Strona 124 z 161 PierwszyPierwszy ... 2474114122123124125126134 ... OstatniOstatni
Pokazane rezultaty 1,231 do 1,240 z 1609

Temat: [8L] Klimatyzacja w 8L - problemy, porady, serwis

asterix16xel's Avatar
    Data dołączenia
    Dec 2010
    Miasto
    Poznań
    Auto
    Audi
    Model
    A3 8L 5d
    Silnik
    1.8T AUM

Domyślny

Dzięki za konkretną odpowiedź!!

Wysłane z mojego HTC One przy użyciu Tapatalka

Data dołączenia
    Mar 2012
    Miasto
    Rzeszów/Leżajsk
    Auto
    Audi
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.9TDI ASZ
    Podziękował
    5 razy

Domyślny

Mój problem:
    Wczoraj mechanik wymieniał mi sterownik wentylatorów wraz z kostkami, dobił klimę i wszystko działało - klima chłodziła. Po przyjechaniu do domu (około 50km klima cały czas chłodziła) sprężarka przestała pracować. Dzisiaj z mechanikiem sprawdzaliśmy po kolei: komputer nic nie pokazał, ciśnienie jest, bezpieczniki ok, brak prądu przy wtyczce kompresora oraz wentylatora. Co może być jeszcze przyczyną? Przekaźnik?

Data dołączenia
    Jul 2016
    Miasto
    krakow
    Auto
    a3
    Model
    A3 8L 5d
    Silnik
    1.8T AUM
    Podziękował
    raz

Domyślny

Cytuj Oryginalnie napisane przez kotkunspbcrew Pokaż post
    Mój problem:
    Wczoraj mechanik wymieniał mi sterownik wentylatorów wraz z kostkami, dobił klimę i wszystko działało - klima chłodziła. Po przyjechaniu do domu (około 50km klima cały czas chłodziła) sprężarka przestała pracować. Dzisiaj z mechanikiem sprawdzaliśmy po kolei: komputer nic nie pokazał, ciśnienie jest, bezpieczniki ok, brak prądu przy wtyczce kompresora oraz wentylatora. Co może być jeszcze przyczyną? Przekaźnik?
    Jak włączysz klimatyzacje sprawdź czy kreci ci się ten mały wiatraczek koło wiatraka głównego.

Na czujniku ciśnienia klimatyzacji jeśli jest sprawny gdy podepniesz(zworka) pin 2 i 3 powinna zadziałać klimatyzacji jak i wentylator klimatyzacji (pin licz od lewej strony jak stoisz do przodu silnika) .

Cytuj Oryginalnie napisane przez kotkunspbcrew Pokaż post
    brak prądu przy wtyczce kompresora oraz wentylatora.
    Podepnij inny sterownik wentylatorów(klimatyzacji) on znajduje się pod akumulatorem od spodu auta jest widoczny.
    Wieczorem jak nie zapomnę zrobię zdjęcie gdzie szukać napięcia przy kompresorze klimatyzacji.

Ta kostka 4 pinowa
    Ostatnio edytowany przez 699 - 16-08-16 o 08:01

Data dołączenia
    Mar 2012
    Miasto
    Rzeszów/Leżajsk
    Auto
    Audi
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.9TDI ASZ
    Podziękował
    5 razy

Domyślny

Dzięki za informację, w sobotę będę wszystko po kolei sprawdzał.

Data dołączenia
    Dec 2013
    Miasto
    Poznań
    Auto
    Audi
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.9TDI AGR

Domyślny

Witam,

Mam następujący problem. Klimatyzacja w moim a3 2001r. chłodzi aż miło. Jednak jak podjadę na światła (nawet na zimnym silniku) to zaczyna się delikatne buczenie tak jakby wentylator gdy się woda gotuje. Ruszę, kawałek przejadę i jest cisza. Sprawdziłem na gorącym slinkiu gdy parkowałem w garażu pod maską i chodzi tylko duży wentylator on nie buczy, mały stoi w miejscu, głos dobiega jakby zza silnika z lewej strony. Nie wiem co to może być. Czy mały wentylator nie powinien chodzić? Co tak może buczeć?

komander's Avatar
    Data dołączenia
    Aug 2013
    Miasto
    beskydzka małopolska
    Auto
    AUDI
    Model
    A3 Sportback
    Silnik
    2.0 TDI PD BMM (140KM)
    Podziękował
    127 razy

Domyślny

Dwa wiatraki powinny pracować

tapnięte z S7 Edge

luukiwitek's Avatar
    Data dołączenia
    Oct 2015
    Miasto
    Kietrz
    Auto
    Audi
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.8 AGN
    Podziękował
    raz

Domyślny

Witam, mam problem otóż dwa miesiące temu miałem naprawianą klimę, wymieniony został skraplacz na nowy, uszczelki oraz sprawdzona została szczelność. Klima była nabita i chłodziła aż miło. Ostatnio słychać było taki jakby świst po stronie pasażera w desce rozdzielczej, ale chłodziło. Ostatnio auto stało ponad tydzień nieodpalane, po odpaleniu i włączeniu klimy słychać owy świst i klimatyzacja jedynie dmucha ale już nie chłodzi. Gorące powietrze leci jak wcześniej, natomiast z zimnym jest problem. Co może być przyczyną ?

- - - Aktualizacja postu - - -

Odświeżam ktoś coś ?

Data dołączenia
    Jul 2016
    Miasto
    krakow
    Auto
    a3
    Model
    A3 8L 5d
    Silnik
    1.8T AUM
    Podziękował
    raz

Domyślny

Cytuj Oryginalnie napisane przez luukiwitek Pokaż post
    Witam, mam problem otóż dwa miesiące temu miałem naprawianą klimę, wymieniony został skraplacz na nowy, uszczelki oraz sprawdzona została szczelność. Klima była nabita i chłodziła aż miło. Ostatnio słychać było taki jakby świst po stronie pasażera w desce rozdzielczej, ale chłodziło. Ostatnio auto stało ponad tydzień nieodpalane, po odpaleniu i włączeniu klimy słychać owy świst i klimatyzacja jedynie dmucha ale już nie chłodzi. Gorące powietrze leci jak wcześniej, natomiast z zimnym jest problem. Co może być przyczyną ?

- - - Aktualizacja postu - - -

Odświeżam ktoś coś ?
    Wiatrak ten mniejszy przy włączonej klimatyzacji chodzi?
    ten swist wskazuje na zawór upustowy gdy.
    Sprawdź 3 piny czujnik klimatyzacji jak patrzysz od przodu na silni z lewej strony są swie aluminiowe przewodu na tym pierwszym jest właśnie ten czujnik.
    Spradź napięcie na sprężarkę gdy wiatrak od klimatyzacji działa.
    Jeśli wiatrak nie działa może być uszkodzony sterownik.
    Na koniec sprawdź błędy na vagu czy są jakieś.

Data dołączenia
    Mar 2012
    Miasto
    Rzeszów/Leżajsk
    Auto
    Audi
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.9TDI ASZ
    Podziękował
    5 razy

Domyślny

Cytuj Oryginalnie napisane przez 699 Pokaż post
    Jak włączysz klimatyzacje sprawdź czy kreci ci się ten mały wiatraczek koło wiatraka głównego.

Na czujniku ciśnienia klimatyzacji jeśli jest sprawny gdy podepniesz(zworka) pin 2 i 3 powinna zadziałać klimatyzacji jak i wentylator klimatyzacji (pin licz od lewej strony jak stoisz do przodu silnika) .

Podepnij inny sterownik wentylatorów(klimatyzacji) on znajduje się pod akumulatorem od spodu auta jest widoczny.
    Wieczorem jak nie zapomnę zrobię zdjęcie gdzie szukać napięcia przy kompresorze klimatyzacji.
    nie cytuje się całego posta bo nie ma takiej potrzeby, zasada jest taka sama na wszystkich forach
    odpowiada się stosując cytowanie selektywne bez zdjęć i filmów

Ta kostka 4 pinowa
    Wiatraki nie kręcą się. Dzisiaj miałem brata Toledo i podmieniałem po kolei: sterownik wentylatorów, wszystkie przekaźniki po kolei każdy (bo nie wiedziałem który jest od klimy), piny czujnika ciśnienia też podpinałem. Każda z czynności nic nie pomogła, ani wentylator, ani kompresor się nie załącza... Nie mam już sił do tej klimy w moim aucie
    Ostatnio edytowany przez klamamoto - 23-08-16 o 20:04

luukiwitek's Avatar
    Data dołączenia
    Oct 2015
    Miasto
    Kietrz
    Auto
    Audi
    Model
    A3 8L 3d
    Silnik
    1.8 AGN
    Podziękował
    raz

Domyślny

Wiatraki kręcą się obydwa. W vagu wywala mi błąd " zbyt dużo błędów" i nie mogę odczytać nic więcej. Kabel Viakena, Vag zarówno 3.11 jak i 4.09. Bezpieczniki wszystkie sprawdzone.

Strona 124 z 161 PierwszyPierwszy ... 2474114122123124125126134 ... OstatniOstatni

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 4 users browsing this thread. (0 members and 4 guests)

Tags for this Thread

Zasady postowania