Oryginalnie napisane przez
adis26
Witam.Mam problem w moim audi a3 1.9 TDI 8L z silnikiem AGR związany z licznikiem? stacyjką? Nie wiem ale odnoszę takie powiązanie. Otóż po włączeniu zapłonu wszystko zachowuje się jak powinno ( zapalają się kontrolki , podnoszą wskaźniki paliwa temperatury jak ciepły itd. ) Po zgaszeniu kontrolek bezproblemowo odpalam samochód i po chwili wszystkie wskazówki (obrotomierza, temperatury, paliwa) opadają, podświetlenie włącznika świateł awaryjnych gaśnie, brak świateł mijania i zapalająca się dodatkowo kontrolka ABS. Związek ze stacyjką podejrzewam poprzez gdy wcześniej lekkie cofnięcie kluczyka powodowało że wszystko wracało do normy i można było jechać. Natomiast dzisiaj ten trik już nie działa, a dodatkowo na uruchomionym silniku po włączeniu świateł mijania i długich spaliło mi żarówki . Sprawdzając go takim mini vagiem z pozycji ABS wyświetla się błąd: '' 00668 - NAPIĘCIE NA ZACISKU 30 '' Mam zamiar oddać samochód do mechanika, ale nie wiem czy w takim trybie pracy, jadąc nim nie odbije się to później na innych podzespołach. (odległość to ok 4 km) Jeżeli rozpoznaje ktoś takie objawy i wie co może być powodem to byłbym wdzięczny. Nagrałem krótki filmik takiego zachowania w moim a3.
Zapomniałem dodać że zauważyłem jeszcze że po wyciągnięciu kluczyka i ruszaniu kierownicą nie włącza się blokada kierownicy.
nie cytuje się całego posta bo nie ma takiej potrzeby, zasada jest taka sama na wszystkich forach
odpowiada się stosując cytowanie selektywne bez zdjęć i filmów