a ja chciałbym spytac jak samemu mozna wymienic ten filterek bo słyszałem ze jest ciezko , jakis podjazd pod domem mam to i spokojnie wejde pod autko .
i czy pozniej autko zapali czy trzeba jakos odpowietrzyc?????
a ja chciałbym spytac jak samemu mozna wymienic ten filterek bo słyszałem ze jest ciezko , jakis podjazd pod domem mam to i spokojnie wejde pod autko .
i czy pozniej autko zapali czy trzeba jakos odpowietrzyc?????
|
Benzynki nie trzeba odpowietrzać. Można to zrobić samemu. Wchodzisz pod auto, filtr znajduje się przy prawym, tylnym kole. Odkręcasz obejmę wkrętakiem krzyżakowym. Z obu stron filtra są szybkozłączki. Musisz mieć malutki, płaski śrubokręt i delikatnie podwadzić wsuwkę w górnej część tej szybkozłączki. Ona nie wyjdzie cała. Podnieś tą wsuwkę o ok 1-2mm i potem wyciągnij szybkozłączkę z filtra. To samo z drugiej strony. Wycieknie Ci trochę paliwa z filtra więc uważaj żeby nie zachlapać oczu i weź jakieś wiadereczko może. I uważaj żeby nie załamać za bardzo przewodów paliwowych idących w stronę silnika. Możesz je wypiąć z obejmy. Jest tam dość ciasno, ale dasz radę.
Powodzenia![]()
uważaj na te szybkozłączki, bo jak za bardzo je nagniesz to lekko pękają, ja tak zrobiłem, apotem problem miałem, nic na siłę.....
a co powiecie o tym:
http://allegro.pl/item308834923_filt..._1_6_1_8_.html
pzdr.
ciekawe jakie auto nie porusza się dziś wg nich w ciężkich warunkach, chyba to co stoi w garażu
![]()
Wymianę Filtra Paliwa Robię Zawsze Przed Zimą! Zawsze zmieniam na filtr "FILTRON"
Ostatnio edytowany przez Audi A3 Lipsk - 25-01-10 o 09:43
<<<<<<<< P_O_Z_D_R_A_W_I_A_M >>>>>>>>>
W benzynce nie wymienia się filtra paliwa tak często jak w TDi. Przynajmniej audi w swoich przeglądach nie uwzględnia tego. Raz na 100tys km wystarczy. Ale biorąc pod uwagę jakość paliwa w PL nie zaszkodzi robić tego częściej. Koszta nie wielkie bo ori filtr audi ok 30zł kosztuje a wymiana jest prosta i można to zrobić samemu.
Audi A3 Lipsk edytuj posta, proszę.
Aby zdjąć szybkozłacze to nalezy wcisnac ta wsuwkę bynajmniej w u mnie w a3 1.6 wkrętaka nie polecam uzywac.... ja uzyłem i musialem zainwestowac w nowy przewod łaczacy filtr paliwa z pompą poniewaz uszkodziła mi sie szybkozłązka... (samej nie mozna dokupic a koszt przewodu to 51zł w salonie) wiec jezeli nikt nie chce narazac sie na dodatkowy wydatek to proponuje wciskac a nie podwazać pozdrawiam i jeszcze raz tenx za opisik
ponizej załączam zdjecia:
pozdrawiam i zycze miłej wymiany![]()
Ostatnio edytowany przez sebiq - 07-03-08 o 15:04
chcialbym po raz pierwszy raz wymienic wszystkie 3 filtry... i zastanawiam sie jakiej firmy komplecik polecicie do mojej niuni zeby zrobic jej dobrze!? heh
orginaly przeciez tanie![]()
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)