Strona 121 z 161 PierwszyPierwszy ... 2171111119120121122123131 ... OstatniOstatni
Pokazane rezultaty 1,201 do 1,210 z 1609

Temat: [8L] Klimatyzacja w 8L - problemy, porady, serwis

asterix16xel's Avatar
    Data dołączenia
    Dec 2010
    Miasto
    Poznań
    Auto
    Audi
    Model
    A3 8L 5d
    Silnik
    1.8T AUM

Domyślny

Dobra, ogarnąłem temat nie działającego mojego "oryginału". Teraz problem polega na tym iż klapy mi nie działają co było już na początku jak kupiłem. Gdy wciskam np nawiew na nogi to słychać prace jakiegoś tam silniczka ale nic się nie dzieje prócz zmiany temperatury nadmuchu na gorący co jest dziwne. Zdemontowałem konsolę środkową i widać że obudowa nagrzewnicy i całego mechanizmu nadmuchu była klejona. Co byście mi poradzili? Demontować deskę rozdzielczą i wybebeszyć cały mechanizm? Czy wystarczy wymienić jakiś siłownik bez demolowania tego wszystkiego? Od razu odpowiadam że KTS w ogóle mi się nie łączy z klimatronikiem więc niemożliwe jest zczytanie błędów...

Data dołączenia
    Jul 2016
    Miasto
    krakow
    Auto
    a3
    Model
    A3 8L 5d
    Silnik
    1.8T AUM
    Podziękował
    raz

Domyślny

Z racji że jestem tutaj nowy z góry przepraszam jeśli nie w tym dziale opisałem problem.

Z powodu braku czynnika (około 220 gramów freony) w układzie klimatyzacji, klimatyzacja nie uruchamia się. Po nabiciu, zrobieniu próżni i wymianie osuszacza klimatyzacja dalej nie działa. Sprężarka nie załącza się. Po wyciągnięciu wtyczki od sprężarki okazało się że brak napięcia +12 v na wtyczce która idzie do sprężarki. Idąc dalej po sprawdzeniu bezpieczników w aucie z lewej strony od strony kierowcy bezpiecznik jest "OK" na akumulatorze tak samo jest "OK". Problem dalej jest Brak napięcia na wtyczce. Po podłączeniu pod komputer i podłączeniu się pod climatronic BRAK BŁĘÓW.
    Idąc do kanału bodajże 3 lub 4 odczyt temperatury z czujnika temperatury silnika 115-117.
    Wypięcie i wpięcie sprawnego czujnika dalej nie ma reakcji na załączenie się sprężarki.
    Idąc dalej podmianie sterownika klimatyzacji na sprawny Brak napięcia na wtyczce.
    Na czujniku ciśnienia klimatyzacji na kostce 3 pinowej od lewej strony 1 pin jest napięcie na środku 2 pin brak napięcia, na 3 pinie (pierwszy z prawej strony) jest napięcie. A sprężarka dalej nie działa.
    Po zwarciu w kostce czujnika ciśnienia klimatyzacji pin 1-2 nie uruchamia się sprężarka gdy 2-3 pin wentylator przechodzi na tzw. 2 bieg.
    Dodam, że jak uruchomię klimatyzację to wentylator załącza się a sprężarka nie.
    Nie mam możliwości sprawdzić jak biegną kable od tej wtyczki do sprężarki, ponieważ brak schematu instalacji elektrycznej klimatyzacji.
    Nie mam już pomysłu gdzie szukać przyczyny.

Podpiąłem pod vag-a i połączyłem się z klimatyzacją dałem ustawienia pierwotne i ukazał się błąd

wcześniej zero błędów.
    Parametry
    Ostatnio edytowany przez 699 - 13-07-16 o 17:09 Powód: Błąd na vagu

Data dołączenia
    Jul 2016
    Miasto
    Częstochowa
    Auto
    Audi A3
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.9TDI AGR

Domyślny

Sprawdzilem błędy, był czujnik g56, wymieniłem ale jednak problem nie ustąpił, to już jest powoli denerwujące :/

klamamoto's Avatar
    Data dołączenia
    Feb 2011
    Miasto
    A3-CLUB.NET frakcja Bielsko
    Auto
    OOOO 264HP CS
    Model
    A3 8L 5d
    Silnik
    1.8T AUM
    Podziękował
    23 razy

Domyślny

Cytuj Oryginalnie napisane przez lowiejski Pokaż post
    Sprawdzilem błędy, był czujnik g56, wymieniłem ale jednak problem nie ustąpił, to już jest powoli denerwujące :/
    i po podpięciu nowego i skasowaniu błędów dalej masz jego błąd?
    może kable/kostka/piny

Data dołączenia
    Jul 2016
    Miasto
    krakow
    Auto
    a3
    Model
    A3 8L 5d
    Silnik
    1.8T AUM
    Podziękował
    raz

Domyślny

Cytuj Oryginalnie napisane przez lowiejski Pokaż post
    Ja mam zaś ciekawy przypadek z tą klima i raczej to będzie jakaś głupota ponieważ moja klima na zimnym silniku działa poprawnie aż do momentu jak auto sie nagrzeje. Po prostu wentylatory się wyłączają i sprzęgło sprężarki po prostu puszcza.
    Pomóżcie coś Panowie.
    Miałeś kiedykolwiek problem z licznikiem. Źle pokazuje temperaturę lub paliwo.

Nie chcę cię straszyć ale miałem tak samo to co ty opisujesz aż w pewnym czasie padło coś nie wiadomo co i teraz jest opisany mój problem z klimą. Brak napięcia na wtyczce.

Data dołączenia
    Jul 2016
    Miasto
    Częstochowa
    Auto
    Audi A3
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.9TDI AGR

Domyślny

Cytuj Oryginalnie napisane przez klamamoto Pokaż post
    i po podpięciu nowego i skasowaniu błędów dalej masz jego błąd?
    może kable/kostka/piny
    Nowy podpięty, zero błędów, problem taki sam

- - - Aktualizacja postu - - -

Cytuj Oryginalnie napisane przez 699 Pokaż post
    Miałeś kiedykolwiek problem z licznikiem. Źle pokazuje temperaturę lub paliwo.

Nie chcę cię straszyć ale miałem tak samo to co ty opisujesz aż w pewnym czasie padło coś nie wiadomo co i teraz jest opisany mój problem z klimą. Brak napięcia na wtyczce.
    Dość długo jeździłem na zepsutym czujniki temperatury i mi nie pokazywał na liczniku ale już wymieniłem na liczniku wszystko działa poprawnie.
    Jednak wydaje mi się że czujnik temperatury płynu chłodzącego wielkiego znaczenia tu nie miał

Data dołączenia
    Jul 2016
    Miasto
    krakow
    Auto
    a3
    Model
    A3 8L 5d
    Silnik
    1.8T AUM
    Podziękował
    raz

Domyślny

Czujnik temperatury masz 4 pin-owy z dwóch pinów odczytuje licznik temperaturę a z 2 pinów odczytuje sterownik klimatyzacji .

Podejrzewam, że licznik rozłącza klimatyzację. Czujnik oryginalny czy zamiennik.

U mnie z tą klimatyzacją okazał się przerwany kabel na wtyczce 4 pinowej gdzie z góry jak się patrzyło nie było widać że jest urwany elektryk sprawdzał sterownik na nim było napięcie szedł po kablu i pociągną lekko za niego a tam tylko rozciągała się izolacja a przewód przerwany w środku.

Też tak mam problem z temperaturą elektryk mi powiedział żeby kupić czujnik założyć i powinno działać tylko ja nie chce znać zamienników gdyż to nie są dobre rzeczy. Kiedy jak będe na złomowisku i będą mieli taki czujnik to od nich wezmę i zobaczę jeśli nie to dalej nie pomoże to pozostaje wymiana licznika i problem z temperaturą i klimą zostanie rozwiązany.

Data dołączenia
    Jul 2016
    Miasto
    Częstochowa
    Auto
    Audi A3
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.9TDI AGR

Domyślny

Cytuj Oryginalnie napisane przez 699 Pokaż post
    Też tak mam problem z temperaturą elektryk mi powiedział żeby kupić czujnik założyć i powinno działać tylko ja nie chce znać zamienników gdyż to nie są dobre rzeczy. Kiedy jak będe na złomowisku i będą mieli taki czujnik to od nich wezmę i zobaczę jeśli nie to dalej nie pomoże to pozostaje wymiana licznika i problem z temperaturą i klimą zostanie rozwiązany.
    Czujnik wymieniłem na zamiennik i działa poprawnie. Sprawdzalem na kompie no i temperatura się wcale nie różni z tą na liczniku.

A powie mi ktoś z którego czujnika jest odczyt na kanale 49 ?

Data dołączenia
    Sep 2013
    Miasto
    Siemiatycze
    Auto
    Audi
    Model
    A3 8L 5d
    Silnik
    1.8T ARY
    Podziękował
    16 razy

Domyślny

Witam , juz od około roku , moze dluzej co jakiś czas pali mi bezpiecznik od klimy , ten na akumulatorze , tzn go aż topi bo teraz stopilo te gniazdo , u mnie mechanik rozkłada ręce bo nikt tu u mnie takich rzeczy nie ogarnia .

klamamoto's Avatar
    Data dołączenia
    Feb 2011
    Miasto
    A3-CLUB.NET frakcja Bielsko
    Auto
    OOOO 264HP CS
    Model
    A3 8L 5d
    Silnik
    1.8T AUM
    Podziękował
    23 razy

Domyślny

sprawdź styki w puszce na akumulatorze bo może są zaśniedziałe i tak się dzieje/wystarczy je wyczyścić a jak są max zawalone to kup puszkę nową i podmień

11. Podziękowania dla klamamoto za pomoc w problemie

maikel1897 (17-07-16)

Strona 121 z 161 PierwszyPierwszy ... 2171111119120121122123131 ... OstatniOstatni

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 2 users browsing this thread. (0 members and 2 guests)

Tags for this Thread

Zasady postowania