiot był sprawny. Otóż tak, wystawiłem znajomego telefon na allegro, sprzedał się, kupujący wpłacił kasę, wysłałem mu telefon. A po kilku dniach dostałem e-mail o treści:
    Wczoraj otrzymalem telefon
    Niestety nie spelnia on moich oczekiwan
    w zwiazku z powyzszym odsylam go Panu w poniedzialek rano

prosze o zwrot pieniadzy na dane[...]
    na co mu odpisałem:

Witam,
    jak to nie spełnia oczekiwań? W żadnym wypadku nie przyjmuję zwrotu towaru.
    a on na to

wiem ze to nie jest nowy telefon i cena byla niska ale mam prawo do zwrotu i go odsylam
    pozdrawiam
    na co ja:

Witam, owszem prawo do zwrotu przysługuje ale gdy kupi się produkt NOWY od firmy. Kupił Pan produkt używany od osoby prywatnej, nie mam pewności czy Pan tam jakiejś części nie wymienił sobie. Proszę nie odsyłać ponieważ nie przyjmę zwrotu.
    a on:

telefon nie jest zgodny z opisem nie dziala przycisk aparatu przegladarka internetowa tez o bateri nie wspomne
    jezeli nie przyjmie pan zwrotu wystawiam negatywa zglaszam sprawe na allegro i policje
    Co w takim przypadku robić? Telefon jest sprawny, sprawdzałem go przed wysyłką i jakoś nie wspomniał na początku nic o tym że coś nie działa tylko dopiero jak się nie zgodziłem na zwrot. Mało tego wysyłając ostatnią wiadomość usunął część naszej korespondencji

pomocnik's Avatar
    Data dołączenia
    Sep 2013
    Miasto
    Gdansk
    Auto
    XXX
    Model
    Inny
    Silnik
    inny
    Podziękował
    481 razy

Domyślny

Najzwyczajniej w swiecie nie przyjmuj zwrotu .

3. Podziękowania dla pomocnik za pomoc w problemie

Marcin_BP (20-11-15)

sxgn's Avatar
    Data dołączenia
    Jul 2009
    Miasto
    Warszawa
    Auto
    Łopel Astra ST A16LET
    Model
    Inny
    Silnik
    inny
    Podziękował
    29 razy

Domyślny

Chyba tyle w temacie:
    http://ezakupy.uokik.gov.pl/faq/czy-...awartej-umowy/
    Jeżeli sprzedawałeś jako osoba prywatna to po prostu nie odbieraj paczki, nic Ci nie może zrobić.
    Ewentualnie tutaj to samo:
    http://ezakupy.uokik.gov.pl/faq/zaku...soby-fizycznej

Jeżeli pomogłem, kliknij "Pomógł"

5. Podziękowania dla sxgn za pomoc w problemie

Marcin_BP (20-11-15)

mariusz11111's Avatar
    Data dołączenia
    Feb 2009
    Miasto
    Sram na Rosję !
    Auto
    audi
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.8T ARY
    Podziękował
    202 razy

Domyślny

Marcin sprawa prosta
    nie odbieraj paczki/zwrotu
    a to ze powiadomi o tym allegro to nic, tam pracują osoby umysłowo chore przynajmniej ja tyle wywnioskowałem z moim przejściem z allegro
    jesli chodzi o policję to też luz nikt takowego zawiadomienia od niego nie przyjmie
    co najwyżej sprawa z powództwa cywilnego i to też nie bo teraz w sądach jest moda na tzn mediacje w sprawach cywilnych
    jedyne wady widoczne gołym okiem o których nie poinformowałeś kupującego, do tego może składac roszczenia ale i zapewne wysłałeś fona paczką która była ubezpieczona na taką okoliczność więc nawet jeśli to kupujący jest sam sobie winny
    koniec końców dostaniesz pewnie od kupującego negatywa i na tym sie pewnie skończy

UWAGA! Skargi i żale do firmy BARTPOL Ostrowiec Św ( oddział Kingsoftu )
    http://www.a3-club.net/forum/showthr...-Kingsoftu-%29

aby aby aby aby aby aby

7. Podziękowania dla mariusz11111 za pomoc w problemie

Marcin_BP (21-11-15)

Data dołączenia
    Mar 2015
    Miasto
    Radomsko
    Auto
    Audi A3
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.8T AGU

Domyślny

Pytanie troszke z innej beczki, ale też potrzebującej porady prawnej, nie motoryzacyjne, ale zakup internetowy.
    Zakupiłem na olx konsole PS4 , cena troszke okazyjna, 1000zł. Pan chciał przelew, pisałem z nim wiadomości gadka kleiła się dobrze zaufałem mu. POwiedział zeby wyslac mu potwierdzenie przelewu i wyśle konsole, podałem mu także dane do wysyłki. Wykonałem przelew na poczcie wysłałem maila z potwierdzeniem, odpisał że jeszcze nie weszło na konto jak wejdzie to wyśle. I kontakt się urwał
    Niby to było w poniedziałek mineło 2 dni ja wysłałem z 5 wiadomości niestety brak odpowiedzi. Może za bardzo się emocjonuje ale 1000zł dla mnie to dużo kasy, może nie odbiera poczty czy coś i wyśle, ale ten brak kontaktu jest podejrzany...
    Mam jego dane nr. konta ,imię nazwisko, adres. Tylko ciekawe czy dane są prawdziwe, bo po samym numerze konta przecież bank nie udzieli mi danych. Pan z woj. Kujawsko pomorskiego gmina topólka ( niedaleko Brześć Kujawski, Włocławek). Nie wiem kurde co robić nie mam nr. tel ani nic. Wszystko było prez olx i mam maila w razie W.
    Tak wiem nie powinno się wysyłać kasy przelewem takiej dużej, tylko pobranie jestem głupi wiem ale potrzebuje rady co dalej
    Pozdrawiam
    Moje A3 1.8T

Niezgodne z regulaminem forum, masz problem, czytaj regulamin.

pomocnik's Avatar
    Data dołączenia
    Sep 2013
    Miasto
    Gdansk
    Auto
    XXX
    Model
    Inny
    Silnik
    inny
    Podziękował
    481 razy

Domyślny

Nie zrobisz nic poza zgłoszeniem na policję, jeśli okaże się, że gość w dalszym ciągu się nie odzywa. Dane pewnie lewe, jeśli się to potwierdzi, to od razu Ci powiem, że nic z tym nie zrobią - poza umorzeniem oczywiście.
    Dziwię się, że pomimo, że tyle się o tym mówi, to ludzie nadal ślą w ciemno kasę (często większą niż Ty), a później się dziwią, że pojawiają się problemy. Okazyjna cena, naleganie na przelew, schemat stary jak świat, ale jak widać działa .
    Oby w Twoim przypadku okazało się, że to jedynie jakiś problem z komunikacją, aczkolwiek traktuj to jako nauczkę na przyszłość.

KOPACABANA's Avatar
    Data dołączenia
    Nov 2015
    Miasto
    Siemiatycze
    Auto
    Audi
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.8T AGU
    Podziękował
    3 razy

Domyślny

zgłoś na policje, oni się tym zajmą, ale żeby to odzyskać najpewniej będziesz ciągał się z nim po sądach.

mariusz11111's Avatar
    Data dołączenia
    Feb 2009
    Miasto
    Sram na Rosję !
    Auto
    audi
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.8T ARY
    Podziękował
    202 razy

Domyślny

na razie nic nie rób poza czekaniem i ewentualnie pisaniem/dzwonieniem do sprzedającego
    nie pamiętam ile dokładnie ma dni do wysłania sprzedający ci paczki ale okres oczekiwania tez pewnie jakiś jest
    zrób skan kupionej rzeczy przez internet + korespondencja + skan dokonania wpłaty i z tym po pewnym czasie udaj się do niebieskich

W bankach ot tak nie zakładają konta więc miejmy nadzieje że dane osobowe są prawdziwe a sprzedający leci w ciula, po ID komputera też można człowieka znaleźć
    No chyba że sprzedający jest dość mądrą osoba i ma swoich żołnierzyków a wtedy szukaj wiatru w polu

Tyle się bębni o takich rzeczach a ludzie w dalszym ciągu sa tak naiwni. "bo dobrze mi się z nim rozmawiało" i to jest argument do tego aby zaufać człowiekowi i wysłać mu tałzena ???

UWAGA! Skargi i żale do firmy BARTPOL Ostrowiec Św ( oddział Kingsoftu )
    http://www.a3-club.net/forum/showthr...-Kingsoftu-%29

aby aby aby aby aby aby

sxgn's Avatar
    Data dołączenia
    Jul 2009
    Miasto
    Warszawa
    Auto
    Łopel Astra ST A16LET
    Model
    Inny
    Silnik
    inny
    Podziękował
    29 razy

Domyślny

Cytuj Oryginalnie napisane przez mariusz11111 Pokaż post
    nie pamiętam ile dokładnie ma dni do wysłania sprzedający ci paczki ale okres oczekiwania tez pewnie jakiś jest
    Sam OLX krzyczy, żeby nie wpłacać kasy tylko robić transakcje z ręki do ręki, więc w tym wypadku coś takiego jak okres oczekiwania na wysłanie paczki nie istnieje.
    Ale jak wcześniej napisano, możesz już powoli zbierać wszelkie dokumenty i maile związane z tą transakcją, poczekać jeszcze kilka, kilkanaście dni i udać się na policję.

Jeżeli pomogłem, kliknij "Pomógł"

flito's Avatar
    Data dołączenia
    Jul 2012
    Miasto
    Trzebinia / Kraków Balice
    Auto
    SEAT Leon
    Model
    Inny
    Silnik
    inny
    Podziękował
    10 razy

Domyślny

Cytuj Oryginalnie napisane przez sxgn Pokaż post
    transakcje z ręki do ręki,
    - cała idea tego serwisu Jeśli paczki to tylko kurierskie pobraniowe gdy można sprawdzić przesyłkę przy odbiorze. Czasem mozna się zgodzić na zaliczke np. 30 zł na konto na poczet wysyłki (tak proponuję gdy ktoś chce ode mnie kupić wysyłkowo)

do autora tematu: Konto w banku mogło być na słupa lub karte prepaidową. Nic z tym nie zdziałasz już raczej..

Strona 119 z 132 PierwszyPierwszy ... 1969109117118119120121129 ... OstatniOstatni

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 3 users browsing this thread. (0 members and 3 guests)

Zasady postowania