|
Kup sobie licznik 920 i wyślij go do kolegi naszego z mieta3(Daniela) przekoduje go radio concert 2 będzie normalnie funkcjonować(podświetlenie, wyłączanie po zapłonie i brak wyłączania się po 1 godzinie ) jak je sobie do licznika podłączysz .Tak właśnie czytacie posty było to już kilka razy tłuczone dla tych co chcą licznik pełen fis 920 nie mając cana w aucie.
Czytałem trochę ten temat i koledzy wysyłali do przekodowania jak cana nie mieli w sterowniku silnika a myślałem ze skoro mam can podciagniety na podszybie to wystarczy odpowiednio podłączyć . I głównie nie wiedziałem czy musze go przekodowywac czy nie skoro ten can jest. Przetrzepalem trochę ten wątek ale jest już go 138 stron wiec mogło mi coś umknąć. W takim razie skoro sterownik silnika u mnie posiada can to czy musze go dać Danielowi do przekodowania czy nie?
Jeśli byś miał abs z canem to było by esp czego nie posiadasz ,do tego licznik byłby już 920 z pól fisem .Tak audi robiło w przeciwieństwie do VW tam liczyli koszty Wiec raczej śmiga wszystko po analogu. Napisałem już co ja bym zrobił wiec decyzja należy do Ciebie .
Łącząc się ze sterownikiem ABS pojawia się informacja o CAN , nie mam esp . Według pinoutu sterownika silnika ALH ten can występuje. W puszce pod podszybiem dochodzi skrętka do zielonej kostki. Licznik jest 919 ponieważ to przedlift początek 98 roku. Wpadłem na to dzięki koledze xoslox który wsadził licznik z passata tyle że on miał półlifta ale z tym samym silnikiem. Chciałbym zrobić jak najbliżej oryginału.
Możesz spróbować się pobawić w przeszczep licznika 920... ale jedynie z wersją immo II w tym ECU chyba,że wykodujesz immo. Tylko pytanie czy w tym sterowniku u Ciebie ten CAN jest aktywny i czy będzie współdziałał z licznikiem 920...
Nie masz cana aby się z Tobą nie buksować a tym bardziej w tym roczniku .Can audi zaczęło wsadzać od drugiej połowy 1999 roku i tu był już dokładany esp .Sterownik też już był stosowany z tkz canem częściowym i było podłączone abs ,esp ,licznik .Do 2003 był częściowo a od 2004 już Audi A3 miały pełny,wszystkie sterowniki komunikowały się miedzy sobą dzięki magistrali can.VW to jest jeszcze inna historia jeśli chodzi o liczniki....
Ja rozumiem ze według rocznika nie powinienem mieć CAN. Ale jeśli twierdzisz ze nie mam to dlaczego po połączeniu vagiem z ABS mam numer sterownika i dopiskę CAN? I dlaczego do podszybia do Zielonej kostki idzie skrętka koloru pomarańczowego z jakimś tam jeszcze ? Kolega xoslox miał can a nie miał zegarów 920 ...
Buzdury piszesz w programie vcds lub innym jest tylko numer vag sterownika po wejściu w niego np. VCDS-em. .Do tego zwykły interfejs (vag-com) nie ma możliwości diagnostyki po canie dopiero coś takiego ma VCDS poprzez cana getawya.Kolega xoslox miał o rok auto młodsze od Ciebie wiec co Ty porównujesz Jeśli chodzi o licznik z VW z pól fisem to zapytaj Daniel zanim jest to całkiem inna historia były bez cana nawet tak jak niektóre licznik w eskach przed liftem . Nie wszystko miały wspólnego ze sobą te dwie marki .
Ostatnio edytowany przez OLIVIER08 - 05-04-17 o 10:53
There are currently 3 users browsing this thread. (0 members and 3 guests)