Strona 6 z 12 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokazane rezultaty 51 do 60 z 112

Temat: [8P] Problem z odpaleniem

kuebk's Avatar
    Data dołączenia
    May 2010
    Miasto
    Berlin
    Auto
    Audi
    Model
    A3 Sportback
    Silnik
    2.0 TDI CR CBBB (170KM)
    Podziękował
    32 razy

Domyślny

Problem o ktorym piszesz na koncu faktycznie moze wystepowac, w przypadku "slabego" alternatora, rozrusznika, akumulatora istnieje potrzeba albo ogarniecia tego albo poprawy map startowych w sterowniku silnika - jednak jest pewne ale, ten problem objawia sie glownie na silniku rozgrzanym do temperatury roboczej.
    Jesli Ty przejechales 5km, to watpie ze sie rozgrzal do takej temperatury.

Data dołączenia
    May 2013
    Miasto
    Wrocław
    Auto
    AUDI
    Model
    A3 8P
    Silnik
    1.9TDI BLS
    Podziękował
    6 razy

Domyślny

ok to fakt ze silnik na pewno nie rozgrzal sie po tych 5km ale co to by moglo oznaczac w tym przypadku? Podejrzewam ze moze to oznaczac przyslowiowe wszystko i nic ale faktycznie to krecenie na cieplym (nawet nie do temp. roboczej) moze trwac nagle 2 - 3 sekundy a nie jak dotychczas przez 3 lata uzytkowania auta kore juz przy kupnie mialo przejechane okolo 200k km?

A moze to jednac czujnik polozenia walka rozrzadu? czy to nie wchodzi tutaj w gre?

kuebk's Avatar
    Data dołączenia
    May 2010
    Miasto
    Berlin
    Auto
    Audi
    Model
    A3 Sportback
    Silnik
    2.0 TDI CR CBBB (170KM)
    Podziękował
    32 razy

Domyślny

Skoro masz bledy to na pewno cos jest nie tak. Tam sa dwa czujniki G40 (czujnik na walku) i G28 (czujnik na wale) - sygnaly z tych czujnikow musza sie zgrywac ze soba. Twoje dlugie odpalania polega na tym ze kilka obrotow musi minac zanim sie zgraja. Czemu tak sie dzieje to juz ktos bardziej doswiadczony musi powiedziec.

4. Podziękowania dla kuebk za pomoc w problemie

karlamba (01-03-16)

Data dołączenia
    May 2013
    Miasto
    Wrocław
    Auto
    AUDI
    Model
    A3 8P
    Silnik
    1.9TDI BLS
    Podziękował
    6 razy

Domyślny

ok dzieki

Jesli bylby problem z ktorymkolwiek z tych czujnikow to blad na kompie powinien wyskoczyc za kazdym razem w przypadku problemow z odpalaniem (jesli to jest powod tych problemow)?
    Czy po skasowaniu bledu moze byc tak ze blad juz sie nie pojawi a problemy moga wytepowac nadal?

Pytam bo chce zrozumiec czy w ten sposob (sprawdzenie bledow) jestesmy w stanie wyeliminowac podejrzenie niesprawnosci np. czujnika polozenia walka rozrzadu. Czy czesto jest to takze loteria i te bledy pojawiaja sie tylko w przypadku np. bardzo duzej niezgodnosci w polozeniu obydwu walow?

Data dołączenia
    Aug 2015
    Miasto
    Camberley UK
    Auto
    Audi A3 1,9TDi
    Model
    A3 Sportback
    Silnik
    1.9TDI BXE
    Podziękował
    2 razy

Domyślny

dołącze się do tego tematu
    auto audi a3 8p 1.9tdi
    we wrześniu wymieniłem skrzynie biegów koleś z warsztatu dzwoni do mnie ze dwu masa do wymiany ok mówię to róbcie,
    mamy luty wracam z urlopu i jeżdżę autem jakieś 2tyg po czym przychodzi taki objaw że na cieplym silniku około 90 stopni dzieją się cuda auto nie chce odpalić tak jakby nie wracał się na obroty i lekko go szarpie po dodaniu gazu odpala czasem pojawia się taki jakby metaliczny dźwięk ale nie zawsze zaprowadzilem auto do polskiego garażu w Anglii i mechanik mówi że padnięta dwu masa mówię mu ze dopiero wymiana, i pyta się czy rozrusznik wymieniany był mówię że nie i powiedział że jak się wymienia dwu masę to trzeba od razu rozrusznik ? nie wiem nie znam się to prawda? na forach czytałem że problem może być z pompa paliwa lub czujnikami od temperatury lub pompy paliwa. dziś po 20min jazdy lecę na 5 min do sklepu wracam silnik dalej gorący około 90 stopni odpala od ręki jakby w ogóle nie było wcześniej problemu, dodam że na zimny silniku odpada bez żadnych problemów. Macie jakieś pomysły? auto nie było podpięte pod vaga jak możecie to podajcie jakiegoś dobrego vaga do zakupu, i teraz koleś z garażu mówi że trzeba wymienić sprzęgło dwu masę i rozrusznik dodam że sprzęgło też jest nowe ma jakiś rok max półtora.
    zdarza się też czasem że jak wchodzę do auta to mam zresetowany zegarek i datę.
    pozdrawiam Michał

Data dołączenia
    May 2013
    Miasto
    Wrocław
    Auto
    AUDI
    Model
    A3 8P
    Silnik
    1.9TDI BLS
    Podziękował
    6 razy

Domyślny

Ja wymienialem komplet sprzegla i dwumasy 3 lata temu zaraz po zakupie auta. Wymienilem wtedy takze rozrzad. Nigdy nie slyszalem ze trzeba rozrusznik wymieniac przy dwumasie. Metaliczny odglos mam do dzisiaj ale on byl takze przed wymiana dwumasy. Odglosy ustaja jak sie wcisnie sprzeglo a sa najbardziej slyszalne jak sprzeglo wcisne tak do polowy i to na rozgrzanym silniku najlepiej slychac. Co do kolegi problemow z odpalaniem to moze sprawdz akumulator nawet jesli wydaje ci sie ze jest dobry. Ja mialem z tym doslownie cyrki tj. problem ze wspomaganiem ktore doslownie wariowalo - na koniec okazalo sie ze bylo zwarcie na akumulatorze... auto wtedy "palilo" od pierwszego ale czujnik wspomagania wariowal. Jesli masz mozliwosc to sprawdz aku najpierw.

a i jeszcze odnosnie kabli - jest tutaj na forum bardzo obszerny topic na ten temat - oszczedze juz koledze szukania bo przechodzilem przez to ostatnio. Takie cos podobno polecaja np do 8P.
    http://www.e-service.info.pl/VAG002.html

Data dołączenia
    Aug 2015
    Miasto
    Camberley UK
    Auto
    Audi A3 1,9TDi
    Model
    A3 Sportback
    Silnik
    1.9TDI BXE
    Podziękował
    2 razy

Domyślny

zacząłem od akumulatora tak jak pisałeś i po otwarciu klapki ochronnej od akumulatora mym oczą ukazała się totalnie luźna klema dokrecilem rozgrzalem silnik do około 90 stopni po czym z 7 razy odpaliłem auto i zero objawów hyym narazie się wstrzymam z naprawami czas pokaże, a może to była wina tej klemy przy okazji sprawdzenie miernikiem wykazało na nie odpalonym silniku 12 i lekko ponad przy odpalaniu spadalo do 10 a potem wchodziło na 14 to chyba dobre wyniki ?

kuebk's Avatar
    Data dołączenia
    May 2010
    Miasto
    Berlin
    Auto
    Audi
    Model
    A3 Sportback
    Silnik
    2.0 TDI CR CBBB (170KM)
    Podziękował
    32 razy

Domyślny

Dopoki nie spada ponizej 10 przy odpalaniu jest dobrze, nie wiem jak w UK ale w PL jak pojedziesz do sklepu z akumulatorami to Ci zrobia test specjalnym przyrzadem i na podstawie wyniku powiedza Ci czy trzeba wymieniac akumulator czy tez nie.

Data dołączenia
    Aug 2015
    Miasto
    Camberley UK
    Auto
    Audi A3 1,9TDi
    Model
    A3 Sportback
    Silnik
    1.9TDI BXE
    Podziękował
    2 razy

Domyślny

podjadę dziś po pracy do halfordsa lub kwikfit i się dowiem czy nie robią testów bateria. wiem że za darmo sprawdzają stan hamulców ale może za jakąś opłata zrobią też test bateria dzięki wszystkim za pomoc pozdrawiam

Data dołączenia
    Feb 2016
    Miasto
    Mianów
    Auto
    Audi
    Model
    A3 8P
    Silnik
    2.0 TDI PD BMM (140KM)

Domyślny (filmik) Problem z odpalaniem 2.0 TDI

Witam problem z odpalaniem tak jak na filmiku. Wymieniona (na używaną) Pompa Vacum nic nie pomogła a nawet się delikatnie pogorszyło teraz na ciepłym musi 0,5sek dłuzej zakręcić na poprzedniej pompie na ciepłym palił idealnie. . Jeśli ktoś miał podobny problem proszę o pomoc Pozdro

Strona 6 z 12 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Zasady postowania