W zeszłym roku kupowałem do Audi takie opony Kleber http://kup-najtaniej.pl/prod-opony-c...-r15-91-h.html. Bardzo dobrze trzymają się drogi. Miałem okazję jeździć kiedy padało i była plucha, a także w słońcu na suchej nawierzchni.
W zeszłym roku kupowałem do Audi takie opony Kleber http://kup-najtaniej.pl/prod-opony-c...-r15-91-h.html. Bardzo dobrze trzymają się drogi. Miałem okazję jeździć kiedy padało i była plucha, a także w słońcu na suchej nawierzchni.
Rufus123
|
"Quadraxer marki Kleber o wymiarach 195/65 R15, 91 H - opona całoroczna "
1.Temat jest o oponach letnich,więc ?.
2.Chodzisz w obuwiu całorocznym ?.
Opona ma bezpośredni wpływ na nasze bezpieczeństwo i nic tego nie zmieni.
Jak wysoko je cenisz ?.
Nie wracajmy do czasów komuny i maluchów.
Ps.
U mnie Uniroyale ReinExpert -y 195/65/15 po przebiegu ok.15k km(2,5 sezonu i ok.30% na mokrym),mają ok.6mm bieżnika ale ...... biją i praktycznie nadają się do wymiany!.
Zainwestuję w bezpieczeństwo i chyba kupię zimą Continental-e.
Te 2,5 miesiąca (od listopada zimówki) jeszcze wytrzymam.
Jeśli pomogłem,to kliknij POMÓGŁ.
----------------------------------------------------------------------
Ponieważ mam założoną tapicerkę,pół skóra z S-line,dlatego tanio sprzedam swoją materiałową tapicerkę :
obydwa fotele,kanapa i 4 boczki.
Preferuję odbiór osobisty.
-------------------
Jeszcze mam poprzednio używane oryginalne wtryski 196 BOSH-a i się marnują.
Witam wszystkich szukam opon letnich w rozmiarze 195/65/r15 91h. Rocznie robię około 10 tysięcy km, niedużo ale często podróżuje z żoną oraz dzieckiem dlatego zależy mi na bezpieczeństwie. Szukam opon z górnej półki w cenie 900 zł za komplet. Auto Audi A3 1.9 tdi 130 km. Zależy mi na dobrym zachowaniu opony na mokrym jak i na suchym oraz aby bieżnik nie schodził zbyt szybko. Moje typy to:
Goodyear Efficient Grip Performance
Pirelli Cinturato P1 Verde
Dunlop Sport bluResponse
Continental ContiPremium Contact 5
którą z tych opon polecacie?
I jeszcze jedno: kiedy najlepiej kupić opony letnie aby cena była jak najmniejsza? Przełom grudnia/stycznia?
I czy opona wyprodukowana w 2014 roku będzie ok czy szukać młodszych?
@ KLIMA, jezeli chodzi o opony dlugodystansowe to moge jak najbardziej polecic opone Michelin Primancy HP, ja na tej oponie przy rozmiarze 225/45 R17 zrobilem ok 70-80 tys km + ktos jeszcez wczesniej jezdzil 1-1,5 roku na niej wiec liczyl bym ze mozna zrobic 100 tys przy tym rozmiarze, jest zawsze jakies aleGuma po 4 latach traci swoje wartosci i juz nie trzymie tak jak powinna na zachodzie sie mowi 4 lata od daty produkcji i jest do wymiany. Wiec w twoim przypadku bylo by bez sensu kupowac droga opone ktora zrobisz 100tys km jak po 4 latach bedziesz mial 40 tys zrobione w roku (lato/zima) czyli tak naprawde zrobisz na niej przez 4 lata ok 24 tys km.
W twoim przypadku szukal bym czegos z sredniej gornej polki zeby nie bylo za drogie.
Ja zakupilem 2-3 lata temu Goodride SV208 ale z wszystkimi dodatkami tzn wzmocnienie bokow opony i max ladownosc jaka byla, i mozna powiedziec ze jestem zadowolony, niestety szybciej sie sciera niz Michelin i po 2-3 latach i ok 3-4 mm bierznika na sliskiej nawierzchni juz sie nie za dobrze zachowuje ale ale byla jakies 65% tansza niz Michelin.
Kiedy kupic? w twoim przypadku jak malo jezdzisz to kupic jak najmlodsza opone zeby guma nie byla stara.
Teraz: A3 8PA Sportback 2.0 TDI CFGB 170KM/350Nm Quattro S-Line
Wczesniej: A3 8L 1.9 TDI ASV 142KM/292Nm oddane rodzinie z przebiegiem 488 tys km
Nie mogłem znaleźć Michelin Primancy HP w odpowiednim dla mnie rozmiarze czyi 195/65/r15. Czyli mówisz że w moim przypadku nie ma co wydawać pieniędzy na opony z górnej półki. Hmm, macie może jakieś propozycje opon z górnej średniej półki która byłaby ok?
Tutaj test ADAC z roku 2014 z oponami letnimi w rozmiarze 195/65/R15 V
https://www.adac.de/infotestrat/test...cePageId=31821
przetlumacze moze cos:
Trocken = Sucha nawierzchnia
Fahrverhalten zachowanie opony (suche) Fahrsicherheit bezpieczenstwo Bremsen hamowanie Nass mokra nawierzchnia Bremsen hamowanie Aquaplaning-längs aquaplaning wzdluz (na wprost) Aquaplaning-quer aquaplaning poprzeczny Handling zachowanie opony (mokre) Kreis/Seitenführung okrag/zakret (mokre) Geräusch/Komfort halas/komfort Innengeräusche halas w srodku Außengeräusche halas na zewnatrz Kraftstoffverbrauch spalanie Verschleiß zuzycie ADAC Urteil ocena ogolna ADAC
I teraz jest do powiedzenia ze czym nizsza ocena tym lepsza tzn. 1.0 to jest najlepsza 5.0 to by byla najgorsza
Jeszzce sa tam % np 20% do ogolnej oceny to ogolna nawierzchnia a 40% to mokra nawieczchnia
Sorki ale nie mam polskich znaow.
Mam nadzieje ze komus pomoglem![]()
Teraz: A3 8PA Sportback 2.0 TDI CFGB 170KM/350Nm Quattro S-Line
Wczesniej: A3 8L 1.9 TDI ASV 142KM/292Nm oddane rodzinie z przebiegiem 488 tys km
Czy ktos uzytkuje Parady Spec 2? Jak sie maja opinie z internetu do rzeczywistosci? 225/40/18
znajomy je miał i mówił że to rewelacyjna opona(kleiła się bdb) ale znika w oczach i to jest jej największy mankament niestety
Kumpel ma w Audi 80 quattro 4.2 biT i mówi że na suchym kozak ale na mokrym jeździ osrany bo słabo trzyma...
Przy okazji opon 225/40/18
Co bardziej polecacie federal ss595 evo czy nexen n8000/n fera sui ?
There are currently 7 users browsing this thread. (0 members and 7 guests)