tak ten
tak ten
|
Witam. Mam problem rowniez chyba z pompka ewentualnie nakierujcie mnie na odpowiedni wpis prosze bo pierwszy raz tutaj jestem z pytaniem. Problem wyglada tak: chcialem naprawic lusterka bo mialem nie podpiete i urane to koleczko ktorym sie je reguluje. Naprawilem podpialem kostke i chcac ustawic lusterka wywalilo mi szyby (przestały działać) przestał działać centralny i swiatelko wewnatrz. Potem chcac jeszcze raz sprobowac ustawic lusterka przestał mi dzialac klimatronik wymienilem pompke z modulem komfortu i dziala centralny normalnie mam swiatelko i dzialaja szyby a klimatronik umarl chyba. podswietla mi przyciski ale nie jestem w stanie go ani wlaczyc ani wylaczyc. ktos moze mial taka przypadlosc i wie co to moze byc? zaznacze ze bezpieczniki sa cale bo sprwdzilem wszystkie po kolei. Pozdrawiam
Hej, mam pytanie, bo już kończą mi się pomysły gdzie szukać problemu. 8L klimatonik, 2001.
Klimatyzacja nabita, załącza się (spadek obrotów, wentylator się włącza), a działa tak:
Po włączeniu temp wewnątrz kanału 16-17 stopni, i upływam czasu temperatura wzrasta, aż nawet do 25stopni (na zewnątrz 30).
Po próbie włączenie/wyłączenia (ECON) temperatura wydaje się, znów spada, może przypadek... lub po jakimś czasie znów coś zaczyna działać, ale już wydajność to już około 20-21 stopni, czyli działa, ale nie udaje się wychodzić auta.
Dodam, że testy przeprowadzone cały czas na ustawieniu LOW - Auto.
Pozdrawiam,
M.
błędów brak?
ustawienia fabryczne klimy zrobiłeś na vcds-ie?
może czujnik za panelem klimy już zawalony kurzem?
Mewa83 (15-07-21)
Brak, myślałem, że mały wentylator jest od klimy, i on się włączał i wyłączał... przy załączaniu klimy. A nie zauważyłem, że duży nie chodzi, on też powinien? czy on tylko związany tylko z chłodnicą silnika?
M.
Przy klimie oba powinny pracować więc jak jeden nie działa to pewnie rozłącza klimę jak wzrośnie ciśnienie w układzie.
Mewa83 (15-07-21)
UPDATE:
Niestety dalej problem nie rozwiązany:
- układ szczelny, ponownie sprawdzany;
- wentylator naprawiony;
- zawór rozprężny wymieniony;
Chyba pozostaje ostatnia opcja, wymiana sprężarki.
JAk na krótko podłączysz sprężarkę to działa? Może elektromagnes się spalił. Jakieś błedy w bloku dla climy?
Witam
Dzisiaj wracając z pracy czułem co chwilę szarpanie silnikiem na włączonej klimatyzacji. Sprawdziłem na postoju i okazuje się, że klimatyzacja załącza się na dosłownie sekundę i rozłącza.
Wrzucam filmik nagrany jak to widać i słychać.
Jakoś 3 miesiące temu byłem na nabiciu klimatyzacji i wymianie oleju w sprężarce. Całe lato klima działała w największe upały.
Po nabiciu klimatyzacji nic się złego nie działo.
Nie znam się na klimie więc napisałem temat. Sprężarka nie była nigdy wykręcana/regenerowana przeze mnie.
Może być za duża szczelina i dlatego rozłącza. Można tam coś zakombinować albo zmienić całe koło ze sprzęgłem.
There are currently 5 users browsing this thread. (0 members and 5 guests)